Betöltés

Nyugdíjasok figyelem: pénzeső jön novemberben!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-04-25

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az év végén komolyabb egyösszegű juttatásra számíthatnak a nyugdíjasok. A kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot összeadva egy átlagnyugdíjas 25 ezer forintot is kaphat. Ehhez viszont az kell, hogy az infláció legalább 2,6%, míg a gazdasági növekedés 4,1% legyen. Utóbbi lesz nagyobb kihívás, ha nem válik be a kormány terve, akkor akár a kiegészítés felének is búcsút inthetünk.

Több tízezer forintról van szó

Sokat hallhattunk róla a közelmúltban, hogy két oldalról is nagyobb összeg ütheti a nyugdíjasok markát az év második felében, azonban a pontos számokat illetően nem volt egységes a kép. A Bankmonitor megpróbálta csokorba szedni, hogy miért és mekkora összeget kaphatnak a nyugdíjasok.

Már az elején érdemes leszögezni, hogy hisszük vagy sem, valóban jelentős összegről van szó. Számításaink szerint a tervezettnél magasabb infláció miatti kiegészítő nyugdíjemelés és a magas gazdasági növekedésből való részesedés (nyugdíjprémium) összesítve akár több tízezer forintot jelenthet. Egy átlagnyugdíjas (havi 110 ezer forintos nyugdíj) esetében körülbelül 25 ezer forint kiegészítésre lehet számítani novemberben.

Azok kapnak arányaiban többet, akiknek 80 ezer forintnál kisebb a nyugdíjuk, míg e felett a nyugdíjhoz viszonyítva egyre kisebb lesz a kiegészítés mértéke. Ennek oka, hogy a várható nyugdíjprémium 80 ezer forintos nyugdíjtól felfelé fix összegűvé változik, hiszen a törvényekben meghúztak egy felső határt.

A kiegészítő nyugdíjemelésre bízvást számíthatunk

Tavaly év végén sokat cikkeztek arról, hogy pontosan mekkora nyugdíjemelés jön januártól. Egy ideig attól lehetett tartani, hogy mindössze 0,9%-os emelés jön (hiszen ekkora inflációval tervezték a 2017-es költségvetést). Végül azonban ez lekerült az asztalról és a várakozásokhoz jobban illő, 1,6%-os emelésre került sor.

Nem lehet azonban kiszámítani az infláció alakulását, ezért is tették bele a törvénybe a kiegészítő nyugdíjemelés lehetőségét. Ennek lényege, hogy ha az év közben a várakozásokhoz (1,6%-hoz) képest magasabb lesz az infláció, akkor novemberben kiegészítő emelést kell adni, méghozzá visszamenőleges hatállyal.

Az év első 8 hónapja alapján már lehet látni, hogy mi lesz az év egészében, ezért erre alapozva lehet plusz juttatást adni. Jelenleg a jegybank szerint 2017-ben 2,6% lesz az infláció, vagyis pont 1%-pont az eltérés. Ez azt jelenti, hogy novemberben az egész évre vetítve 12%-os kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok, ami 100 ezer forintos nyugdíjnál 12 ezer forint.

Nézd meg, mennyi nyugdíjat kaphatsz, ha saját kezedbe veszed a sorsod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nagyon bizonytalan, mennyi lehet a nyugdíjprémium

A törvény szerint, ha a gazdaságnak jól megy, vagyis a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5%-ot és az államháztartás egyenlege is tartható, akkor a nyugdíjasok pótlólagos összegre is számíthatnak, nyugdíjprémium formájában.

Itt sokkal nagyobb a kérdőjel, hiszen míg a jegybank 2017-re 3,6%-os GDP növekedéssel számol, addig a kormány 4,1%-kal. Megjegyezzük, ha a pesszimistább forgatókönyv jön be, akkor csak minimális összegre számíthatnak a nyugdíjasok. A Bankmonitor számításaiban viszont az optimista verzió szerepel, vagyis a kormány terve teljesül.

