Széchenyi hitel 2023: mely cégek, milyen feltételekkel juthatnak olcsó forráshoz? Mutatjuk!

Széchenyi hitel 2023: mely cégek, milyen feltételekkel juthatnak olcsó forráshoz? Mutatjuk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-17
 

Egy kiszámítható, évi fix 5 százalékos kamatú hitel a jelenlegi piaci körülmények között szinte álomszerű lehetőség egy vállalkozás számára. Tudjuk persze, hogy van ilyen: a Széchenyi Kártya Program keretében két évtizede újabb és újabb lehetőségek nyílnak, az aktuális feltételeket azonban folyamatosan hozzáigazítják az aktuális gazdasági helyzethez. Mutatjuk, hogy 2023-ban mely vállalkozások, milyen célra kaphatnak támogatott Széchenyi hitelt.

A Széchenyi Kártya Program keretében jelenleg elérhető, működés finanszírozására fordítható hitelek:

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+
  • Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+
  • Széchenyi Likviditási Hitel MAX+
  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Klasszik

Az agrárműködés finanszírozására az Agrár Széchenyi Kártya igényelhető.

A beruházási célok finanszírozására igényelhető konstrukciók:

  • Széchenyi Beruházási Hitel MAX+
  • Széchenyi Lízing MAX+
  • Széchenyi Mikrohitel MAX+
  • Agrár Széchenyi Beruházási hitel MAX+

Hirdetés

Hirdetés

Hosszabb távon lehet számítani az új Széchenyi Program hiteleire

A felsoroltak közül a MAX+ konstrukciók az új Széchenyi Program aktuálisan futó termékei. A program a Gazdasági-újraindítási Akcióterv keretében 2021. júliusában indult. A feltételeket évente majd félévente vizsgálták felül és igazították hozzá a piaci helyzethez: ennek keretében igényelhettek előbb Széchenyi GO!, majd Széchenyi MAX hiteleket a cégek az elmúlt két évben.

A Széchenyi MAX+ konstrukciók feltételeit december végén ismertették, a választható pénzintézetek első listája január második hetében jelent meg, azóta a kör bővült. (Az aktuális helyzetről folyamatosan frissülő korábbi cikkünkből tájékozódhatsz.) A kérelmek befogadásának tehát az elvi feltételei mostanra megteremtődtek.

Bár a Széchenyi hitelek feltételeinek rendszeres változtatása odafigyelést és alkalmazkodást igényel a bankoktól és a hitelt igénylő vállalkozásoktól, az mindenképpen jó hír, hogy tavaly ősszel a 2023-2038 közötti évekre meghatározták mennyi pénz költhető a Széchenyi Kártya Program keretében támogatásra, tehát hosszú távra biztosított a kamattámogatáshoz szükséges forrás. Az erről szóló kormányrendelet szerint 2023-ra 59,87 milliárd forintot, 2024-re pedig 160,7 milliárd forintot különítettek el a programra.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Mely vállalkozások igényelhetnek Széchenyi MAX+ hitelt?

    A program a kis- és középvállalkozásoknak biztosít finanszírozást. A működési formát illetően szinte minden vállalkozás kérhet Széchenyi MAX+ hitelt. (Közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság, egyéni vállalkozók és egyéni cég, szövetkezet, egyéb vállalkozás adhat be hitelkérelmet. Az utóbbi körbe tartozóan egyéni ügyvéd, közjegyzői iroda, végrehajtói iroda, szabadalmi ügyvivői iroda, egyéni szabadalmi ügyvivő, magán állatorvos is kérhet Széchenyi hitelt.)

    Általános feltételek:

    • Legalább egy teljesen lezárt üzleti év: ez alól kivétel a Széchenyi Mikrohitel MAX+, amelyet induló vállalkozások is igényelhetnek.
    • Stabil tulajdonosi háttér: a hitel igénylését megelőző 6 hónapban nem lehet 50 százaléknál nagyobb tulajdoni változás.
    • Stabil pénzügyi háttér: többek között elvárt a pozitív saját tőke és a nyereséges gazdálkodás. Kizáró ok a NAV végrehajtás, korábbi kifizetetlen bankhitel, illetve negatív bejegyzés a Központi Hitelinformációs Rendszerben akár a vállalkozásra, akár annak tulajdonosaira vonatkozóan.
    Jó tudni
    A felsoroltak lényegében megfelelnek azoknak az általános feltételeknek, amely alapján egy céget egy bank hitelképesnek tekint. Érdemes ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az általánosan meghatározott keretrendszeren belül a bankok saját kockázatukra, saját üzletpolitikájuk alapján nyújtják a Széchenyi hiteleket is. Előfordulhat, hogy az egyik pénzintézet elutasít egy olyan igényt, amelyet egy másik hitelez, ezért érdemes alaposan körülnézni a piacon. Ha elakadnál, kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét!

