Betöltés

Sokan megtanulhatták, milyen a bankkártya nélküli lét!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-04

Tízezrek életét keserítette meg egy technikai hiba pénteken, ugyanis a Visa kártyákkal világszerte nem lehetett fizetni órákig (péntek késő délutántól szombat reggelig), megoldásként  az ATM-es készpénzfelvétel vagy egy alternatív (nem-Visa) kártya segített. A történettel nem foglalkoznánk, ha nem lett volna olyan nagy hatással az emberekre az ügy, köztük az egyik munkatársunkra.

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Történt ugyanis, hogy MÁV-jegyet akart venni pénteken kicsivel 6 óra előtt egy munkatársunk, aki a banki fizetési felületen még végig tudott menni (a Visa külön biztonsági SMS-ét is megkapta), azonban a fizetést elutasították 17:55-kor a következő indokkal: „kártyájával biztonsági okok miatt sikertelen kártyahasználat történt”.

Nem lacafacázott emberünk, szerencséjére volt egy Maestro kártyája, így nekifutott még egyszer a fizetési műveletnek és azt már engedte a rendszer. Ez alapján lehetett tudni, hogy nem az internetes fizetést biztosító banki rendszerben és nem is a MÁV rendszerében volt probléma.

Némi utánajárás után tudta csak meg kollégánk, hogy egész Európában (sőt a twitteren világszerte számoltak be hasonló eseményekről) lehaltak a VISA kártyák, sem a netes fizetés, sem a payWave, se a POS-terminálokon való hagyományos fizetés nem ment. Angliában különösen aggasztó volt a helyzet, mert minden 3 fontból 1-et Visa kártyával költenek el. Gondolhatjuk, hogy mekkora fennakadás volt péntek este, főleg röviddel a fizetés megkapása után. Igen, pontosan, hosszú sorok az ATM-ek előtt, meg hasonlók.

Forrás: BBC

A Visa hivatalos közleményére péntek késő estik kellett várni, amiben elismerték, hogy rendszerhiba miatt egész Európában akadozik a fizetés a kártyáikkal. Rögtön elnézést kértek és arról írtak, hogy közel normál üzletmenetre tértek vissza. Szombat reggel közzétették, hogy minden visszatért a régi kerékvágásba és a kártyák használhatók. Mint írták, az európai rendszerükben hardverhiba miatt álltak le a fizetések és nem történt illetéktelen behatolás vagy rosszindulatú támadás.

Ami biztos, hogy vasárnap délután már azzal a Visa kártyával is lehetett fizetni egy MÁV-jegyet, amivel pénteken még nem ment a fizetés. A hiba elhárítása tehát megtörtént, de ettől még elég sok pótlólagos problémával kell megküzdenie a kártyatársaságnak.

Csak néhány ezek között:

 • többen beszámoltak arról, hogy a hibaüzenet ellenére a számlájukon a bank befoglalta a fizetési összeget (akár többször is), a Visa szerint, ha ezek a megkezdett tranzakciók a hiba miatt nem teljesülnek, akkor természetesen nem terhelik meg az összeggel a kártyabirtokos számláját,
 • néhány kártyabirtokosnál vannak olyan függőben lévő tranzakciók (hotelfoglalás vagy éppen autóbérlés letétje például), melyek miatt a kártyát nem lehet rendesen használni, ezt is igyekeznek minél korábban megoldani,
 • a hitelkártyák visszatérítést szoktak adni, nagy kérdés, hogy aki nem tudott a kártyájával fizetni, pedig járt volna rá a visszatérítés, azzal mi lesz,
 • az ügyfelek és a hatóságok vélhetően választ akarnak majd kapni, hogy miként fordulhatott elő az eset, hogy a digitalizáció korában több országban is megbénuljon a kártyás fizetés.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

2019. 05. 21.

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 327 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy...

Csak én nem értem a bankszámlakivonatomat?

2019. 05. 06.

A magyarok egy sor olyan banki díjat fizetnek, amelyek külföldön jószerivel ismeretlenek, ráadásul ezek nagy részével az emberek többsége nincs is tisztában. Sokaknak még az is gondot okoz, hogy eligazodjanak...

Blogajánló

 • alapblog

  Kávékapszulából saláta

  A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.