Spórold meg a bűntudatot, ne kövesd el ezt a hibát!

 • 2016.06.02.
 • szerző: bankmonitor

Egy felmérés szerint az 50 feletti amerikaiak óriási hányada bánja meg, hogy nem tett félre eleget nyugdíjas éveire. Ez pedig a hazai megtakarítók számára is tanulságos lehet, hiszen nem kell már sok ahhoz, hogy a magyar nyugdíjasok az amerikaiakhoz hasonlóan magukra legyenek utalva. Ebből is látszik, mennyire fontos az öngondoskodás, ami fiatalkorban elkezdve még több, mint 20 millió forintos megtakarítást eredményezhet havi néhány ezer forint havi befizetésével.

Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb az esélye, hogy van olyan, amit másként csináltunk volna a múltban. Nem maradhatnak ki ebből a korábban elkövetett a pénzügyi hibáink sem, melyek következményeit akár egész hátralévő életünkben viselnünk kell. A bankrate.com (kb. az amerikai Bankmonitor) ebben a témában készített egy felmérést az USA lakossága között, és az eredmény a magyar lakosság számára is sok tanulsággal bír.

Gyakran lehet hallani, hogy a nyugdíjas évekre már jóval korábban gondolni kell, fiatalon mégis sokan csak legyintenek rá. Ennek fontossága azonban most ismét visszaigazolást nyert. A legtöbb amerikai ugyanis éppen a nem megfelelően felépített nyugdíj-megtakarítását sajnálja a leginkább.

A felmérésből pedig még az is tisztán látszik, hogy a többség erre már túl későn jön rá. A megkérdezett 50 év felettiek negyede ugyanis a nem megfelelő nyugdíj-megtakarításra voksolt. A 18-29 éves korosztálynak mindössze 4%-a, a 30-49 éveseknek pedig 17%-a tartja ezt élete eddigi legnagyobb pénzügyi hibájának.

Ha kíváncsi vagy, mennyit kellene félretenned, hogy biztosítsd saját nyugdíjas éveid anyagi biztonságát, próbáld ki alábbi kalkulátorunkat!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Magyarországon sem jobb a helyzet

A magyar és az amerikai nyugdíjrendszer természetesen igen más, így akár azt is gondolhatnád, hogy a felmérés eredményei itthon nem relevánsak. Ez azonban egyáltalán nincs így. Úgy is mondhatnánk ugyanis, hogy az USA-n keresztül a magyar nyugdíjrendszer jövőjébe vethetünk egy pillantást.

Hiszen bár az USA-ban is van némi állami nyugdíj, ennek a mértéke annyira alacsony, hogy a lakosság egyedül arra nem alapozhatja megélhetését. Amerikában ezért mindenki tudja, hogy valamilyen módon saját magának kell megoldani nyugdíjas éveinek megélhetését.

Hazánkban jelenleg még sokan meg tudnak élni az állami nyugdíjból (nálunk még ez az elsődleges nyugdíjforrás), de nagyon úgy tűnik, hogy ez nem maradhat így sokáig. Egyes felmérések szerint 2030. után már egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi rendszer meg tud állni a lábán. Az öngondoskodás ezért hazánkban is mindenki számára létfontosságú lesz.

Nyugdíjcélra jelenleg az önkéntes nyugdíjpénztárak, a nyugdíj előtakarékossági számlák, illetve a nyugdíjbiztosítások állnak rendelkezésre, ráadásul ezeket az állam az éves befizetések 20%-ával támogatja is.

A megtakarítást pedig nem lehet elég korán megkezdeni. A kamatos kamat hatásának köszönhetően ugyanis ugyanolyan hozamok mellett óriási különbségek adódnak abból, ha néhány évvel előbb vagy később kezdesz erre a célra félretenni.

Jól mutatja ezt, hogy egy 30 évesen megkezdett nyugdíj-megtakarítás havi 10 ezer forintos befizetések és 5%-os hozam mellett 12,5 millió forintos tartalékot eredményez a nyugdíjba vonulásig. Mindezt 10 évvel később elkezdve már csak 6,6 millió forintot jelent. Azok pedig, akik már 20 évesen gondolnak a nyugdíjra, ugyanazokkal a feltételekkel 22,2 millió forintot tudnak összegyűjteni.


Ha 40 évesen elkezdve szeretnéd ugyanezt a 22,2 millió forintot összegyűjteni, akkor havonta több mint 32 ezer forintot kellene félretenned, 50 évesen indítva a megtakarítást pedig már 73 ezret. Aki tehát későn kapcsol, nem is csoda, hogy megbánja takarékoskodás megkezdésének elodázását.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.