    Széchenyi MAX+ feltételek

    A Széchenyi Kártya Program MAX+ konstrukciók mindegyikére igaz, hogy a kamat egységesen évi fix 15,5 százalék, a kezelési költség 0,5 százalék, ám a 10,5 százalékos kamattámogatásnak, illetve a 0,5 százalékos kezelési költség támogatásnak köszönhetően a vállalkozások által fizetendő költség évi fix 5,00 százalék kamat. A felszámolható egyéb díjak és jutalékok mértékét is szigorúan szabályozzák, ez azonban termékenként eltérő (a későbbiekben a konkrét konstrukcióknál részletezzük azokat).

    Jó tudni
    Az új folyósítású piaci vállalkozói hitelek kamata általában változó, a Budapesti Bankközi Hitelkamatlábhoz, a Buborhoz kötött. Mértéke Bubor plusz 1-4 százalék kamatfelár. A Bubor értéke jelenleg 16,73-15 százalék között van, futamidőtől függően. Az évi 5 százalékos kamat tehát rendkívül kedvező a piaci hitelekhez képest, ráadásul ezzel a kamatszinttel számolhatnak a teljes futamidőre a cégek, stabilan kalkulálható tehát a hitel költsége. A kiszámíthatóság pedig a mostani gyorsan változó piaci helyzetben különösen fontos minden gazdasági szereplőnek.

    Széchenyi Folyószámlahitel MAX+

    Klasszikus szabad felhasználású folyószámlahitel, amely a napi működés finanszírozására szolgál. Hitelkeret, amely a futamidő alatt folyamatosan rendelkezésre áll.

    A hitelkeret összege 1-250 millió forint között lehet. Mértékét az éves árbevétel alapján állapítják meg, annak 15-25 százaléka lehet a számítás módjától függően.

    A futamidő 1, 2 vagy 3 év lehet.

    Kamatot negyedévente kell fizetni a hitelkeretből igénybe vett összegre időarányosan. A bankoknak lehetősége van a hitelkeretből igénybe nem vett összegre maximum évi 1 százalék rendelkezésre tartási jutalékot felszámítani. A korábbi új Széchényi hiteleknél (A GO!-nál és a MAX-nál) volt olyan bank, amely nem élt ennek lehetőségével.

    Az egyéb fő költségek között számolni kell a fentieken túl bírálati díjjal is. Ennek mértéke hitel összegétől függően 30 ezer és 320 ezer forint között lehet, ami a hitelkeret megnyílásának napján esedékes.

    Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+

    Ennek a hitelkonstrukciónak az alapfeltételei lényegében megegyeznek a Széchenyi Folyószámlahitel MAX+ módozatéval. Két különbséget érdemes kiemelni:

    • ez a hitel csak meghatározott tevékenységet végző vállalkozások kérhetik;
    • a hitel összege 1-300 millió forint között lehet.

    Az üzletszabályzat alapján az alábbi tevékenységet folytató vállalkozások igényelhetnek turisztikai kártyát:

    • máshová nem sorolt egyéb szárazföldi személyszállítás;
    • taxis személyszállítás;
    • belvízi személyszállítás;
    • szállodai szolgáltatás;
    • üdülési és egyéb átmeneti szálláshelyszolgáltatás;
    • kempingszolgáltatás;
    • egyéb szálláshely-szolgáltatás;
    • éttermi, mozgó vendéglátás;
    • rendezvény étkeztetés;
    • italszolgáltatás;
    • utazásközvetítés;
    • utazásszervezés;
    • egyéb foglalás;
    • konferencia, kereskedelmi bemutató szervezés;
    • sport, szabadidős képzés;
    • előadó-művészeti kiegészítő tevékenység;
    • sportlétesítmény működtetése;
    • testedzési szolgáltatás;
    • fizikai közérzetet javító szolgáltatás;
    • máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység.

    Széchenyi Likviditási Hitel MAX+

    A konstrukció szabad felhasználású forgóeszközhitel (számla nélküli finanszrozással). Felhasználható forgóeszköz beszerzésre, illetve egyéb igénybe vett szolgáltatásra és hitelkiváltásra.

    Összege 1-250 millió forint között lehet. Az éves árbevétel 15-25 százaléka igényelhető (a számítás módjától függően). Bár a Széchenyi hiteleknél jellemzően 1 év működési múlt elengedő a hitel igénybe vételérhez, 150 milliós likviditási kölcsönnél 2 teljes lezárt üzleti év az előírás. Ettől ugyanakkor eltekinthetnek a bankok, ha kizárólag hitelkiváltási céllal veszi igénybe a kölcsönt a vállalkozás.