A nyugdíjprémium két szám szorzatából adódik össze:

 • a novemberi nyugdíj értékének negyede, maximum 20 ezer forint
 • a gazdasági növekedés, csökkentve 3,5-del, de ez az érték nem lehet nagyobb, mint 4

Ebből is látszik, hogy legjobb esetben 80 ezer forint lehet a nyugdíjprémium, ehhez viszont legalább 80 ezer forintos nyugdíj és 7,5%-os gazdasági növekedés lenne az elvárás, ez utóbbi nem reális feltételezés jelen körülmények között.

A korábbi 100 ezer forintos nyugdíj példájából kiindulva a nyugdíjprémium 12 ezer forint lesz (20 ezer Ft * 0,6), amit egy összegben a november havi nyugdíjjal együtt fizetnek ki. Amennyiben nem a kormány, hanem a jegybank becslése lesz helytálló, akkor viszont a 12 ezer helyett mindössze 2 ezer forintos prémium várható (20 ezer Ft * 0,1).

35 Hozzászólás

 1. oregarcs nyugdíjasnaks

  Csak az a baj, hogy nagyon kevés nyugdíjasnak van 100.000 Ft nyugíja.Szerintem jobban kellene differenciálni és a 100.000 Ft alattiaknak adni a több kiegészítést.

 2. Gondolkodó

  Álljon alá akinek ez eső. Ez csak egy-egy cseppecske amit a nyugdíjasok meg sem éreznek mert, hogy a több száz ezres- milliós, kereső jövedelmek mellett ez egyenlő a semmivel.

 3. Kis Ember

  Csak a gazdagok járnak jól.
  12000.-Ft!? Mi az egy korrupt, csaló politikusnak, mint Botka?? Percenként többet lop, Orbánnal és haverjaival külön-külön!!!

 4. Hunyadvári József

  Választási fogás! Lehet menni “kezetcsókolni”! Egyet azonban nem szabad elfelejteni, s ez nem csak a most regnálók “bűne”, már rég Uniós béreknek és nyugdíjaknak kellene lenni. A belépéskor ezt vállaltuk!

 5. atyus45

  Miért ez a nagy pénzeső.Csak nem választás lesz 2018-ban?De igen .A mocskos fidesz ezzel a húzással szeretne szavazókat szerezni.Mert a magyar van olyan hülye, hogy ilyen szemét húzással be lehet etetni és sokan meg is eszik.Nekem csak adják vissza a magánnyugdíjpénztár lenyúlt összegét és azt amiért megdolgoztam.Tipikus fidesz húzás ha nem vennétek észre.Ne láss magyar,vakulj tót.

 6. MérlegElőd

  Adhattak volna 3500 Ft. nyugdíjemelést év elejétől. …de inkább ilyen itt a pirost hol a pirost játszanak. Ugye mennyivel többet ért volna az a 25.000 Ft, a megalázó 1% körüli nyugdíjemelések helyett? Így többször belengetik, hogy ők milyen jó fiúk, közben ennél aljasabb hordát még nem ültettek az alul kulturáltak a nyakunkba.

 7. Hugika

  Szerintem nem csak azt kell nézni, hogy kinek mennyi a nyugdíja, hanem azt is hogy hány évet dolgozott. Az Én nyugdíjam magasabb, mint a 100 eFt, de 45 éves munkaviszony után állapították meg. A 70 eFt nyugdíjas meg elképzelhető, hogy csak 10,15,vagy 20 évet dolgozott. Figyelembe kellene venni azt is, hogy van és volt olyan munkakör ahol sajnos nem fizettek túl sokat, és ott kellene netán többet adni. Nem túl jó ötlet, ha mindenkit egy formán mérlegelnek, bírálnak el. A nyugdíjak megállapítása is a ledolgozott évek alapján történt. Nem ártana, ha a fenti dolgokat is figyelembe vennék.Mert akkor nem is volt érdemes 45 évet dolgozni, hajnalba kelni stb.

