Röviden: Megéri-e egyáltalán a TBSZ?

Röviden: Megéri-e egyáltalán a TBSZ?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-04-17 Frissítve: 2018-04-06
 

A Tartós Befektetési számla optimális esetben legalább 5 éves lekötést jelent a betétesek számára. Kérdés az, hogy mekkora összeg mellett és milyen időtávtól éri meg pontosan a lekötésnek ez a macerásabb változata. Lássuk tehát röviden a számolást…

2010 óta van lehetőségünk hosszú távú megtakarításainkat kamatadó-mentesen gyarapítanunk.A törvény értelmében a Tartós Befektetési számlán, vagy Tartós Betéti számlán elhelyezett pénz a gyüjtőévet követő 3 teljes év után a kamatadó mértéke a szokásos 16% helyett csak 10%, illetve az 5 teljes év után pedig 0%.

Tehát ha a befektetéseinket hosszú távon tudjuk nélkülözni, akkor az elért hozam, vagy kamat után fizetendő adót teljes egészében meg is spórolhatjuk.

Mivel a TBSZ számlának vannak költségei is, érdemes kiszámolni, hogy a hosszú lekötéssel járó kockázat és az esetleges kényelmetlenségeken túl milyen összeget érdemes TBSZ számlán elhelyezni.

Egy átlagos számla havi számlavezetési díja 100-160 Ft, valamint fizetünk a pénz elutalásakor, vagy kivételekor is egy-másfél ezer forintot. Évi 1.500 Ft költséggel számolva mennyit nyerünk egy 3 éves TBSZ számlával?Egymillió forintnál és hét százalékos kamat mellett a teljes nyereségünk nem több mint 9.002 Ft, azaz havonta 250 forintért nélkülöztük a pénzünket a költségek levonása után. Ez egy olyan összeg, ami mellett érdemes elgondolkodni, hogy az elért előny és az ezzel járó kényelmetlenségek összhangban állnak-e egymással.

Természetesen egy ötéves megtakarításnál és akár csak ötmillió forintnál a teljes előnyünk már 322.041 Ft , ilyenkor ha tudjuk, hogy nagy valószínűséggel nem lesz szükségünk a pénzre, érdemes élni a TBSZ számla adóelőnyével. Bővebben olvashatsz a TBSZ-ről itt.

Hirdetés
Hirdetés