Nehogy eladd a részvényeidet májusban!

2018. 05. 06. szerző: bankmonitor.hu

Van egy egyszerű mondás, miszerint májusban érdemes eladni a részvényeket, majd visszavásárolni ősszel. Egy friss elemzés szerint 1980 óta Amerikában nem jött be ez a stratégia, sokkal jobban jöttek volna ki az emberek, ha tartották volna a pozíciójukat. ez persze nem jelenti azt, hogy a következő években sem jöhet be a tipp, de érdemes fenntartásokkal kezelni.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Aki járatos a befektetések és azon belül is a részvények világában, az ezerszer hallhatta már azt a mondást, hogy „adj el májusban és vissza se nézz”. Magyarán szólva, úgy tartja a fáma, hogy a részvények nem igazán teljesítenek jól a májust követő időszakban, jobb a nyári hónapokat kihagyni és inkább ősszel visszatérni a piacokra.

A CNBC egy fizetős adatelemző szoftver segítségével megpróbált utána járni ennek a mondásnak. És láss csodát, az jött ki, hogy 1980 óta nem volt jó stratégia kiszállni a május és október között. Az való igaz, hogy az év többi hónapjához képest a május-októberi időszak nem volt annyira gyümölcsöző, viszont az 1980 óta eltelt közel 4 évtizedben átlagosan nyereséget tudtunk volna elérni az amerikai részvényekkel.

Ha nem hallgattunk volna a mondásra, akkor részvényindextől függően 1,03-2,66%-os hozam üthette volna átlagosan a markunkat május és október között. A jó hír az, hogy az esetek nagyobb részében (62-68%-ban) nyertünk volna és csak az esetek körülbelül egyharmadában lett volna veszteségünk. De, aki hosszabb távon gondolkozott és nem remegett meg a lába, az győztesen hagyta el a terepet.

Világos, hogy ha sokat ugrálunk, vagyis veszünk és adunk részvényeket, akkor azzal csak a brókerünk jutalékát tornásszuk fel, és mint kiderült sokkal jobban tettük volna, ha ülünk a fenekünkön és tartjuk a részvénypozíciót.

Érdemes tudnunk, hogy 1980 óta a november és április közötti időszakban átlagosan Amerikában a részvényekkel 6,8-8,0%-ot érhettünk el, miközben a nyerési valószínűség 71-86% között volt. Ergo, nagyon kedvező időszakot tudhatunk magunk mögött.

A legrosszabb az egészben, hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, vagyis bőven lehet, hogy például a következő 10 évben éppen bejön a mondás. Ami biztos, hogy sokkal kiszámíthatatlanabb lesz a részvénypiac, ezért megérheti aktív befektetési stratégiát követni, vagy esetleg vásárolni az esésekből is profitálni képes abszolút hozamú alapokat.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.04.27.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,52% 5,77% 5,14% 8,22% 1
  OTP Supra Alap 6,11% 8,30% 4,93% 16,19% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,80% 4,78% 5,16% 8,07% 3
  OTP Fundman Alap 5,51% 7,72% n.a. 5,69% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,53% 3,16% 4,23% 5,50% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,93% 14,92% 9,85% 7,07% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -2,34% 0,25% 3,71% 4,10% 7
  OTP Trend Alap 10,41% 8,51% 15,12% 13,60% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

1 Hozzászólás

 1. Gyimesi Attila

  Hmmm ha jól tudom,a részvényezésben 2 veszélyes hónap van a május,meg az április.Ja,meg a többi tíz!

  2018.05.06.19:12

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.