Betöltés

Nyakunkon a kamatfizetés, mit tehetünk vele?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-03-20

„Hónapokkal ezelőtt vásároltam a 2023/I jelzetű prémium állampapírból 1 millió forint értékben. Napokon belül jön a kamatfizetés. Én úgy emlékeszem, hogy az ügyintéző arról tájékoztatott, a megtakarításomat újra be tudom fektetni. A kérdésem, hogy a kamattal növelt teljes összegért vásárolhatok új állampapírt? A 2023/I jelzetű már nem érhető el, akkor mit vásárolhatok helyette?” Egy érdeklődő küldte el a kérdéseit, amit most meg is válaszol egy szakértőnk.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Nagyon jó választásnak tartjuk mi is a prémium állampapírt, hiszen kamatban most valóban ez tudja a legtöbbet, ha a babakötvényt nem számítjuk. A válaszainkhoz viszont egy kis bevezető is kell, mert akkor lesz igazán világos, mi is a valóságban a helyzet.

Legelőször tegyük tisztába, hogy miként is jutunk pénzhez a prémium állampapírból. A 2023/I papírt 2017. október 3-n indult és hivatalosan 2023. március 22-én jár le. A kamatot minden évben (2018-2023 között) március 22-én fizeti ki, vagyis összesen 6 kamatfizetési nap lesz. Ebből 5 esetében a kamatot kapjuk meg, az utolsónál viszont a kamatot és a bevásárláskor befektetett tőkét is.

Magyarul, 2023 előtt a kamatfizetésekkor csak a kamat mértéke fog a számlánkon megjelenni, mint szabad pénzeszköz és azzal kezdhetünk majd valamit (logikusan újrabefektetjük). A tőkéhez csak akkor tudnánk hozzájutni, ha eladnánk időközben az állampapírunkat, amit nem igazán tartanánk jó ötletnek.

Ilyen formában a teljes, kamatokkal növelt megtakarítást nem tudjuk a kamatfizetésekkor újrabefektetni. Akkor tudnánk ezt megtenni, ha például egy egyéves kötvényünk lenne, ami egy év után a tőkét is kifizeti számunkra. De a 2023/I esetében és a többi prémiumnál sincs így.

Úgyis fogalmazhatunk, hogy az eredeti befektetésünk a kamatfizetés után marad egy jól kamatozó eszközben és csak arról kell nekünk dönteni, hogy a megkapott kamatokkal mit teszünk. Ez még jobb is tud lenni, mert ha egy jó befektetést választottunk, akkor miért is akarnánk, hogy más helyet keressünk a tőkének?

Keress kalkulátorunkkal az állampapírok között!

A rendszer annyira rugalmas, hogy az időközben kapott kamatokkal bármit tehetünk, az újrabefektetéssel pedig kiélvezhetjük a kamatos kamat hatását. Az a számlánkon már az adófizetés levonása után jelenik meg, hacsak nem vásárolta a kötvényt a kérdező egy tartós befektetési számlára.

Az első kamatfizetéskor a kibocsátási tájékoztató szerint időarányosan 1,77%-os kamatot fizet az állam. Ez bruttó érték, ha ebből levonjuk a 15%-os kamatadót, akkor marad 1,5%. Ergo, ha 1 millió forintnyi névértéke lenne a kérdezőnek (nem lesz, mert valószínűleg kibocsátás után vette), akkor adózás után a számláján körülbelül 15 000 forintnak megfelelő összeg jelenne meg.

Erről tud csak dönteni az érdeklődő. Jelenleg van egy szintén 2023-ban lejáró prémium állampapír, ami a 2023/J jelzetet kapta. Annyi a változás a korábbiakhoz képest, hogy ugyanaz a kamatbázis (infláció), viszont az e felett fizetett kamatfelár 1,5% helyett 1,4%. Az első kamatfizetésig (2018. szeptemberéig) ellenben a visszaeső kamatfelárból nem látunk semmit, mert ott ugyanúgy megkapjuk a 3,8%-os kamat időarányos részét.

A kérdező és bármelyik állampapír vásároló szempontjából az a kockázat fent áll, hogy milyen kondíciókkal tudja a kamatokat ismét befektetni. A prémium nagy előnye, hogy változó a kamatozása, és most az a várakozás, hogy fokozatosan emelkedik a kifizetett kamat százalékos mértéke.

Vegyük észre, hogy nem lennénk bentebb, ha a teljes összeget befektethetnénk, hiszen a fix kamatú állampapírok sokkal kevesebbet fizetnek. Nézzük csak meg, hogy az egyéves állampapír 2%-ot fizet ki, míg a kérdező által vásárolt állampapír ennek közel a kétszeresét. Ráadásként meg azzal sem kell törődnünk, hogy mi lesz, ha emelkednek időközben a kamatok, mert a prémium változó kamatozása erre is megoldást ad.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

Nemzeti kötvényt hitelből? Még ez is nyereséges lehet!

2019. 05. 09.

Nem kis meglepetésünkre azt tapasztaltuk, hogy jelenleg van olyan piaci kamatozású hitel Magyarországon, melyből Nemzeti Kötvényt vásárolva nyereséget érhetünk el. És ehhez még ingatlanfedezetre sincs feltétlen szükségünk! A Nemzeti Kötvény...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.