Betöltés

Nyugdíj: amíg van, addig ragadd meg a lehetőséget

szerző: Bankmonitor.hu
2018-04-13

Évtizedek múlva nyugdíjcsökkentésre készülhetünk, az életszínvonal nagyobb esését csak úgy lehet megállítani, ha a lehető leghamarabb elkezdünk takarékoskodni a nyugdíjra. A következőkben azokat az érveket gyűjtöttük össze, ami alapján az is visszatalálhat a nyugdíj-megtakarításokhoz, akinek korábban kényszerből azt fel kellett adnia. De bemutatjuk a másik végletet, amikor az ember halmozni tudja a megtakarításokat.

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Akár van havonta félretehető pénzünk, akár nincs, abban a felmérések szerint a magyar többsége egyetért, hogy valamilyen nyugdíj-kiegészítésre szükség lenne a nyugdíjban. Hiszen bármennyire is bíztató most a helyzet, évtizedek múlva az állam nyugdíjat vissza fogják vágni, nem is kis mértékben.

Azok szerencsésnek mondhatják magukat, akik már rendelkeznek a 3 dedikált nyugdíjcélú-megtakarítás (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla) közül eggyel vagy többel, azonban van két, egymástól eléggé elkülönülő csoport, akik számára a cikkünk érdekes lehet. Egy közös lehet azért bennük, hogy ismerik a termékeket, legalább felületesen és van is tapasztalatuk.

Egyrészt, vannak olyanok, akik már egyszer letették a voksot egy termék mellett, de időközben valamilyen ok miatt azt megszüntették. Számukra ott van a lehetőség, hogy újra elindítsák az előtakarékoskodást. Másrészt, vannak azért szép számmal olyanok is, akiknek van már egy termékük, de úgy érzik ez nem elegendő, és egy másikat is kötnének mellé. A következőkben számukra próbálunk iránymutatást adni.

Csalódtam korábban, de most megmozdult bennem valami

Emlékezzünk csak vissza a válságra és máris érthetővé válik, hogy miért is fordult elő gyakorta az, hogy valaki még „büntetés” terhe mellett is hozzányúlt a nyugdíj-megtakarításához. Számok ok indokolhatta, hogy kivették a nyugdíjra megtakarított pénzüket az emberek, de két dolog biztos nagy szerepet játszott a történésekben:

 • a válság után sok háztartás nem tudott mit tenni, a családi ezüsthöz hozzá kellett nyúlni, hogy egyáltalán életben tudjanak maradni és például ne veszítsék el a házukat,
 • egyes befektetési termékekben nagyot csalódtak az ügyfelek, a valóságos teljesítmény ugyanis időlegesen köszönőviszonyban sem volt azzal, mint amiért ők azzal elindultak.

A 2008-as válság kitörése óta közel 10 év telt el és a felhozott indokok közül mind a kettő éppen az ellenkezőjét mutatja. Évek óta elég magas a béremelkedés üteme, egyre több az emberek elkölthető jövedelme. Ráadásul a kibontakozó gazdasági fordulat befektetések széles körét emelte a magasba, tehát a visszatekintő teljesítmények is kielégítőek.

Pontosan ezért nem tartjuk kizártnak, hogy aki egyszer indokkal feltörte a nyugdíjcélú-megtakarítását, az később ne térhetne vissza, és nyitna egy újabbat. Egy példával élve, attól még, hogy egy film nem tetszik, attól még a többi film jó lehet. Magyarul, azért, mert egyszer csalódtunk, nem következik egyenesen, hogy újra ennek kellene következnie.

Sőt, nagyon sokat tanulhattak az emberek az esetből, így már sokkal tudatosabban választhatnak a termékek közül. Az állami továbbra is támogatja a hosszú távú öngondoskodást, így mindenképpen ajánlatos elgondolkozni az előtakarékosságon, ha van rá keretünk.

