Semmi sem állítja már meg az ingatlanok drágulását?

Semmi sem állítja már meg az ingatlanok drágulását?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-08 Frissítve: 2021-07-01
 

Országosan továbbra is alulértékeltek a lakásárak, a jegybank szerint még 10-20%-os emelkedés sem lenne kirívó. Felhívnánk a figyelmet, hogy ez csak az országra vonatkozik, Budapesten valószínűleg már más a helyzet, vagyis érdemes minél hamarabb megvásárolni a kinézett lakást. Főleg akkor, amikor ilyen kedvező a lakáshitelhez jutás.

Félévente jelenik meg a jegybank lakáspiaci jelentése, amelyből számos érdekfeszítő infót tudhatunk meg a lakáspiac alakulásáról. Az korántsem jelent újdonságot a többségnek, hogy a lakásárak jelentősen megemelkedtek, hiszen szinte a csapból is ez folyik. Viszont az már sokakat érdekelhet, hogy a jegybank szerint a lakáspiac alulértékelt vagy éppen túlértékelt.

Előbbi esetben még azt mondhatjuk, hogy érdemes vásárolni, mert a meghatározott szempontok szerint nem kell túlzottan sokat fizetni az ingatlanért. Ellenben, ha túlértékeltségről lenne szó, akkor megérné elgondolkozni a kiváráson (esetleg értékesítésen), hiszen az azt jelentené, hogy többet kellene adni az ingatlanért, mint az a gazdasági környezetből következne.

Sajnos vagy szerencsére, de a jegybank szerint korántsem beszélhetünk túlértékeltségről, sőt egyelőre – meglepő módon – 10%-kal alulértékelt a piac. Vagyis kicsivel több mint 10%-kal magasabban sem mondhatnánk semmit, mert a gazdasági fundamentumok (például jövedelem, munkaerőpiac, stb…) alapján nem szálltak el az árak.

Az alábbi ábrán jól végigkövethetjük az eseményeket. Tanulságos, hogy az elemzők szerint tartósabban is túlértékelt lehet az ingatlanpiac itthon, ami azt jelenti, hogy eljöhet ismét egy olyan időszak, amikor pokoli drágák lehetnek a lakásárak.

Nem jó hír ez azoknak, akik abban reménykedtek, hogy a lakásáraknál buborék van, hiszen az országos átlag alapján ez nem mondható ki. Persze a budapesti lakásárak már más tésztának számítanak, ott a jegybank szerint is érdemes közelről figyelni az eseményeket.

A jegybank úgy látja, hogy 2017-en 12,3%-kal fognak emelkedni az árak, vagyis aki teheti, az minél hamarabb csapjon le a kinézett lakásra. Ehhez jelenleg nagyon kedvező feltételekkel lehet lakáshitelt felvenni. Véleményünk szerint nem is kell feltétlenül egy fogyasztóbarát lakáshitelt megvárni, mert az összehasonlítások szerint már most is nagyon olcsó hiteleket lehet találni.

Nézd meg alábbi lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy mik a lehetőségeid!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés