Betöltés

Nehogy eladd a részvényeidet májusban!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-06

Van egy egyszerű mondás, miszerint májusban érdemes eladni a részvényeket, majd visszavásárolni ősszel. Egy friss elemzés szerint 1980 óta Amerikában nem jött be ez a stratégia, sokkal jobban jöttek volna ki az emberek, ha tartották volna a pozíciójukat. ez persze nem jelenti azt, hogy a következő években sem jöhet be a tipp, de érdemes fenntartásokkal kezelni.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Aki járatos a befektetések és azon belül is a részvények világában, az ezerszer hallhatta már azt a mondást, hogy „adj el májusban és vissza se nézz”. Magyarán szólva, úgy tartja a fáma, hogy a részvények nem igazán teljesítenek jól a májust követő időszakban, jobb a nyári hónapokat kihagyni és inkább ősszel visszatérni a piacokra.

A CNBC egy fizetős adatelemző szoftver segítségével megpróbált utána járni ennek a mondásnak. És láss csodát, az jött ki, hogy 1980 óta nem volt jó stratégia kiszállni a május és október között. Az való igaz, hogy az év többi hónapjához képest a május-októberi időszak nem volt annyira gyümölcsöző, viszont az 1980 óta eltelt közel 4 évtizedben átlagosan nyereséget tudtunk volna elérni az amerikai részvényekkel.

Ha nem hallgattunk volna a mondásra, akkor részvényindextől függően 1,03-2,66%-os hozam üthette volna átlagosan a markunkat május és október között. A jó hír az, hogy az esetek nagyobb részében (62-68%-ban) nyertünk volna és csak az esetek körülbelül egyharmadában lett volna veszteségünk. De, aki hosszabb távon gondolkozott és nem remegett meg a lába, az győztesen hagyta el a terepet.

Világos, hogy ha sokat ugrálunk, vagyis veszünk és adunk részvényeket, akkor azzal csak a brókerünk jutalékát tornásszuk fel, és mint kiderült sokkal jobban tettük volna, ha ülünk a fenekünkön és tartjuk a részvénypozíciót.

Érdemes tudnunk, hogy 1980 óta a november és április közötti időszakban átlagosan Amerikában a részvényekkel 6,8-8,0%-ot érhettünk el, miközben a nyerési valószínűség 71-86% között volt. Ergo, nagyon kedvező időszakot tudhatunk magunk mögött.

A legrosszabb az egészben, hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, vagyis bőven lehet, hogy például a következő 10 évben éppen bejön a mondás. Ami biztos, hogy sokkal kiszámíthatatlanabb lesz a részvénypiac, ezért megérheti aktív befektetési stratégiát követni, vagy esetleg vásárolni az esésekből is profitálni képes abszolút hozamú alapokat.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

1 Hozzászólás

 1. Gyimesi Attila

  Hmmm ha jól tudom,a részvényezésben 2 veszélyes hónap van a május,meg az április.Ja,meg a többi tíz!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.