Betöltés

Szétesett a koalíció – Ki fog kormányozni mostantól?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-11-20

Még szeptemberben voltak választások Németországban, amit igaz megnyert a CDU/CSU szövetség, élén Angela Merkel kancellárral, azonban nagyon sokat vesztett korábbi népszerűségéből a párt. Nem is volt kérdéses, hogy csak koalícióban tudnak kormányozni. A koalíciós tárgyalások október első felében kezdődtek el, és most vasárnap zárultak le, méghozzá eredménytelenül. Nézzük, mire számíthatunk, ha befektetésünk van.

A legtöbb szavazatot kapó párt Merkel vezetésével a zöldekkel és a szabad demokratákkal kötött volna szövetséget, hogy meglegyen a többség, azonban utóbbi párt alapvető ellentétekre hivatkozva kivonult a tárgyalásokról. A hírre átmeneti gyengüléssel reagált az euró a dollárral szemben, azonban ez gyorsan tovaszállt és a német tőzsde is nagyobb emelkedéssel zárt.

Úgy tűnik tehát, hogy a befektetők körében nem tört ki pánik a német hírek hallatán. Ennek az lehet az oka, hogy a politikai bizonytalanságtól eltekintve nem áll rosszul a német gazdaság szénája, sőt a gazdasági fellendülés attól függetlenül folytatódik, hogy ki vezeti az országot.

Politikai fronton viszont patthelyzet alakult ki. A szeptemberi szavazás után elég megosztott volt az ország és így az országgyűlés is. A Bundestagba 6 párt/szövetség jutott be, a legkisebb pártnak 67 helye lenne, míg a legnagyobbnak 246. A parlamentben 709 hely kiadó, a többség megszerzéséért pedig elengedhetetlen a szövetségkötés.

Az elemzők szerint alapvetően három út lehetséges a koalíciós tárgyalások eredménytelensége után:

 • A CDU/CSU alakíthatna kisebbségi kormányt, viszont ez nem valószínű forgatókönyv, mert több fontos kérdésben is a vezető politikai pártnak engedményeket kellene tennie a többi pártnak. Ez felérne elemzők szerint egy politikai rémálommal.
 • Elvileg meglenne a lehetőség arra is, hogy a második legtöbb szavazatot kapó párttal, a korábbi nagykoalíciós partner, SPD-vel (szociáldemokratákkal) közösen kormányozzanak. Ez utóbbi párt viszont egyértelművé tette, hogy a választások után ellenzékben kívánnak maradni és nem hajlandóak együttműködni a Merkel vezette szövetséggel.
 • A kormányalakítás sikertelensége miatt a köztársasági elnök új választásokat írhat ki két hónapon belül. Nagy kérdés viszont, hogy ez mennyire oldaná meg a politikai patthelyzetet.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a végkimenetele a kialakult politikai helyzetnek, viszont nagyon úgy tűnik, hogy Angela Merkel pozíciója jelentősen meggyengülhet. Már a szeptemberi választás is azt mutatta, hogy sokat veszítettek a támogatóikból (41,5% helyett 33%-ot szereztek most).

Az esetlegesen újra kiírt választásokkor ismét felerősödnek azok a hangok, miszerint más irányba kellene vezetni Németországot. A befektetők számára az lenne a legfontosabb, hogy a bizonytalanság megszűnjön, viszont alakulhatnak úgy a dolgok, hogy még akár néhány hónapig nem kerül tiszta víz a pohárba.

A kedvező gazdasági kilátások ellenére is érdemes egy kicsit óvatosan figyelni a német eseményeket. Annál is inkább, mert a német vezető tőzsdeindex, a DAX történelmi csúcsa közelében van. Egy ilyen bizonytalan helyzetben egy apróbb rossz hír is nagy hatással tud járni, például rövid távon nagyobb visszaesés is bekövetkezhet. Főleg akkor, ha a gazdasági adatokban nem várt visszaesés következik be.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Szétesett a koalíció – Ki fog kormányozni mostantól?

2017. 11. 20.

Még szeptemberben voltak választások Németországban, amit igaz megnyert a CDU/CSU szövetség, élén Angela Merkel kancellárral, azonban nagyon sokat vesztett korábbi népszerűségéből a párt. Nem is volt kérdéses, hogy csak koalícióban...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 18.

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.