loading

Növekvő betéti kamat? Ilyen is van!

A magyar lakosság egyik kedvenc befektetési formájának, a lekötött bankbetétnek meglepően alacsony a kamata. A legtöbb bank mindössze 2-3 százalékot fizet az így megforgatott pénzért. Könnyen elképzelhető, hogy a betéti kamatok csökkenése tovább folytatódik. Ilyen hangulatban meglepő lehet, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek csökkentés helyett inkább növelik betéti kamataikat.

A válság óta sem a vállalkozások, sem a magánszemélyek nemigen vesznek fel hitelt. Emiatt a bankok nem nagyon gyűjtöttek betétet, hiszen alig kell forrást kihelyezniük. Az amúgy sem túl élénk betétgyűjtési kedven tovább rontott, hogy a jegybank hitelprogramja olcsó forrással öntötte el a bankszektort. Mindezek tetejébe ugyancsak az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a jegybanki alapkamat, jelenleg mindössze 2,7 százalék.

Ilyen környezetben érthető, hogy a bankok nagyon alacsony kamatot kínálnak a náluk lekötött betétekért. A
tíz legjobb banki ajánlat mindössze 3,3 százalékos átlagos kamatot fizet, ha lekötünk náluk fél millió forintot egy évre. A nem túl vonzó kamatokat látva az is érthető, az ügyfelek úgy döntöttek, nem bankbetétben, hanem készpénzben vagy jobb esetben befektetési alapban tartják a pénzüket.

De nem minden bank úszik az árral. Akad több olyan piaci szereplő is, amelyik nem a kamatok csökkentésére, hanem éppen ellenkezőleg azok növelésére esküszik. Az első fecske az
AXA Bank volt, amely nemrégiben 12 hónapra 4,25 százalékos akciós kamatot kezdett kínálni a nála elhelyezett betétek után. A lépés merész húzásnak számít, hiszen ez a kamat 0,5-1 százalékkal magasabb a versenytársak ajánlatához képest és ezzel jelenleg a legjobb a piacon.

Hasonlóan merész húzásra szánta el magát a Magnet Bank is. Egy éves lekötésű Standard betétjének kamatát alaposan felemelte! A régi
1,95 százalékos kamat után most 3,24 százalékot fizet az ott elhelyezett pénz után. A lépéssel be is került a tíz legjobb banki ajánlat közé. Nagy kérdés, vajon a többi pénzintézet követi-e a példát és a nagyobb bankok is emelnek betéti kamataikon vagy továbbra is kivárnak?

Nézd meg bankod mennyit fizet a lekötött bankbetétért! Kalkulátorunkkal ezt most könnyen megteheted!Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhozMaradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Tedd, amit mondunk, és lesz nyugdíjad!

Összegyűjtöttük, mik a legfontosabb információk, amelyekre szükséged lesz egy nyugdíjmegtakarítás elindításához. Megtudhatod, mikor kell elkezdeni az öngondoskodást, mennyi pénzt kell félretenni havonta, és hogyan érdemes befektetni a legjobb hozam-kockázat-arány érdekében!...

Te még mindig fizetsz azért, hogy készpénzt veszel fel?

Hiába lehet havonta 150 ezer forintnyi készpénzt felvenni bármely bank magyarországi bankjegykiadó automatájából, még mindig sokan évi több tízezer forintot költenek csak azért, hogy hozzájussanak a saját pénzükhöz. Mutatjuk, mire kell...