Bejött a számításom és még többet tennék félre

Szép számmal akadnak olyanok is, akiknek bejött az előtakarékosság és az átmeneti, akár nagyobb visszaesések után is kivárták, hogy a számlájuk értéke visszaemelkedjen a válság előtti szintre. Esetükben csak az a kérdés, hogy van-e keret a befizetések további emelésére, esetleg egy új termék elindítására.

Azt jó, ha tudjuk, hogy rendszerint a kívánatos szinthez képest kevesebbet teszünk félre a nyugdíjra. Ez világszerte megfigyelhető jelenség és nem csak magyar specifikus dolog. Gondoljunk csak bele, hogy ha csak a havi fizetésünk 5%-át lenne kívánatos félretenni, akkor is egy átlagos 200 ezer forintos fizetésből 10 ezer forintot kellene félretenni. Sokan vannak olyanok, akik valószínűleg ehhez képest is elmaradásban vannak.

Az utóbbi években látott nagyobb béremelkedés megfelelő alapot teremthet ahhoz, hogy a fizetésünk nagyobb részét fordítsuk az időskori jövedelembiztonságunk megteremtésére. Két út áll előttünk:

 • ha még nem értük el az állami adóvisszatérítés plafonját (500-700 ezer Ft/éves befizetés mellett), akkor megtehetjük, hogy a jelenlegi befizetéseinket növeljük meg,
 • ha már elértük az egy termékhez tartozó adóvisszatérítési plafont, akkor megtehetjük, hogy egy másikat indítunk és akkor arra is igénybe vesszük a támogatást, ekkor a közös korlát 100-150 ezer forint helyett 280 ezer forintra emelkedik, vagyis majdnem 1,5 millió forintos éves befizetésig támogat minket az állam.

Jól láthatóan az adókedvezmények oldalán minden adott jelenleg ahhoz, hogy évtizedek alatt nagyobb nyugdíj-megtakarítást gyűjtsünk össze. Azt kell csak eldöntenünk, hogy saját élethelyzetünknek megfelelően meddig nyújtózkodhatunk.

Szeretnéd tudni, te mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz nyugdíjasként különböző megtakarítás mellett? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

5 Hozzászólás

 1. Füredi Csaba

  Inkább fektetnék aranyba, ingatlanba, mütárgyba mint ilyen banki kezdeményezésbe !
  Egyszer már volt einsatnd ! Ne hivatkozzunk tövényekre, mert az a kutya vacsorájánál is bizonytalanabb ! A Fiuk bemennek a parlamentbe és reggelre kész is a törvény amivel elvehetik az emberek megtakarítását ! ennyi !

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Csaba,

   Ha úgy gondolja, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár (nem magánnyugdíjpénztár!) esetében “lenyúlhatják” a megtakarítást, akkor miből feltételezi, hogy az arany, az ingatlan vagy éppen a műtárgy esetében ezt nem tehetik meg?
   Érdemes néhány dolgot tisztába tenni. A magánnyugdíjpénztári számláknál teljesen más volt a helyzet, hiszen ott a munkabérből fizetett járulékok kerültek befizetésre és később átcsatornázásra az állami rendszerbe. A nyugdíjcélú megtakarításoknál az adózott jövedelemből történik a befektetés, magyarán, ha ezt elvennék, akkor leginkább sehol nem lenne biztonságban a pénze, még az Ön által említett befektetési formákban sem.

 2. Anna

  A nyugdíj egy olyan rendszeres jövedelem, amelynek az idős emberek pénzügyi biztonságát kellene szolgálnia ! Miért vannak mégis anyagi gondok idős korban ? A nyugdíj nem mindenkinek fedezi a havi kiadásait (a fogyasztói kosárban lévő áruk és szolgáltatások árának valamint a béremelkedés, az infláció következtében) ! Ugyanakkor a nyugdíjas nem tudja a “befektetéseit” mobilizálni, az ingatlanjait vagy ingóságait értékesíteni annak érdekében, hogy a rendszeres vagy a rendkívüli kiadásokat képes legyen finanszírozni ! Gyakran a következő generációra vár a segítségnyújtás (természetben vagy pénzben) és ezért okoz nagy problémát a kivándorlás, az egyedül maradó idős szülők vagy családtagok.

