Betöltés

Nyakunkon a kamatfizetés, mit tehetünk vele?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-03-20

„Hónapokkal ezelőtt vásároltam a 2023/I jelzetű prémium állampapírból 1 millió forint értékben. Napokon belül jön a kamatfizetés. Én úgy emlékeszem, hogy az ügyintéző arról tájékoztatott, a megtakarításomat újra be tudom fektetni. A kérdésem, hogy a kamattal növelt teljes összegért vásárolhatok új állampapírt? A 2023/I jelzetű már nem érhető el, akkor mit vásárolhatok helyette?” Egy érdeklődő küldte el a kérdéseit, amit most meg is válaszol egy szakértőnk.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Nagyon jó választásnak tartjuk mi is a prémium állampapírt, hiszen kamatban most valóban ez tudja a legtöbbet, ha a babakötvényt nem számítjuk. A válaszainkhoz viszont egy kis bevezető is kell, mert akkor lesz igazán világos, mi is a valóságban a helyzet.

Legelőször tegyük tisztába, hogy miként is jutunk pénzhez a prémium állampapírból. A 2023/I papírt 2017. október 3-n indult és hivatalosan 2023. március 22-én jár le. A kamatot minden évben (2018-2023 között) március 22-én fizeti ki, vagyis összesen 6 kamatfizetési nap lesz. Ebből 5 esetében a kamatot kapjuk meg, az utolsónál viszont a kamatot és a bevásárláskor befektetett tőkét is.

Magyarul, 2023 előtt a kamatfizetésekkor csak a kamat mértéke fog a számlánkon megjelenni, mint szabad pénzeszköz és azzal kezdhetünk majd valamit (logikusan újrabefektetjük). A tőkéhez csak akkor tudnánk hozzájutni, ha eladnánk időközben az állampapírunkat, amit nem igazán tartanánk jó ötletnek.

Ilyen formában a teljes, kamatokkal növelt megtakarítást nem tudjuk a kamatfizetésekkor újrabefektetni. Akkor tudnánk ezt megtenni, ha például egy egyéves kötvényünk lenne, ami egy év után a tőkét is kifizeti számunkra. De a 2023/I esetében és a többi prémiumnál sincs így.

Úgyis fogalmazhatunk, hogy az eredeti befektetésünk a kamatfizetés után marad egy jól kamatozó eszközben és csak arról kell nekünk dönteni, hogy a megkapott kamatokkal mit teszünk. Ez még jobb is tud lenni, mert ha egy jó befektetést választottunk, akkor miért is akarnánk, hogy más helyet keressünk a tőkének?

Keress kalkulátorunkkal az állampapírok között!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő
Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A rendszer annyira rugalmas, hogy az időközben kapott kamatokkal bármit tehetünk, az újrabefektetéssel pedig kiélvezhetjük a kamatos kamat hatását. Az a számlánkon már az adófizetés levonása után jelenik meg, hacsak nem vásárolta a kötvényt a kérdező egy tartós befektetési számlára.

Az első kamatfizetéskor a kibocsátási tájékoztató szerint időarányosan 1,77%-os kamatot fizet az állam. Ez bruttó érték, ha ebből levonjuk a 15%-os kamatadót, akkor marad 1,5%. Ergo, ha 1 millió forintnyi névértéke lenne a kérdezőnek (nem lesz, mert valószínűleg kibocsátás után vette), akkor adózás után a számláján körülbelül 15 000 forintnak megfelelő összeg jelenne meg.

Erről tud csak dönteni az érdeklődő. Jelenleg van egy szintén 2023-ban lejáró prémium állampapír, ami a 2023/J jelzetet kapta. Annyi a változás a korábbiakhoz képest, hogy ugyanaz a kamatbázis (infláció), viszont az e felett fizetett kamatfelár 1,5% helyett 1,4%. Az első kamatfizetésig (2018. szeptemberéig) ellenben a visszaeső kamatfelárból nem látunk semmit, mert ott ugyanúgy megkapjuk a 3,8%-os kamat időarányos részét.

A kérdező és bármelyik állampapír vásároló szempontjából az a kockázat fent áll, hogy milyen kondíciókkal tudja a kamatokat ismét befektetni. A prémium nagy előnye, hogy változó a kamatozása, és most az a várakozás, hogy fokozatosan emelkedik a kifizetett kamat százalékos mértéke.

Vegyük észre, hogy nem lennénk bentebb, ha a teljes összeget befektethetnénk, hiszen a fix kamatú állampapírok sokkal kevesebbet fizetnek. Nézzük csak meg, hogy az egyéves állampapír 2%-ot fizet ki, míg a kérdező által vásárolt állampapír ennek közel a kétszeresét. Ráadásként meg azzal sem kell törődnünk, hogy mi lesz, ha emelkednek időközben a kamatok, mert a prémium változó kamatozása erre is megoldást ad.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.