Nyugdíj: a béreket csak egyféleképp lehet utolérni

2018. 04. 23. szerző: bankmonitor.hu

A januári nyugdíjemelés hatására egy átlagos nyugdíjas havi 5000 forinttal lett gazdagabb. A 3%-os emelés viszont elmarad lényegesen attól szinttől, amivel a bérek emelkednek. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért nem lehet az infláció feletti nyugdíjemelésre számítani, és azt is, hogy miként készülhetünk fel mi magunk már idejekorán a pénzügyileg nehezebben leküzdhető időkre.

Használd nyugdíjkalkulátorunk, és kiderül, mennyire vagy felkészülve az időskorra!

Legyünk nyugdíjasok, vagy éppen a nyugdíj előtt állók, kulcskérdés, hogy megtudjuk, évenként mennyivel is emelik a járandóságokat. Aki már nyugdíjban van, az vajmi keveset tehet az ügy érdekében, aki viszont aki még a nyugdíjazás előtt áll, az esetleg saját megtakarítással felkészülhet a „rosszabb” időkre.

Amit biztosan tudunk, az az, hogy az új kormány is kitart a korábban követett stratégia mellett, a nyugdíjak értékét meg akarják őrizni. Mindez egyet jelent azzal, hogy minden évben a kormány által várt inflációval emelkednek a nyugdíjak, majd ha év közben valami váratlan esemény történne és nagyobb lenne a pénz vásárlóértékének romlása, akkor novemberben kiegészítő emelést adhatnak.

A 2018-as évben a kormány a jegybankhoz képest magasabb inflációval számolt, ezért került sor 2018. januárjában a 3%-os nyugdíjemelésre. Ne felejtsük, hogy a tavaly novemberi kiegészítő emelés annak idején egyben fizették ki, és azt is beépítették a 2018 eleji nyugdíjakba, vagyis az emelés valójában 3,8%-os volt (0,8%+3,0%).

Tavaly az átlagos öregségi nyugdíj a nyugdíjfolyósító szerint 123 725 forint volt, ami az említett emelés után 128 427 forintra emelkedett. Kerekítve az emelés havi 5000 forint, éves szinten 60 ezer forint. De ne feledjük, hogy 2017 végén és 2018 elején is extra juttatást kaptak a nyugdíjasok, mégpedig 10-10 ezer forintos Erzsébet-utalvány formájában.

Igen ám, de az elmúlt három évhez hasonlóan 2018-ban is az inflációt lényegesen meghaladó mértékben nőnek majd a keresetek, mi oda vezet, hogy az éppen dolgozók bére és a nyugdíjasok nyugdíja közötti távolság emelkedni fog.

A nyugdíjrendszer egyensúlyára kényesen figyelnek, ami nemcsak magyar jelenség. Ha lenne elegendő ember, aki fizeti az adókat és járulékokat, akkor ki lehetne fizetni a béremelkedéshez közelebb eső nyugdíjemelést is. Viszont a valódi helyzet teljesen más. A magyar társadalom fogy és egyre öregszik, ami a rendszer kereteit feszíti szét.

Pontosan ezért nem számíthatunk rá, hogy az 50-50%-ban a bérektől és az inflációtól függő nyugdíjemelés visszatér, mert olyan kiadási terhet róna a társadalombiztosításra, amit nem tudna hosszabb távon elviselni. Ha mindezt kiegészítjük azzal, hogy várhatóan a jövőben az állami nyugdíj mértéke is vissza fog esni, akkor már láthatjuk, hogy mennyire nagy szükség van az előtakarékosságra.

Nem kell nagy összegre gondolni, a Bankmonitor nyugdíj kalkulátora szerint, ha havi szinten közel 5000 forintot félreteszünk, akkor már 15 év alatt annyi pénz jöhet össze állami kedvezménnyel egy nyugdíjcélú-megtakarításban, hogy életünk végéig kapjunk bő 6000 forintot. Ha visszaemlékszünk, akkor ez nagyobb annál, mint amit most lehetett nyugdíjemelésként megkapni.

Arról nem is beszélve, hogy minél korábban kezdjük el a takarékoskodást, annál több kiegészítést kaphatunk a nyugdíjban. Ennek oka a kamatos kamat jótékony hatása. A lényeg, hogy nem számíthatunk évtizedek múlva arra, hogy az államtól kapjunk egyszeri extra nyugdíj-kiegészítést, ahhoz a feltételeket nekünk kell megteremtenünk.

Szeretnéd tudni a saját számaidat? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Sanyi

  Érdekes,a jelenleg futó 5 éves Prérium Magyar államkötvény hozama is 3,8%!
  Ez csak egy gondolat-eszmefuttatás volt.
  Érdekesek a csillagok együttállása-nem?
  Lehet ,hogy inkább Bónuszt kellene inkább venni.Ha “újra elszabadul”a pokol-a kamatok égig fognak érni,akkor talán többet fog érni a Bónusz?

  2018.04.24.19:58

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Sanyi,

   A két érték megegyezése inkább a véletlennek tudható be.
   A bónusz állampapír egyelőre gyengén muzsikál, az előrejelzések szerint pedig a mértékadó rövid állampapír hozamok a következő 1-2 évben sem igazán mozdulnak majd el a mostani szintről. Ez nem túl jó hír a bónusz állampapír szempontjából, hiszen itt a 12 hónapos diszkontkincstárjegy adja a kamatbázist.
   Legalábbis a jegybank által hangoztatott elképzelések is ezt az irányt támogatják, de természetesen figyelni kell a nemzetközi eseményekre is. Itt Európában nagy valószínűséggel maradnak a 0% körüli kamatok még a következő években, így nálunk is maradhat az alacsony kamatszint.

   2018.04.25.14:31

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18.

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés....

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

2018. 05. 15.

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.