Sok kicsi sokra megy – A nyugdíjcsökkentés ellen is lehet mit tenni

 • 2016.09.13.
 • szerző: bankmonitor.hu

Már egészen kis összegekkel, akár 5000 forinttal is megéri elkezdenünk nyugdíjcélra megtakarítani, hiszen ezáltal képesek lehetünk szemmel látható nyugdíj-kiegészítést felhalmozni. Minél hamarabb adjuk takarékoskodásra a fejünket, annál jobb helyzetbe kerülünk nyugdíjasként, ha csak későn eszmélünk, akkor havonta több tízezer forint sem lesz elegendő. Ezzel a témával kapcsolatban keresett minket TV2 is és nyilatkozatában szakértőnk is kifejtette véleményét.

Sokan aggódnak amiatt, hogy mire elérik a nyugdíjkorhatárt vajon mennyi lesz az állami nyugdíj és hogyan fognak kijönni a járandóságukból. A bizonytalanság csökkentése érdekében is érdemes minél hamarabb nekiállnunk nyugdíjcélra megtakarítani, és ehhez még csak óriási összegekkel sem muszáj elkezdenünk. Ha módunk van rá, már havi ötezer forintot is megéri félretenni, hiszen ezáltal már nagyobb összeggel tudjuk kiegészíteni a nyugdíjas éveink megélhetését.

Az a legjobb, ha minél hamarabb látunk neki az öngondoskodásnak, ugyanis az idő és a kamatos kamat mellettünk áll, 40 év után a megtakarításunk felét is elérhetik az időközben megtermelt hozamok. Ki is számoltuk mire jutnánk, ha különböző időtávon keresztül fizetünk be 5000 forintot 3 százalékos inflációt és 5 százalékos hozamot feltételezve. A jó hír az, hogy ha pályafutásunk kezdetétől fogva, 40 éven át megtakarítunk (és a befizetést inflációval növeljük minden évben), mire nyugdíjba mennénk, jövőbeli értéken 9,5 millió forint is a rendelkezésünkre állhat. Míg ha 20 évig tudunk félretenni, nagyságrendileg 3 millió forinttal tudunk nyugdíjas éveink során pluszban gazdálkodni.

Fennállhat az az eset is, hogy nincs módunk megtakarítani, de ekkor is tudunk segíteni azon, hogy a jövőben jobban kijöjjünk a nyugdíjunkból. Jellemző tendencia, hogy egyre inkább elhúzódik a munkavállalás időszaka és tőlünk nyugatabbra is egyre többen rákényszerülnek arra, hogy elnyújtsák a munkában töltött éveket. Így szóba jöhető megoldás lehet, hogy 1-2 évvel kitoljuk a nyugdíjazást, amivel már járandóságunkat is érezhetően növelni tudjuk.

A Bankmonitor szakértője nyugdíj témában nyilatkozott a TV2-nek, a videóanyag alább elérhető:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.