Rezsimódosítás a többgenerációs házaknál: mire lehet szükség a jegyzői igazoláshoz?

Rezsimódosítás a többgenerációs házaknál: mire lehet szükség a jegyzői igazoláshoz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-13
 

A többgenerációs házban élők is nagyobb mennyiségű gázhoz juthatnak kedvezményes áron a 2022. szeptember 9-én megjelent kormányrendelet alapján. Ehhez azonban a település jegyzőjétől hatósági bizonyítványt kell beszerezniük. De mi szükséges ehhez az igazoláshoz?

A napokban megjelent kormányrendelet alapján a többgenerációs házak jogosultak lehetnek nagyobb mennyiségű földgáz felhasználására rezsicsökkentett, kedvezményes áron. Ehhez azonban a település jegyzőjétől hatósági bizonyítványt kell kérniük. De mi szükséges ehhez a dokumentumhoz, hogyan lehet igényelni a kiállítását?

Már csak meghatározott mennyiségű földgázt kaphatunk rezsicsökkentett áron

2022. augusztus elejétől már csak évi 1729 köbméter földgázt – átlagos fűtőértékből kiindulva –  kaphatunk kedvezményes áron. Ha a 2022. augusztus 1. és 2022. július 31. közötti időszakban ennél nagyobb mennyiséget fogyasztanánk, akkor a többletért nagyságrendileg hétszeres árat kellene fizetnünk. (A kedvezményes ár 102 Ft/m3, míg az aktuális „piaci” ár 747 Ft/m3.)

A kedvezményes mennyiségre felhasználási helyenként, azaz mérőóránként vagyunk jogosultak. Ez azt is jelenti, hogy ha két külön lakásunk van külön mérőórával, akkor mindkét helyen külön-külön jogosultak vagyunk a 1729 köbméter gáz felhasználására kedvezményes áron.

De mi a helyzet, ha a szituáció fordított? Egy épületben több lakás is található, de ezek gázfelhasználását egy óra méri.

Hirdetés

Hirdetés

A jegyzőtől igazolást kell kérni

A társasháznak, lakószövetkezetnek minősülő felhasználók esetében eddig sem volt gond: a műszakilag önálló lakóegységek száma alapján határozták meg hogy mennyi gázt fogyaszthatnak el kedvezményes áron.

A társasháznak nem minősülő többgenerációs házak esetében pedig a szeptember 9-én kihirdetett kormányrendelet nyújt megoldást. Az ilyen épületeknél ugyanis a település jegyzőjéhez lehet fordulni, aki hatósági bizonyítványt állít ki az önálló lakóegységek számáról. Ezt az igazolást lehet benyújtani a gázszolgáltató felé és a következő hónaptól már az épületben található lakóegységenként lehetünk jogosultak a kedvezményes gázra. Fontos, hogy legfeljebb négy lakás szerepelhet az igazoláson.

A jegyző az igazolást nyolc napon belül állítja ki:

Ha a társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül több, de legfeljebb négy önálló, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105. §-a szerinti lakás rendeltetési egység (a továbbiakban: lakás rendeltetési egység) található, a települési önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: eljáró hatóság) kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról.

A hatósági bizonyítvány kiállításának folyamatáról nem tartalmaz részleteket a jogszabály. Ugyanakkor a Budapest, XIII. kerületi önkormányzat honlapján megjelent már néhány részlet. A kérelmet személyesen az ügyfélszolgálaton, postán, vagy az ügyfélkapunk keresztül e-papíron is be lehet nyújtani.

Az alábbiakra lenne szükség:

  • Kérelem, amely tartalmazza az ingatlan, a lakások címét, a kérelmező nevét, címét, telefonszámát, e-mail címét.
  • Nyilatkozat a kormányrendeletben meghatározottaknak megfelelően a lakóegységek számáról.
  • Amennyiben van, használatbavételi engedély.
  • A lakások alaprajza szintenként, amely lehet kézzel rajzolt is, de arányos.

Vélhetően a többi település esetén is hasonló lesz a folyamat, dokumentáció. Ettől függetlenül a kérelem beadása előtt érdemes egyeztetni a helyi önkormányzattal a részletekkel kapcsolatban.

CSOK esetében nincs szükség hatósági bizonyítványra

A CSOK támogatás egyik formájánál a meglévő lakások, házak emeletén, tetőterében alakítanak ki új lakóegységet. Fontos, hogy a földszint és a tetőtér tulajdonosa eltérő kell legyen. (Tipikus eset, amikor a szülői ingatlan tetőterében alakít ki a gyermek családja egy új lakrészt.)

Előfordulhat azonban, hogy nem lesz külön gázóra, vagyis egyetlen felhasználási helynek minősül a két lakrész. Ebben az esetben nem kell társasházzá alakítani az ingatlant, sőt hatósági bizonyítványra sincs szükség a jegyzőtől.

Fontos
Elégséges a támogatói okiratot – ez vélhetően a CSOK szerződés – benyújtani a szolgáltató felé ahhoz, hogy nagyobb mennyiséget fogyaszthassanak gázból az épületben kedvezményes áron.

Mindezen könnyítések a gázfogyasztásra vonatkoznak, villany esetében továbbra is felhasználási helyenként, azaz mérőóránként jár a kedvezményes áron felhasználható mennyiség.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés