Betöltés

Nem hinnéd, melyik a legspórolósabb európai nép

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 02. 25.

Ahány ház, annyi szokás. Ez a mondás a különböző országok megtakarítási és hitelfelvételi szokásaira is jellemző. A GfK piackutató számaiból kiderül, hogy vannak olyan népek, akik inkább a fogukhoz verik a garast, mások viszont költekeznek, ha kell hitelből is. Vajon mi jellemez minket, magyarokat?

Kik a leginkább spórolósak?

A 15 évesnél idősebb
németek, csehek, szlovákok és osztrákok több mint fele rendelkezik banki megtakarítással. Ráadásul ezen országok polgárai vannak a legkevésbé eladósodva is.
Ausztriában és Németországban háromszor annyian vannak azok, akiknek van spórolt pénzük, mint azok, akik hitelt vettek fel. De nem panaszkodhatnak a csehek és a szlovákok sem, mert ott meg kétszer több spórolós van, mint adós.

A szlovének, a macedónok és a horvátok jelentik a választóvonalat. Ezekben az országokban a megtakarítással és a hitellel rendelkezők aránya nagyjából azonos. Itt a teljes lakosság 20 százalékának van bankbetétje.
A hitelfelvevők aránya Szerbiában, Ukrajnában és Törökországban jóval nagyobb a megtakarítással rendelkezőkénél. Déli szomszédunknál például csak a lakosság 2,6 százalékának van pénze a bankban, viszont ötször ennyien rendelkeznek hitellel. A felmérést készítő GfK piackutató megjegyzi: a mértnél több embernek lehet megtakarítása, ám ők
valószínűleg nem bankban tartják a pénzüket.

Hol állnak a magyarok?


Bankban a magyaroknak csak 11 százaléka tartja a pénzét, viszont minden negyedik embernek van nálunk hitele. Ezzel az aránnyal a régióban negyedikek vagyunk. A számok mögött egyszerű magyarázat rejlik. A vonzó devizahitelek miatt sokan adósodtak el Magyarországon, de
sokan meg is égették magukat. Emiatt a hitelt felvételt tervezők aránya nagyon alacsony. Az elmúlt évek gazdasági nehézségei a megtakarítással rendelkezők számát is lecsökkentették, igaz,
akiknek maradt spórolt pénzük, azok szépen növelni tudták a félretett összeget.

Igaz, ezek az összegek nem bankbetétben fialnak, annak ugyanis rendkívül alacsonyak, mindössze 3 százalék körüliek a kamatai. Emiatt aztán csak
az elmúlt egy évben 1130 milliárd forintot vettek ki a magyarok a bankokból. A pénzek két másik szektorba áramlottak nagy valószínűség szerint. Az infláció felett 3 százalékos hozamot kínáló
lakossági állampapírokba, valamint a befektetési alapokba. Előbbibe 742 milliárd utóbbiba 3353 milliárd ment 2013-ban. A befektetési alapok közül a legnagyobb nyertesnek a pénzpiaci, a kötvény és az abszolút hozamú alapok bizonyultak.

Hogy a slágerterméknek számító befektetési jegyek közül melyik lehet számodra a legmegfelelőbb, azt befektetési alap kalkulátorunkkal most könnyen megtalálod!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

2018. 02. 08.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk...

Megmutatjuk, hogyan keress többet a bankbetéteknél!

2017. 10. 13.

Az átlagos bankbetétek kamata manapság 1% alatti tartományban található. Bár egy-egy rövidebb időszakra találhatunk akár 2%-ot is meghaladó kamatokat is. De mit tehetünk, ha nem akarjuk a pénzünket drágán, akciós...

A betét valóban halott?

2017. 08. 30.

Hol vannak azok a szép idők, amikor bankról-bankra utalva ki lehetett használni az akciós kamatok által nyújtott lehetőségeket. Ám azóta megjelent az átutalásokat megdrágító tranzakciós illeték, illetve a kamatok sem...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.