Betöltés

Spórolj a bankszámla-költségeiden!

szerző: Bankmonitor.hu
2013-03-27

Ahhoz, hogy olcsóbban bankolj, első lépésként meg kell ismerned a saját bankhasználati szokásaidat: mennyit utalsz, hány részletben; csekkel vagy csoportos beszedésekkel fizeted számláidat; mennyi készpénzt veszel fel; stb. Ezeket a szokásaidat megadod a bankszámla-keresőnkbe és már meg is találtad a számodra legmegfelelőbbet! Ez ilyen egyszerűen menne? Igen! De azt tudnod kell, hogy lehet, hogy ennél kedvezőbb is lehetne a havi bankköltséged. Ehhez a bankhasználati szokásaidat kell megváltoztatnod. Minden egyes tanácsunkkal lefaraghatsz a havi kiadásaidból.

Használd az internetbankot!

Azt sokan tudják, hogy az internetes utalás olcsóbb, mint a bankfiókban, vagy a telefonon megadott utalás. De az már kevesebbeknek tűnik fel, hogy állandó átutalást, vagy csoportos beszedést is olcsóbb mind megadni, mind módosítani a netbankon keresztül. Tehát amit csak tudsz, végezz internetbankon.

Kártyával vásárolj, ne készpénzzel!

Az utóbbi időben szinte mindenki utalva kapja a fizetését, így készpénzhez jutni általában költséges. Érdemes ezért inkább kártyával fizetnünk, amit
korábbi cikkünkben bővebben is kifejtettünk. 
Csak csínján a készpénzfelvételekkel!

Ha a számlacsomagunkhoz tartozik ingyenes
készpénzfelvétel, akkor érdemes ennek keretében felvenni a havi szükséges készpénzmennyiséget. Nem mindegy ugyanis, hogy egyszerre veszünk fel 20.000 forintot, vagy hússzor 1.000 forintot. Ez az aprónak látszó különbség akár több mint 10.000 forintnyi többlet kiadást is jelenthet számunkra. Természetesen, ha havonta jelentősebb készpénzre van szükségünk, akkor van némi biztonsági kockázata ekkora összeget magunknál tartani: elveszthetjük vagy kirabolhatnak minket.

A saját mindig olcsóbb!

Az ingyenes készpénzfelvételeket általában a bankok a saját ATM hálózatukból biztosítják. Ám, ha ezen felül van szükségünk készpénzre, azt is érdemes a bankunk
saját bankautomatáiból beszerezni, mert általában olcsóbb, mint idegen (más banki) ATM-ből bankjegyet felvenni.

Nem feltétlenül kell dombornyomott kártya!

Az elektronikus kártyák általában olcsóbbak, ugyanakkor készpénzfelvételre, vásárlásra ugyanúgy alkalmasak, mint a
dombornyomott társaik.

Ne fizessünk olyan szolgáltatásért, amit nem veszünk igénybe!

Amennyiben ritkán, soha nem utazunk külföldre, akkor nem éri meg a kártyánkhoz utasbiztosítást kötnünk. Ha internetbankon rendszeresen leellenőrizzük a költéseinket, és a számlamozgásainkat, akkor lehet, hogy nincs is szükségünk az
SMS értesítésekre.

Ha valamit vállaltunk, azt teljesítsük!

Sok számlacsomag valamilyen feltételhez köti a kedvezményes havidíjat. Ilyen a 150.000 forint átutalása, vagy bizonyos minimum egyenleg teljesítése. Ezekben az esetekben, ha elmarad a havi átutalás, vagy az egyenlegünk lecsökken, akkor egy jelentős díjterhelést leszünk kénytelenek elviselni.

Alkalmazkodjunk a számlákhoz nyújtott kedvezményekhez!

Létezik olyan bankszámla ahol a dombornyomott kártya a díjmentes. Ebben az esetben már megérheti ezt választani az elektronikussal szemben. Vagy olcsóbban jutunk hozzá egy nagyobb összegű készpénzhez a postán, mint a bankfiókban. Ilyenkor természetesen a postát érdemes választani.

Tehát, ha olcsóbban szeretnénk kijönni, akkor elengedhetetlen a bankszámlánkhoz tartozó költségeket ismerni. Ezeken felül is léteznek természetesen olyan praktikák (például ha bizonyos tételeket egyben utalunk és nem külön), amik lefaragják a bankolási költségeinket. A fent említett tanácsokat betartva viszont, akár több ezer forintot is megtakaríthatunk havonta. Természetesen önmagukban csak néhány százforintnyi spórolást jelentenek, ám összeadva akár meg is felezhetjük a számlaköltségeinket.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. g.dodo41@freemail.hu

  Dombornyomott OTP master kartyám van.Külföldön ért baleset következtében hat napig kórházi kezelésre szorultam. Vonatkozik-e rám az automatikus baleset biztosítás.

 2. bankmonitor.hu

  @g.dodo Ebben a kérdésben az OTP ügyfélszolgálata tud érdemben segíteni, velük egyeztess.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

2018. 07. 14.

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.