 3. Morcos

  1. “az idős emberek pénzügyi biztonsága”. Eredetileg az éhezés, a mindennapi nyomor elkerüléséről volt szó, nem pedig a fő megélhetésről. Mindenkinek mást és mást jelent a pénzügyi biztonság, ne legyünk már ennyire felszínesen idealisták! Még szép, hogy “a nyugdíj nem mindenkinek fedezi a havi kiadásait.” Induló tőkefedezet hiányában az egész állami felosztó-kirovó rendszer egy nagyon súlyos állami szintű piramisjátékos csalásból született, amelyben állami vezénylettel undorító és alattomos módon mindegyik generáció a következőre hárítja a saját nyugellátása kitermelésének terhét – egyre kedvezőtlenebb feltételek közt. Évtizedek alatt a szocialista államrezon szoktatta hozzá az embereket ahhoz, hogy évtizedeken át mások tartsák el őket. Az egész, jelenleg is működő nyugdíjrendszer egy merő szélhámosság, átverés és igazságtalanság! Gondoljunk csak azokra, akik már 50-es, 60-as éveikben meghalnak, az ő nem kevés nyugdíjjárulékaikat egyszerűen benyeli a rendszer, holott annak magántulajdonnak kellene lennie, ugyanúgy, mint a bruttó fizetés többi részének! Ha van járuléklevonás, akkor minden esetben legyen szolgáltatás is mögötte, annak, aki a járulékot fizette, illetve az örököseinek! Ki az a hülye, aki önként fizet 40 év alatt több tízmilliós nyugdíjjárulékot, hogy aztán az egészből semmit ne élvezzen és odaadják másoknak?! Ez aljasság, szimpla lopás, erőszakos vagyonelkobzás, nem lehet kidumálni, megmagyarázni. 2. “Gyakran a következő generációra vár a segítségnyújtás (természetben vagy pénzben)…” Kiskomám, az apád faxától várd el a magyar bérrabszolgaság és az alacsony jövedelmi viszonyok közt a gyerek és a nagyszülő egyidejű eltartását! Lehet elhúzni ilyen aljas ideológiával, brutális kihasználással a pixába! Hát normálisak vagytok ti? Jövedelmet nem biztosítotok, de sírtok, hogy kevés a gyerek, és még a nagyszülőket is el kellene tartani. MI A LÓFAXNAK TARTJUK FENN AZ ÁLLAMOT?! Mert lopni, a maradékot szétosztani, a klientúrámat kedvezményezni közpénzből én is nagyon ügyesen tudnék!!!

 4. Anna

  A nyugdíj megtakarításokhoz kapcsolódóan érdemes megemlíteni a családi jövedelmet több okból is ! Ha valamelyik családtag munkanélkülivé vagy munkaképtelenné válik rendszerint a vele egyháztartásban élő hozzátartozója megosztja vele a saját jövedelmét. Így kerülhet sor arra, hogy az idős nyugdíjas szülő eltartja a felnőtt gyermekét, vagy a férj (feleség) a háztartásban ellenszolgáltatás nélkül dolgozó társát (ez utóbbi megoldás sok ember számára vonzó a tradicionális családmodellt követők körében). Ezek a megoldások azonban kritikusnak tekinthetők olyan szempontból, hogy sokan nem fizetik az eltartott családtagok egészségbiztosítását és nyugdíjjárulékát különböző okok miatt és így az eltartottak nyugdíjjogosultsága veszélybe kerül, az egészségügyi ellátásukat pedig nem képesek finanszírozni elegendő jövedelem hiányában.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyon lemaradtak a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva

2019. 05. 05.

Az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek. A nyugdíjak azonban csak lényegesen kisebb mértékben. Az eredmény: ma közel 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból. A trend alapján egyértelmű, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Ez vajon a Jupiter?

  A mintázat és a szín alapján akár erre is gondolhatunk, de természetesen itt is a Holdat látjuk. Méghozzá a kelő Holdat, nagyjából fél órával a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.