Sokan kerülhetnek bajba a hitelmoratórium lejártával, de kevesen tudják a lehetőségeiket

Sokan kerülhetnek bajba a hitelmoratórium lejártával, de kevesen tudják a lehetőségeiket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-18 Frissítve: 2021-02-21
 

A követeléskezelők szakmai szervezete szerint több lehet a késedelmesen fizetett és felmondott hitel a törlesztési moratóriumot követően, amire abból következtetnek, hogy már most is emelkedik a közüzemi és telekommunikációs szolgáltatók felé fennálló lakossági tartozások egy főre jutó összege. Közben a vállalkozásoknál a körbetartozás jelent mind nagyobb problémát. 

A hiteltörlesztési és hitelfelmondási moratórium június 30-i lejártával megnő majd a késedelmes hitelfizetések, illetve a fizetésképtelenség miatt felmondott hitelek száma a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Abból következtetnek erre, hogy nőtt a közüzemi és telekommunikációs szolgáltatók felé fennálló tartozások egy főre jutó összege is, a kis- és középvállalkozói szektorban pedig megnőtt a körbetartozás mértéke.

A MAKISZ megbízásából a Forecast Marketingkutató Kft. a felnőtt magyar lakosság körében 500 fős, reprezentatív felmérést végzett, amelyből kiderül: a válaszadók 41 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a fizetési késedelem vagy a felmondott tartozás esetén fennmaradt követelés a legtöbb esetben valamelyik követeléskezelő céghez kerül, amely gondoskodik annak behajtásáról.

A megkérdezettek 44,8 százaléka nem tudta, hogy a tartozás a végrehajtás szakaszába kerülhet, ha a követeléskezelő nem tudja elérni az írásbeli felszólításra nem reagáló adóst a további egyezkedés érdekében. A többség, 51 százalék nem volt tisztában azzal, hogy a követeléskezelők célja a megállapodás, amelynek keretében részletfizetésre, bizonyos esetekben pedig a követelt összeg egy részének elengedésére is sor kerülhet.

Szintén a válaszadók többsége, 52 százaléka nem tudta, hogy a követeléskezelővel még plusz költség nélkül lehet megegyezni, míg a végrehajtási eljárás már akár 30-40 százalékos többletköltséggel is együtt jár. A válaszadók 71 százaléka jelezte, hogy a tartozás elmaradása vagy felmondott tartozás esetén szívesen választaná az együttműködést a követeléskezelővel.

A Bankmonitor szerint ezeket érdemes megtenni:

  • Más a hitelmoratórium június végi lejárata előtt érdemes felkészülni arra, hogy ismét fizetnünk kell majd. Az esedékes havi törlesztőket például félretehetjük, ebből tartalékot képezhetünk. Így egyrészt megszokjuk, hogy csökken az elkölthető jövedelmünk, másrészt nem lehet eléggé hangsúlyozni a vésztartalék fontosságát. Persze ez csak akkor járható út, ha van jövedelmünk.
  • Ne bújj el a bank elől! Érdemes már a probléma előtt, akár a moratórium lejártát megelőzően jelentkezni a banknál, és megpróbálni valamilyen áthidaló megoldást találni arra az időre, amíg ismét jövedelemhez jutsz. Sokkal rosszabb, ha egyszerűen nem fizetsz, mert rohamosan csökkennek a lehetőségeid akkor, ha 90 vagy 180 napja nem fizetsz. Azt pedig minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni, hogy az elmaradás miatt a bank felmondja a hitelszerződést.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés