Növekvő betéti kamat? Ilyen is van!

Növekvő betéti kamat? Ilyen is van!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-06
 

A magyar lakosság egyik kedvenc befektetési formájának, a lekötött bankbetétnek meglepően alacsony a kamata. A legtöbb bank mindössze 2-3 százalékot fizet az így megforgatott pénzért. Könnyen elképzelhető, hogy a betéti kamatok csökkenése tovább folytatódik. Ilyen hangulatban meglepő lehet, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek csökkentés helyett inkább növelik betéti kamataikat.

A válság óta sem a vállalkozások, sem a magánszemélyek nemigen vesznek fel hitelt. Emiatt a bankok nem nagyon gyűjtöttek betétet, hiszen alig kell forrást kihelyezniük. Az amúgy sem túl élénk betétgyűjtési kedven tovább rontott, hogy a jegybank hitelprogramja olcsó forrással öntötte el a bankszektort. Mindezek tetejébe ugyancsak az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a jegybanki alapkamat, jelenleg mindössze 2,7 százalék.

Ilyen környezetben érthető, hogy a bankok nagyon alacsony kamatot kínálnak a náluk lekötött betétekért. A
tíz legjobb banki ajánlat mindössze 3,3 százalékos átlagos kamatot fizet, ha lekötünk náluk fél millió forintot egy évre. A nem túl vonzó kamatokat látva az is érthető, az ügyfelek úgy döntöttek, nem bankbetétben, hanem készpénzben vagy jobb esetben befektetési alapban tartják a pénzüket.

De nem minden bank úszik az árral. Akad több olyan piaci szereplő is, amelyik nem a kamatok csökkentésére, hanem éppen ellenkezőleg azok növelésére esküszik. Az első fecske az
AXA Bank volt, amely nemrégiben 12 hónapra 4,25 százalékos akciós kamatot kezdett kínálni a nála elhelyezett betétek után. A lépés merész húzásnak számít, hiszen ez a kamat 0,5-1 százalékkal magasabb a versenytársak ajánlatához képest és ezzel jelenleg a legjobb a piacon.

Hasonlóan merész húzásra szánta el magát a Magnet Bank is. Egy éves lekötésű Standard betétjének kamatát alaposan felemelte! A régi
1,95 százalékos kamat után most 3,24 százalékot fizet az ott elhelyezett pénz után. A lépéssel be is került a tíz legjobb banki ajánlat közé. Nagy kérdés, vajon a többi pénzintézet követi-e a példát és a nagyobb bankok is emelnek betéti kamataikon vagy továbbra is kivárnak?

Nézd meg bankod mennyit fizet a lekötött bankbetétért! Kalkulátorunkkal ezt most könnyen megteheted!



1



Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés