Betöltés

Sokan megtanulhatták, milyen a bankkártya nélküli lét!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-04

Tízezrek életét keserítette meg egy technikai hiba pénteken, ugyanis a Visa kártyákkal világszerte nem lehetett fizetni órákig (péntek késő délutántól szombat reggelig), megoldásként  az ATM-es készpénzfelvétel vagy egy alternatív (nem-Visa) kártya segített. A történettel nem foglalkoznánk, ha nem lett volna olyan nagy hatással az emberekre az ügy, köztük az egyik munkatársunkra.

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Történt ugyanis, hogy MÁV-jegyet akart venni pénteken kicsivel 6 óra előtt egy munkatársunk, aki a banki fizetési felületen még végig tudott menni (a Visa külön biztonsági SMS-ét is megkapta), azonban a fizetést elutasították 17:55-kor a következő indokkal: „kártyájával biztonsági okok miatt sikertelen kártyahasználat történt”.

Nem lacafacázott emberünk, szerencséjére volt egy Maestro kártyája, így nekifutott még egyszer a fizetési műveletnek és azt már engedte a rendszer. Ez alapján lehetett tudni, hogy nem az internetes fizetést biztosító banki rendszerben és nem is a MÁV rendszerében volt probléma.

Némi utánajárás után tudta csak meg kollégánk, hogy egész Európában (sőt a twitteren világszerte számoltak be hasonló eseményekről) lehaltak a VISA kártyák, sem a netes fizetés, sem a payWave, se a POS-terminálokon való hagyományos fizetés nem ment. Angliában különösen aggasztó volt a helyzet, mert minden 3 fontból 1-et Visa kártyával költenek el. Gondolhatjuk, hogy mekkora fennakadás volt péntek este, főleg röviddel a fizetés megkapása után. Igen, pontosan, hosszú sorok az ATM-ek előtt, meg hasonlók.

Forrás: BBC

A Visa hivatalos közleményére péntek késő estik kellett várni, amiben elismerték, hogy rendszerhiba miatt egész Európában akadozik a fizetés a kártyáikkal. Rögtön elnézést kértek és arról írtak, hogy közel normál üzletmenetre tértek vissza. Szombat reggel közzétették, hogy minden visszatért a régi kerékvágásba és a kártyák használhatók. Mint írták, az európai rendszerükben hardverhiba miatt álltak le a fizetések és nem történt illetéktelen behatolás vagy rosszindulatú támadás.

Ami biztos, hogy vasárnap délután már azzal a Visa kártyával is lehetett fizetni egy MÁV-jegyet, amivel pénteken még nem ment a fizetés. A hiba elhárítása tehát megtörtént, de ettől még elég sok pótlólagos problémával kell megküzdenie a kártyatársaságnak.

Csak néhány ezek között:

  • többen beszámoltak arról, hogy a hibaüzenet ellenére a számlájukon a bank befoglalta a fizetési összeget (akár többször is), a Visa szerint, ha ezek a megkezdett tranzakciók a hiba miatt nem teljesülnek, akkor természetesen nem terhelik meg az összeggel a kártyabirtokos számláját,
  • néhány kártyabirtokosnál vannak olyan függőben lévő tranzakciók (hotelfoglalás vagy éppen autóbérlés letétje például), melyek miatt a kártyát nem lehet rendesen használni, ezt is igyekeznek minél korábban megoldani,
  • a hitelkártyák visszatérítést szoktak adni, nagy kérdés, hogy aki nem tudott a kártyájával fizetni, pedig járt volna rá a visszatérítés, azzal mi lesz,
  • az ügyfelek és a hatóságok vélhetően választ akarnak majd kapni, hogy miként fordulhatott elő az eset, hogy a digitalizáció korában több országban is megbénuljon a kártyás fizetés.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Amit talán nem tudtál a hitelkiváltásról

2018. 12. 02.

A jelenlegi a hitelkiváltás az egyik legizgalmasabb és legaktuálisabb téma, amivel kis időráfordítással lehet sokat spórolni. Összegyűjtöttünk minden fontos dolgot, hogy kiderüljön, ki nyerhet a dologgal?  Véget érhet a csökkenő...

mikulás

Készülj a Karácsonyra!

2018. 11. 30.

A Karácsony Jézus születésének az ünnepe. Ilyenkor kicsik és nagyok áhítattal várják a Szentestét. Lélekben felkészülnek a közös élményekre, az ünneplésre, és egymásnak ajándékot vásárolnak. A legtöbben ezzel szeretnék kifejezni...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.