 8. Hugika

  Szerintem, nem csak azt kell nézni, hogy kinek mennyi a nyugdíja, hanem azt is, hogy hány évet dolgozott. Az Én nyugdíjam magasabb, mint 100 e Ft, de 45 éves munkaviszony után állapították meg. A 70 e Ft-ot kapó nyugdíjas meg elképzelhető, hogy csak 10,15,20 évet vagy ennél is kevesebb időt dolgozott. Figyelembe kellene venni azt is, hogy van és volt olyan munkakör ahol sajnos nem fizettek túl sokat és ott kellene netán többet adni. Nem túl jó ötlet, ha mindenkit egyformán mérlegelnek, bírálnak el. A nyugdíjak megállapítása is a ledolgozott évek alapján történt. Nem ártana, ha a fenti dolgokat is figyelembe vennék az illetékesek. Amennyiben ezt nem így teszik, akkor nem is volt érdemes 45 évet dolgozni, hajnalba indulni stb.

 9. Apóka

  Most ezt fogjuk hallgatni év végéig? Az egész levezetés hamis, az igazságnak mindig több oldala van, ez nem a legigazabb (ferditett) oldala. Ha egy kicsit is a nyugdijasokkal éreznének, már pár hónapja ezt vagy még többet kellett volna mondani, nem csak a választás elötti időre programozni.

 10. Nagy jános

  Ez a cím undorító, “pénzeső ” mitől az,a gyógyszerét most kitudja váltani ! Állítsák vissza a svájci indexálást,ez így a nyugdíjasok kifosztása !

 11. Imre

  Lassan nem múlik úgy el egy hét,hogy ne rágnák a “nyuggerek”szájába,hogy mennyire hálásak lehetnek a regnáló kormánynak.Jövő évi választásokig a bértollnokok ebből a mantrázásból még sokat kaszálhatnak.Nem gondolják,hogy ez mély ellenszenvet szül?Kérem olvassák el az előttem hozzászólók írásait is.

 12. Kati

  Csodálatos megfogalmazás. A pénzeső nem a nyugdíjkiegészítésnél és emelésnél kezdődik.

 13. staro

  Lássunk világosan.A kormány már tavaly év végén is tudhatta,hogy az infláció nagyobb lesz mint amit mondott.
  Ennek ellenére belengette a 0,9 % os emelést, majd nagy kegyesen lett belőle 1,6%
  Pontosan tudták,hogy a törvény szerint novemberben kiegészítő pénzt kell adni.
  Magyarul tehát:folyamatosan tartozik a kormányzat a nyugdíjasoknak,akik a jogos pénzüket csak novemberben kapják majd meg. A kormány pedig egyrészt tetszeleghet a nagylelkű adományozó szerepében másrészt pedig megspórolja a novemberig elhunytak nyugdíját.

 14. Döglött indián

  Köcsög pénzeső alá állj te

 15. Kopácsi János

  Akkor mi mennyit fogunk kapni?? 30.565.forint a rokkantsági nyugdíjam! Szégyen és gyalázat! Ennyiből is nyugodtan meglehet élni???? Szégyellje magát minden rohadék politikus!Mert ezeket ők határozták meg éppen úgy mint a saját nyugdíjukat és keresetüket! Tehát szégyellje magát minden olyan ember aki ebben részt vett hogy ilyen alávalóan kevés jövedelmet kapunk!Leszarom minek hívatják magukat honatyának, honanyának ! Annyit tudok szart érő emberek! Viktor nektek is mert a útszélén nem hagyunk senkit! Nem is hagytatok ott bennünket belerugdaltatok az árokba!

 16. Kopácsi János

  Nagyon kíváncsi leszek akkor mi mennyit kapunk majd! 30,565 forint a rokkant nyugdíjam!
  Szégyellje a pofáját minden országgyűlési képviselő ! Nem bánom minek hívatják magukat honatyának ,honanyának!
  Mindenki szégyellje a pofáját aki csak döntési joggal bír ebben a rokkantsági nyugdíjak megállapításában!Viktor te is szégyellheted magadat mert arra még emlékszem azt igézted senkit nem hagyunk az útszélén! Nem is hagytatok ott belerugdaltatok bennünket az árokba!!
  Köszönjük hogy éhen dögölhetünk!!
  Remélem azt hagyjátok ,de jobb lenne lelőni bennünket egyszerűbb lenne nem még a halál előtt megkínozni! Szerintem bennünket még a betegségek is kínoznak de gyógyszerre már nem telik!!

 17. SIMONNÉ TEREZ

  Én megköszönném ha kaphatnék 25000ft -és még a férjem után szintén , ez sokat segítene rajtam!

