Betöltés

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-12

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott, de nagyon szeretett volna lecsapni az állami támogatásra. Egy számítási példával bemutatjuk neki, hogy mit találtunk számára ki. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

A kérdező minden bizonnyal tudatában volt annak, hogy a lakástakarékhoz járó állami támogatásra akkor jogosult, ha legalább 4 évre vállalja a befizetést. Abban az esetben, ha a 4 éves időszak előtt akarná valaki felvenni a megtakarítását, akkor a befizetésre járó 30%-os állami támogatást nem kapná meg.

Van azonban egy kiskapu, ami megteremti a lehetőségét annak, hogy a 4 éves időszak előtt is hozzáférhessen a pénzhez a lakástakarék tulajdonos. Mindezt áthidaló kölcsönnek hívják, és akár a számlanyitást követően szinte azonnal is elkölthetjük a kívánt összeget. Mi úgy végeztünk számítást, hogy egy darab négyéves lakástakarék szerződéses összegét (2,8 millió Ft-ot) venné fel az érdeklődő, hiszen ez volt legközelebb az elképzeléseihez.

A példában hozott négyéves lakástakarék alapesetben úgy működne, hogy 4 évig (egészen pontosan 48 hónapig) takarékoskodna a tulajdonos, majd utána venné fel a hitelt, aminek a kamata fixen 5,9% lenne. A 1,5 millió Ft-ot kitevő hitelt ugyanannyi hónap alatt szükséges visszafizetni, mint amennyi a megtakarítási időszak volt, vagyis 48 hónap alatt.

A kérdezőt ellenben nincs ideje 4 évet várni, neki azonnal szüksége van a pénzre. A lakástakarék állami támogatásának eléréséhez csak egyetlen dolgot tud tenni, ha azonnali áthidaló hitelért folyamodik a lakástakaréknál. Az áthidaló hitel sajátja, hogy azonnal hozzájuthatunk akár a teljes szerződéses összeghez (2,8 millió Ft-hoz). Annyi a specialitása, hogy a hitel futamideje két részből fog állni: az áthidaló kölcsön és a lakáskölcsön szakaszból.

Az áthidaló szakasznál csak a havi megtakarítást és az áthidaló kölcsön kamatát (a példában ez 4,7%, vagyis kisebb, mint a lakáskölcsön kamata, de ez fordítva is lehet) kell fizetni, a tőkét nem. A megtakarítási időszak lejáratakor az állami támogatással növelt megtakarítás automatikusan betörlesztődik. Utána a maradék tartozást egy lakáshitelhez hasonlóan kell visszafizetni, a részletek tőkerészt és kamatrészt is tartalmaznak.

A meggondolásunk az volt, hogy érdemes egyszerre két lakástakarék szerződést indítani. Az egyik teljes szerződéses összegét felvesszük áthidaló kölcsönből, a másikat szimplán fizetjük és a megtakarítási időszak (48 hónap) végén a másik lakástakarékkal együtt betörlesztjük.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Rögtön hozzájut a kérdező 2,8 millió Ft-hoz. Ezért a következőket kell tennie:

 • 48 hónapig fizetni a két lakástakarék megtakarítási részét és az egyiknél az áthidaló kölcsön kamatát, ami összesen 51 267 Ft/hó,
 • 2 hónapig, vagyis a kiutalási időszak alatt kigazdálkodni az áthidaló kölcsön kamatát, ami havonta 10 967 Ft,
 • végül 48 hónapig a hitelből fennmaradó összeget törleszteni, ami 7009 Ft.

A lakástakarékok számlanyitási díját nem számítva, de például az áthidaló kölcsön egyszeri kezdeti díjait igen, a fentiekkel együtt a teljes visszafizetés 2 869 142 Ft lesz. A számításaink alapján ez mindössze 1,8%-os THM-et jelent. Ilyen olcsó megoldást keresve sem találhatnánk, már csak azért sem, mert itt teljesen kiszámítható a havi törlesztő.

Összehasonlításul, ha most lakásfelújításra akarnánk a legolcsóbb lakáshitelt felvenni, akkor hasonló futamidővel (96 hónap) végig fix hitelt 4,7%-os kamatra kapnánk csak. A havi törlesztőrészlet a 96 hónapra 35 016 Ft lenne havonta, a teljes visszafizetés 3,4 millió Ft. Az általunk is javasolt megoldással viszont közel félmillió forintot spórolunk.

Nézd meg az aktuális lakástakarék kínálatot kalkulátorunkkal!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.