Betöltés

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

szerző: Singer Zoltán
2019-01-04

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra védelmet? Mennyit kell várnod, hogy a pénzedhez juthass?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A befektetések világában kiemelkedően fontos, hogy a pénzed elhelyezésekor megbízható, tőkeerős pénzügyi szolgáltatót válasszál. Hogy miért kardinális kérdés ez? Elsősorban azért, mert érdemes megelőznöd azt, hogy egy csőd vagy csalás esetén futnod kelljen a pénzed után. Igaz, hogy a hozamod nagyban függ a költségszintedtől, de nincs az a magas költség, aminek a megspórolása megérné a saját pénzed visszaszerzésével járó fáradságot!

Amennyiben a magasabb költségek ellenére a nagyobb bankok közül választod ki a számlavezető pénzintézetedet és a befektetési szolgáltatódat, a pénzintézet csődje jó eséllyel kisebb eséllyel fordulhat elő. Csalás esetén a nagyobb bankoknál pedig nem valószínű, hogy a bank lenne a ludas, hanem inkább annak egyik alkalmazottja lehet a sáros. Ilyenkor általában a pénzintézet kártalanít, és az ügyed orvoslásához már nem kell senki másra várnod.

Bankbetét (lekötött betét, megtakarítási számla), folyószámlapénz, értékpapírszámlához tartozó pénzszámla

A hazai pénzintézeteknél elhelyezett betéteket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) személyenként 100 ezer eurós értékhatárig védi. Ez azt jelenti, hogyha a pénzintézeted nem tudná kifizetni a bankbetéted ellenértékét, akkor az OBA 20 munkanapon belül megteszi ezt.

Állampapírok, befektetési alapok, ETF-ek, részvények

Az állampapírok helyzete speciális, hiszen például a magyar állampapírok tőkéjére és kamatára a magyar állam korlátlan visszafizetési felelősséget vállal. Befektetési alapok, ETF-ek (tőzsdén kereskedett befektetési alapok) és részvények esetében viszont nagyon nem mindegy, hogy mekkora összegig véd minket a befektetővédelem. A Befektető-védelmi Alap (BEVA) 100 ezer euróig véd, ami nagyon is kielégítőnek mondható, mert a legtöbb országban a védelem mértéke nem haladja meg a magyar szintet.

ESZLA: az értékpapír egyenleg online lekérdezése

A Magyar Nemzeti Bank a 2015-ben bekövetkezett brókercsalások hatására és a jövőbeli esetek elkerülésére kidolgozott egy online felületet, ahol lekérdezheted a bankodnál, brókercégednél rendelkezésre álló értékpapír egyenlegedet, ezen az értékpapírjaid aktuális mennyiségét tudod havonta nyomon követni. Ez nagy segítség lehet abban, hogy legalább tisztában legyél azzal, hogy a megvásárolt értékpapírjaidat tényleg megvette-e a szolgáltatód, vagyis azt, hogy a nyilvántartásaiban szerepel-e. A belépéshez a bankod/brókercéged havonta jellemzően e-mailen vagy a havi számlakivonaton ad Neked egy azonosítót.

Magyar vagy külföldi védelem

Érdemes azonban körültekintőnek lenned, mert itthon is léteznek olyan pénzügyi szolgáltatók, melyeknél a pénzedet elhelyezve nem a magyar szabályok lesznek Rád érvényesek. Például ilyen szolgáltató a KBC Equitas is, melyre nem a magyar, hanem a belga Befektető-védelmi Alap védelme vonatkozik. Mit is jelent ez a gyakorlatban? A legfontosabb, hogy az értékpapírokba történő befektetésedet mindössze 20 ezer eurós értékhatárig biztosítja a belga szabályozás, míg az értékpapírszámlához tartozó pénzszámlán parkoltatott számlapénzedet 100 ezer eurós értékhatárig garantálja a betétvédelem. Ezzel nincs semmi baj (mivel tőkeerős pénzintézetről van szó), mindössze tisztában kell lenned ezzel a számla megnyitásakor, és ezt tudva döntsél a számlanyitásról!

Mi a folyamat, ha megtörténik a baj?

A legfontosabb, hogy milyen pénzügyi termékben volt a pénzed a csőd vagy a csalás bekövetkezésének idején. Ha mindössze számlapénzed volt az érintett pénzintézetnél, akkor a legegyszerűbb a helyzeted.

Ahogy már említettük, az OBA 20 napon belül automatikusan kifizeti a kártalanítást, ezzel szemben a BEVA esetén ennek igényléséről külön nyilatkoznod szükséges, és várhatóan sokkal több időre lesz szükség, mire hozzájutsz az értékpapírjaidhoz. Amennyiben ugyanis megvannak az értékpapírjaid, akkor azokat adják ki azért, hogy átvihesd azokat egy másik szolgáltatóhoz. Az értékpapírszámlához tartozó pénzszámlán nyilvántartott pénzösszeget, akárcsak a hiányzó értékpapírok miatt járó pénzt pedig pénzben fogod megkapni.

Ha új folyószámlát keresel, válaszd ki a bankszámlák közül a Neked megfelelőt! Amennyiben befektetnél, böngészd át az elérhető befektetési alapok és az állampapírok listáját! Felhívjuk a figyelmedet, hogy a bankszámlák és az állampapírok kalkulátorunkban történő frissítése még zajlik, várhatóan jövő héten lesznek láthatóak benne az új termékek! Megértésedet köszönjük!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?

2019. 09. 27.

Egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyitunk, mert akár több ezer forintot spórolhatunk évente, ha megtaláljuk a számunkra legjobb konstrukciót. Viszont mindannyian mások...

Már most érdemes félretenni a karácsonyi ünnepekre

2019. 09. 25.

Elmúlt a nyár, elkezdődött a iskola, sok család gondolhatja, hogy egy kis megnyugvás következik, legalábbis a kiadások terén. Ez igaz is, ha most tudatosan elkezdenek megtakarítani, akkor a karácsonyi kiadások...

Blogajánló

  • alapblog

    Politikai one man show, avagy az üzletek üzlete

    Andrew Boutton, a Kaliforniai Egyetem gazdaságpolitikai tanára új könyvében kimutatni véli, hogy a külföldi támogatások komoly mértékben járulnak hozzá autoriter rendszerek fennmaradásához, erősödéséhez és áttételesen... The post Politikai one man show, avagy az üzletek üzlete appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.