  Isten adja -meg a kormány -úgy legyen!

 18. Lengyel

  Ez nem emelés, hanem egy kései, kamatot mellőző kompenzáció, amit év elején kellett volna megadni törvényesen. Csakhát jön a választás és be kell tömködni a nyuggerek száját. Lehet majd hatalmas emelésre hivatkozni, mert újra szeretné magát választatni a nagyvezír, hogy beköltözhessen a nyuggerektől visszatartott milliárdokból felújított királyi palotába. A nyuggerek meghitelezik a kompenzációt, amit kamatokkal emelten fizetnek majd vissza a kamat nélkül visszaadott, emelésnek hazudott kompenzációból. Az emelésnek be kellene épülni a nyugdíjba, de a nyugdíjprémium nem épül be, ezért ez ismét csak a nyugdíjasok megrövidítése. Fel kellene már világosítani ezt a kormányt arról, hogy a nyuggerek látják a sok piszkosságot, és majd meg is köszönik.

 19. marika

  Lehet várni a nyugdíj emelést,és el kell gondolkozni ki-hány évet dolgozott 43-45 vagy több és a mi időnkben??? ,már 15 évesen lehetett dolgozni és 16 évesen 3 műszakban,tanulni és sportolni! Voltak olyanok akik otthon ültek, és csak apjuk (férj ) dolgozott!

 20. Makár Lászlóné

  Ahogy sokan irták ez kompenzáció. A januárban elmaradt kifizetés elmaradása 10 hónapra .Azért nem épitik be a nyugdijba mert 2018-ban arra a megemelt összegre jönne a nyugdijemelés és ez nem bolt a kormánynak,igy kitalálták ezt a hangzatos reklámot hogy nyugdijprémium.Öregek vagyunk ,de nem hülyék.-tetszenek érteni

 21. szlávikné lázár anna

  40 éves szolgálati idős nyugdíjas aki dolgozik.
  Elég bosszantó lesz ha megint kimaradnak azok a nyugdíjasok akik a tárgyévben a nyugdíjukat kénytelenek szüneteltetni, mivel a jogszabály nem teszi lehetővé hogy egész évben igénybe vegyék .Pl:40-éves szolgálati idős nyugdíjak esetében.2016.-ban kimaradtak
  az Erzsébet ut.-bol is mivel novemberi nyugdíjkifizetéshez volt kötve

 22. Lengyel

  A kompenzációból akkor lenne nyugdíj emelés, ha a nyugdíj 12 havi elvárt mértékét nem haladná meg a kompenzáción felüli emelés 1 havi nyugdíjjal értékével, mert akkor már 13. havi nyugdíjjal lehetne jellemezni. De még ez is elmaradna a 14. havi nyugdíjtól, ami a nagyvezír ígért a 2014-es választások előtt. Gy.F. szerint az ő pártja reggel, éjjel, meg este hazudott, ez a mostani meg állandóan. A 30-60 %-os közalkalmazotti béremelés súlyos feszültséget okoz a nyugdíjak vonatkozásában, különösen, hogy a beígért rezsi és ÁFA csökkentés mind elpárolgott. Jelenleg egy folyamatos nyugdíjcsökkentést látunk.

 23. Mákvirág

  Igazad van Makár lászlóné. Az hiszik mindenkinek annyi esze van csak, mint a kézcsókolgatósoknak. Na meg akik az év végéig elhunynak, azoknak nem kell fizetni. Remélem az ukrán nyugdíjasoknak is emelnek, megérdemlik igazán sok járulékot fizettek itthon.

 24. Bacsa Lászlóné

  Pár sorral fentebbb olvasható Mészáros Lőrincről a cikk, amely szerint 6, 2 milliárdot csípett meg éppen. Ő biztosan nem fogja ezt hallgatni a választásokig. Hülyét csinálnak belőlünk, vagy remélhetőleg csupán annak néznek minket. Amikor látom, hogy már megint pénzeső hullik a nyugdíjasokra, nem tudom eldönteni, h. sírjak vagy nevessek. Szemétség amit csinálnak.
  Sajnálom, ez a legfinomabb szó, ami le mertem írni ide.
  Napokig nem megyek boltba, így sem tart ki a nyugdíjam 1 hónapig 🙁

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Bacsa Lászlóné! Nálunk biztos, hogy nem olvashatott Mészáros Lőrincről szóló cikket, hiszen mi teljesen más témájú cikkeket, elemzéseket készítünk.