    A hitel futamideje 3 év. A törlesztést a legfeljebb 9 hónapos türelmi idő lejártát követően kell megkezdeni, mégpedig havonta egyenlő részletekben.

    A kamat mellett egyebek mellett egyszeri költségként szerződéskötési díjjal is számolni kell. Ennek mértéke a hitelösszeg 1,5 százaléka, de legfeljebb 1,5 millió forint.

    Széchenyi Beruházási Hitel MAX+

    Az új beruházási hitel egyrészt az energiahatékonyság javítását és technológiaváltást segítő „Zöld” beruházási hitelcélok megvalósítására használható fel. Gondolva itt az energia- és erőforrás hatékonysági intézkedésekre, megújuló energiaforrások alkalmazására, technológiaváltás megvalósítására irányuló fejlesztési elképzelésekre. Ide sorolható egyebek mellett energiahatékonyabb gépek, berendezések, technológiák vásárlása, cseréje, megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló fejlesztések finanszírozása, ezen feltételeknek megfelelő új vagy használt kis- és nagyhaszon gépjárművek (vontatmányaik) beszerzése.

    Ezen túlmenően Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ igényelhető még a „Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022”  mindenkor hatályos felhívásához kapcsolódóan is. Amennyiben a pályázaton önerőt kiegészítő vissza nem térítendő közvetlen támogatást kap a vállalkozás, akkor kérheti a Széchenyi Beruházási Hitel MAX + érintett alkonstrukcióját („GEKKO”-t) is.

    Jó tudni
    A Feldolgozóipari kkv-k energiaköltség és beruházás támogatási programot egyelőre 2023 első negyedévére hosszabbították meg, a feltételekről részletesen az innen elérhető korábbi cikkünkből tájékozódhatsz. Fontos azonban figyelni arra, hogy a támogatás 2023. első negyedévére szól, ám csak azok a vállalkozások élhetnek a lehetőséggel, amelyek 2023. január 31-ig regisztrálnak a pályázati felületen.

    A hitel összege 1-500 millió forint között lehet. Az igénylőknek legalább 10 százalék önerővel kell rendelkezniük.

    A futamidő akár 10 év is lehet. A törlesztést a (maximum 24 hónap) türelmi idő letelte után kell megkezdeni. A teljesítésre havonta, illetve negyedévente van mód.

    A fix 5 százalékos kamat mellett a főbb költségek között számolni kell a szerződéskötési díjjal, amely a hitelösszeg 2 százaléka, de legfeljebb 2 millió forint, továbbá a folyósítási jutalékkal, amely folyósításonként 15 ezer forint. Ezen kívül, amennyiben a hitelhez biztosítékot is bevon a bank, akkor az értékbecslés, a hitelbiztosítéki nyilvántartásba történő bejegyzés, az esetleges közjegyzői okiratba foglalás díja is növelheti a költségeket egyebek mellett.

    Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+

    A hitel agrár beruházási hitelcélokra, illetve az ezekhez kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre használható fel. Ilyen lehet például: immateriális javak beszerzése, ingatlan építése, vásárlása, – beleértve a termőföld vásárlást is – fejlesztése, ültetvény telepítése, új vagy használt gép, berendezés, feltételeknek megfelelő kis- és nagyhaszon gépjárművek (vontatmányaik) beszerzése, egyéb tárgyi eszköz beszerzése, fejlesztése tenyészállat beszerzése, tulajdonrész (üzletrész) vásárlása, energiahatékonyabb gépek, berendezések, technológiák vásárlása, cseréje, megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló fejlesztések finanszírozása.

    A hitel összege 1-500 millió forint között lehet. Az igénylőknek legalább 10 százalék önerővel kell rendelkezniük.

    A futamidő akár 10 év is lehet. A törlesztést a (maximum 24 hónap) türelmi idő letelte után kell megkezdeni. A teljesítésre havonta, illetve negyedévente van mód.

    A fix 5 százalékos kamat mellett a főbb költségek között számolni kell a szerződéskötési díjjal, amely a hitelösszeg 2 százaléka, de legfeljebb 2 millió forint, továbbá a folyósítási jutalékkal, amely folyósításonként 15 ezer forint. Ezen kívül, amennyiben a hitelhez biztosítékot is bevon a bank, akkor az értékbecslés, a hitelbiztosítéki nyilvántartásba történő bejegyzés, az esetleges közjegyzői okiratba foglalás díja is növelheti a költségeket egyebek mellett.

