Betöltés

Simán lekörözi a betéteket és csak két évre köteleződsz el mellette

szerző: Bankmonitor.hu
2017-07-17

Nem kell sokat gondolkoznod, ha befektetést keresel és elsősorban biztonságra vágysz, mert akkor a lakossági állampapír az, ami mindent visz. Persze azért a piszkos anyagiak is számítanak, ezért lehet olyan sikeres a kétéves állampapír, és annak 2,5%-os éves kamatozása. Ne feledjük, ezzel a betéteket nagyon, míg az infláció kisebb mértékben meg tudjuk verni.

Április elején indította el legújabb termékét az államkincstár, úgy döntöttek, hogy például a lengyeleknél is nagyon sikeres kétéves futamidejű kötvényt honosítják meg itthon is. Mint ismert, a lakossági állampapírok nyíltan a versenytársai a betéteknek, kamatozás tekintetében pedig már rég túlnőttek rajtuk.

Viszont eddig valami hiányzott. Mert mit is szeretnénk? Csak egyrészről magas kamatot, másrészt viszont ezzel együtt azt is, hogy azt minél tovább élvezhessük. Sokáig ketté volt szakadva a pálya, mert voltak éven belüli kötvények és 3 év felettiek. Áprilistól viszont megérkezett a „híd” közéjük, a kétéves lejárat épp az a szint, amit régebben egy betét esetében is bevállaltak az emberek, ha ahhoz vonzó hozam társult.

Egyelőre úgy lehet a kétéves állampapírt megvásárolni, hogy az két évre fixen fizet 2,5%-ot évente, miközben az egyéves kamatozó kincstárjegy 2%-ot fizet. Egy egyszerű példával szemléltetve, ha van 1 millió forintunk, akkor egy évet követően 5000 forint lesz adózás előtt a nyereségünk, ha merünk hosszabb távra elköteleződni. Nem tűnik nagy eltérésnek, viszont gondoljunk bele, hogy egy átlagos betéttel még ezt a különbözetet sem tudnánk kigazdálkodni.

Nem véletlen, hogy olyan nagy volt rá az érdeklődés. Áprilisban majdnem 170 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság, amihez májusban 57 milliárd forintos, majd júniusban 40 milliárdos eladás társult. Csak, hogy lássuk a teljes piacot, áprilisban a friss vásárlások kétharmadát, míg májusban a teljes egészét, júniusban közel felét a kétéves papírok jelentették.

Ne feledjük, minden lehetőséget meg kell most ragadni, mert a pénz vásárlóértéke egyre többet romlik. A jegybank becslései szerint 2017-ben 2,4%-os lehet az infláció, ami azt jelenti, hogy ha semmit sem teszünk, akkor az év végén 2,4%-kal többet kell fizetnünk. A kétéves állampapír most még ott tart, hogy képes felvenni a versenyt az inflációval is.

Ugyanezen a terepen, vagyis a kockázatmentes befektetéseknél ez már nincs így. A bankbetétek éves alapon és adózás előtt nem hoznak fél százaléknál többet, de egy rövidebb – mindenki által megvásárolható – állampapír is megragadt 0% közelében. Ilyen szempontból teljesen logikus választás, ha egy kicsit tovább köteleződünk el, de akkor cserébe infláció feletti hozam lehet a jutalmunk.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy melyik a hozzád leginkább passzoló állampapír!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Kiss Zoltán

  Ne bűvészkedjünk a számokkal!
  Miért rémítik meg az embereket, hogy a kétéves állampapír egy év alatt ilyen keveset hoz?
  Matematikát tudni kell alkalmazni és ez a cikk szerzőjére nagyon is vonatkozik! Az ezreléket ne keverjük a százalékkal ! 1millió Ft-nak az 5 000 Ft a 2,5 ezreléke!!!! Avagy megjelentetés előtt olvassuk át az írást és számoljuk meg hány 0-t írtunk le!!!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kiss Zoltán! Ajánlatos mindig először rendesen elolvasni a cikket és utána hozzászólni. A mondatot úgy kell értelmezni, hogy az 5000 forint a két állampapír hozama közötti különbség. És valóban, így helyes is az összefüggés. Ugyanis egyszerű matek, 25 000 forintból kivonunk 20 000 forintot, akkor marad 5000 forint (erre utal a nyereség kifejezés, és a fogalmazás is). Láss csodát, ez tényleg a hozamok közötti különbség, vagyis 0,5%. Még valami. Jobb, ha tudja, hogy a 2,5 ezrelék az 0,25%, vagyis ha 1 millióra vetítjük akkor a 0,25%-a az 2500 forint. Vagyis még az sem jó példa, amit leírt. Ezzel együtt mi is osztjuk a véleménye utolsó mondatát, csak éppen fordítva…

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.