 25. marcsi Bakó

  sokan elvannak tévedve hogy a 70000ft nyugdijas 10 30 év dolgozott tévedés 40 év után kapt 62 ez ft. kereskedelem. mert mindenkiért tüntettek csak a kereskedőkért nem. de azt elvárják hogy 10 12ó dolgozzanak és még vasárnap is nyitva legyenek régen sem volt nyitva még is kibirtuk és a gyerekeink programja nem a plázák járása volt hétvégén. az emeléssel meg a nagy nyugdijas jár megint jól.

 26. Maci Laci

  Ezt nevezitek pénzesőnek? 10-20 000 forintot?
  Amikor a Fidesz bagázs naponta százmilliárdos (köz)pénzözönt zúdít saját magára, a rokonságára és a haverjaira?

 27. Edebá'

  Már a 0,9% emelés közzétételekor világos volt, hogy ujralkodóink “tartalékolnak” a pénzünkből a választások előtti időszakra, amikor azután nagykegyesen visszaadnak valamit abból, ami a miénk, de addig kamatmentesen használták, mi meg legyünk hálásak szavazatainkkal is ezért a kegyért,

 28. Nábob

  1.A qurmány tudatosan mellétervez a valóságnak, ez már a 0.9-1.6% körüli pávatáncnál is látszott.
  2. Választási év jön, akármennyire mondják, hogy nem választási költségvetés készül.
  3.Bár én igen magas, nyugdíjat kapok a 15% elvonással együtt s, teljesen jgosnak tartom sávos emelésre vonatkozó felvetést. Persze adózhi is sávosn kellene, erősen differencáálva!
  4. A fidesz megint, ismételten a választópolgrok csoportjainak megoszt0sára törekszik, a nyugdíjasok szvazatainak “megvételével” – sajnos főleg vidéken nem is eredménytelenül.

 29. Marika

  Most majd adnak kiegészítést és nem elveszik a 13. havi nyugdíjat. Semmi nem jó? Jó lenne ha fogalmuk lenne a nyugdíjtörvényről, ezt tudniillik Horn Gyula regnálása alatt hozták meg, és eszerint megy az emelés. Az igazmondó GY Ferencetek alatt vettek ki 8%-ot (vagyis az akkori nyugdíjjárulék százaléka) a nyugdíjmegállapítás alapjából. A kormányoknak az éppen aktuális törvények szerint kell eljárni , nem hasra ütés szerint.

 30. Molnárné Csilla

  Kicsit unalmas,hogy mindig a nyugdíjasok sírnak.

 31. Gyöngyi

  Ez csak propaganda! A képviselőknek kellene megélniük abból a pénzből, amennyit az átlag nyugdíjasok kapnak. Csilla, Te biztosan nem annyiból élsz meg, mint a nyugdíjasok. Próbáld ki, hogy milyen!

 32. Vári Franciska

  Az a helyzet, hogy már mindenki elfelejtette, hogy mi volt 7 évvel ezelőtt! Én nem Már akkor is nyugdíjas voltam és nudlit kaptunk még azt a nyomorult 13. havit is elvették tőlünk. Én minden ezresnek nagyon örülök és mindenki a kárálás helyett körbe nézne az országba hogy mi mindent kellett helyrehozni. Köszönöm amit kapni fogunk, de úgy látszik van aki fenékbe billentést akar.

 33. Horvathgizella

  En nagyon ell vagyok keseredcel sajnos sulyos beteg vafyok es nem vagyok rehabilitalhato es 43.000forintbol elek amibol30.000forint a lakas ki adasom ,akkor mit eszek komoly nagyon amit muvelnek a beteg emberekel!!!! Sok nyugdijas ojan beteg h nem tud munkat valalni ezeken kene segiteni csak a rezsire eleg a rokant nyugdij eszt vennek figyelemben komoly nagyon….

 34. Zsuzsa

  Szeretném megkérdezni, hogy aki nem kapott emelést sem, az hová forduljon????

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.