    Széchenyi Mikrohitel MAX+

    A mikrohitel sokrétűen felhasználható, akár induló vállalkozások is igénybe vehetik. A hitelcélok között szerepel

    • a beruházás,
    • a forgóeszköz beszerzés (a hitelösszeg 20 százaléka erejéig),
    • korábbi beruházási hitelek kiváltása.

    A hitel összete 1-50 millió forint között lehet. A futamidő maximum 120 hónap. A törlesztést a (maximum 24, ingatlanvásárlás esetén 36 hónap) türelmi idő leteltét követően kell megkezdeni.

    A fix 5 százalékos kamat mellett a főbb költségek között számolni kell a szerződéskötési díjjal, amely a hitelösszeg 2 százaléka, de legfeljebb 2 millió forint, továbbá a folyósítási jutalékkal, amely folyósításonként 15 ezer forint. Ezen kívül, amennyiben a hitelhez biztosítékot is bevon a bank, akkor az értékbecslés, a hitelbiztosítéki nyilvántartásba történő bejegyzés, az esetleges közjegyzői okiratba foglalás díja is növelheti a költségeket egyebek mellett.

    Széchenyi Lízing MAX+

    A forrás felhasználható agrár célú és nem agár célú lízingügyletek, így például új vagy használt haszongépjármű, gép, berendezés, immateriális javak finanszírozására is. Vállalkozások leggyakrabban az iránt érdeklődnek, hogy személygépjármű beszerzésre igényelhető-e. Nos, erre a kérdésre a válasz: nem. Minden egyéb jármű- és gépbeszerzésnél azonban olcsó forrás lehet a mostani piaci környezetben.

    A finanszírozás összege 1-100 millió forint között lehet. A futamidő 1-7 év között alakulhat.

    Az évi 5 százalék fix kamat mellett a főbb költségek között számolni kell 2,5 százalékos, de maximum 2,5 millió forint szerződéskötési díjjal is egyebek mellett.

    Meddig lehet igényelni a Széchenyi MAX+ hiteleket?

    Ahogy azt az új Széchenyi hiteleknél már megszokhattuk a feltételek adott időszakra, a MAX+ konstrukciók esetében 2023. első félévére szólnak, eddig az időpontig aláírt hitelszerződéssel kell tehát rendelkezni. A hitelbírálat azonban időigényes folyamat, ezért a kérelmek befogadása ennél előbb lezárul.

    A befogadási határidőket illetően egyelőre az alábbi dátumok ismertek:

    • A Széchenyi Kártya MAX+, a Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ és a Széchenyi Lízing esetében 2023. június 5.
    • A Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ esetében 2023. május 26.
    • Az önerőt kiegészítő vissza nem térítendő közvetlen támogatással érintett Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ esetén 2023. március 31.

    A befogadási határidőknek az esetleges módosítására a Széchenyi Programot irányító Kavosz Zrt. jogosult.

    A hitelszerződések megkötésére 2023. július 31-ig van lehetőség, ám eddig a határidőig a hitelszerződéseknek hatályba is kell lépnie. A garantőr intézmények készfizető kezességvállalásának igénylésére 2023. szeptember 30-ig lesz lehetőség.

    A Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ GEKKO alkonstrukciójánál a mindenkori hatályos pályázati felhívás alapján adhatóak be a hitelkérelmek. A jelenleg érvényes határidő 2023. március 31.

    Mire figyelj, ha nem akarsz lemaradni a lehetőségről?

    A banki hitelbirálathoz minden esetben szükség van a megelőző évi beszámolóra és a főkönyvi kivonatra. A januárban, illetve februárban beadásra kerülő kérelmek esetén jellemzően elegendő a 2021. évi beszámoló, illetve a 2022-es főkönyv, ám célszerű felpörgetni a 2022. évi beszámoló elkészítését, mert ezt követően várhatóan már kérik majd a hitelintézetek ennek benyújtását is.

    Érdemes figyelni arra is, hogy a Széchenyi hitelek feltétele a Kavosz regisztráció, ennek során azonban már meg kell adni azt a bankot is, amely a hitelt folyósítja, ezért előzetesen célszerű meggyőződni arról, hogy a kiválasztott bank nyitott-e a finanszírozásra, abban az esetben ugyanis, ha valami miatt ott a hitelt elutasítják, a teljes folyamatot előről kell kezdeni.

    Ötlet
    A gyors és zökkenőmentes ügyintézésben segítségedre lehetnek a Bankmonitor szakértői, ha Széchenyi hitel iránt érdeklődsz vedd fel velük a kapcsolatot már a tervezés időszakában.

     

    Hirdetés
    Hirdetés