Betöltés

Svájcban tartott megtakarítások adózása

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-20

Korábban megjelentetett írásunk első része a svájci adótitok megváltozásának gyakorlati hatásairól szólt. Ma a Svájcban elhelyezett megtakarítások adóvonatkozásaival folytatjuk. Mint látható lesz, elérhető adóelőnyről egyáltalán nem beszélhetünk…
Fajcsák Gábor és Süli Szilvia, az RSMDTM adószakértőinek írása.

Hogyan adózik a Svájcban realizált kamatjövedelem?

A svájci adótitok megváltozásának gyakorlati hatásairól szóló cikkünk után a jelenleg elhelyezett megtakarítások adóvonatkozásaival folytatjuk. Svájc az Irányelv alapján az elmúlt években eltérő (időszakosan növekvő) mértékű adókulcsot alkalmazott. A svájci jövedelmekből levont forrásadó összege azonban a magyarországi fizetendő adóba beszámít. Az alábbi táblázat szemlélteti, hogy elévülési időn belül miként változtak a forrásadó mértékek Svájcban, illetve a kamatjövedelmet terhelő hazai személyi jövedelemadó mértékek:

A fenti táblázatból jól látható, hogy a jelenleg még el nem évült adóévek vonatkozásában, alapesetben csak a 2008. év első felében megszerzett kamatjövedelmek esetében merülhet fel adóhiány. A későbbi években vagy azonos, vagy magasabb adómérték terhelte a Svájcban keletkezett kamatjövedelmeket, ráadásul bizonyos feltételek mellett a Svájcban fizetett magasabb adóteher tekintetében Magyarországon visszatérítéssel lehet élni. A Svájcban levont forrásadó elszámolása az adózó kérelmére történik. Az elszámolás feltétele, hogy az adózó a kamatjövedelemmel kapcsolatos belföldi bevallási és adófizetési kötelezettségének eleget tegyen. Érdemes megemlíteni, hogy az Irányelv szerinti kamat fogalom nem egyezik meg a magyar személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti kamatjövedelem fogalommal, ezért a különbözet kiszámítása nem egyszerű feladat, illetve az eltérő szabályok miatt, bizonyos esetekben adóhiány keletkezhet még azon időszak vonatkozásában is, amikor a Svájcban levont forrásadó mértéke meghaladja a magyar személyi jövedelemadó mértéket.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • alapblog

    Van hova feküdni

    Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.