Szigorítanak a bankok, de még elérhetőek kedvezményes vállalkozói hitelek

Szigorítanak a bankok, de még elérhetőek kedvezményes vállalkozói hitelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-08
 

A bizonytalan gazdasági környezet a céges hitelpiacon is lassulást eredményezett már tavaly, különösen az utolsó negyedévben. A jegybank Hitelezési felmérése során adott banki válaszok alapján a hitelfelvevők és a bankok is óvatosabbá váltak a céges hitelpiacon is a negyedik negyedévben, ami 2023 első felében is visszafogottabb hitelezést eredményezhet. A hitelezés feltételei mindezzel párhuzamosan 2023-ban tovább szigorodnak majd a várakozások alapján.

A hitelintézetek vállalati hitelállománya tavaly 14 százalékkal bővült, ám ez elsősorban a nagyvállalati hiteltranzakcióknak volt köszönhető, ezek kiszűrésével 10 százalék körüli volt a hiteldinamika. A hitelszerződések volumene elmaradt az előző év azonos időszaki kibocsátástól, amiben – a Magyar Nemzeti Bank Hitelezési felmérése szerint – a bázishatás mellett a bizonytalanabb makrogazdasági környezet is szerepet játszott.

Hirdetés

Hirdetés

Óvatosabbá váltak a piaci szereplők

A bankok nem pénzügyi vállalatok felé fennálló hitelállománya 2022 negyedik negyedévében 311 milliárd forinttal bővült. Ebből 220 milliárd forintnak megfelelő összeg volt devizahitel.

A mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelállománya az előzetes adatok alapján 13 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ezt a Széchenyi Kártya Program (SZKP) továbbra is nagymértékben támogatta.

A 2022-es esztendő negyedik negyedévében az új kibocsátás a teljes vállalati szegmens esetében kismértékben, 14 százalékkal, míg a kkv-hitelek esetében jelentősen, 38 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakának értékétől. A piaci alapon szerződött hitelek új hitelvolumenen belüli aránya ez előző negyedévi 84 százalékról 73 százalékra csökkent, részben az SZKP MAX iránti fokozott kereslet miatt. A piaci alapon kötött vállalati hitelszerződések átlagos kamatlába összességében lekövette a kamatkörnyezet emelkedését a negyedév során.

Szigorítottak a bankok

A cégek hitelhez jutásának feltételei 2022 negyedik negyedévében a bankok felmérésben adott válaszai alapján összességében szigorodtak. Ez a trend várhatóan folytatódik: előretekintve a bankok mintegy egyharmada szigorítást tervez a sztenderdekben 2023 első felében.

A szigorítást okaiként leggyakrabban (75 százalék) a gazdasági kilátások romlását, illetve iparágspecifikus problémákat (71 százalék) említettek a válaszadó bankok. Utóbbit a Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a hitelkérelmek előkészítésénél célszerű a jövőben fokozottabban szem előtt tartani.

Jó tudni
A bankok hitelezési gyakorlata számottevően eltérő lehet, amit a kedvezményes hitelek igénylése során is érdemes szem előtt tartani. Előfordulhat, hogy bizonyos szektorokban tevékenykedő cégek kérelmeit az egyik bank elutasítja, míg egy másik piaci szereplő nyitott a szerződésre. A Bankmonitor szakértői ismerik a banki gyakorlatot, a gyors, és problémamentes ügyintézés érdekében keresd bizalommal tanácsadóinkat.

A szigorítás leggyakrabban említett formája az ügyfélmonitoringra (75 százalék), illetve a fedezeti követelményekre (46) vonatkoztak, ami mellett a bankok a felárak változtatását (35 százalék) is említették a felmérés során. Ez tehát azt jelenti a hitelért folyamodó vállalkozások számára, hogy jóval alaposabb átvilágításra számíthatnak a hitelbírálat során, ami mellett az elvárt fedezetek, biztosítékok, kezesség kérdésében is a korábbiaknál komolyabb elvárásokra kell, hogy felkészüljenek. Mindezek mellett, a hitelek (felárak emelésével összefüggő) drágulása is egyre jellemzőbbé válhat. (Ezt utóbbi értelemszerűen a piaci hitelekre vonatkozóan fordulhat elő, a kedvezményes programok konstrukcióinak kamata és egyéb költségei jellemzően szabályozottak.)

Csökken a kereslet a forint- és rövid lejáratú hitelek iránt

Ami a hitelek iránti keresletet illeti a deviza-, valamint a rövid lejáratú hitelek iránti érdeklődés volt erőteljesebb az elmúlt időszakban. A jövőt illetően pedig a forinthitelek és hosszabb lejáratú konstrukciók iránti kereslet csökkenésére, míg a devizahitelek és rövid lejáratú kölcsönök esetében a kereslet további élénkülésére számítanak a felmérésben résztvevő bankok.

Az MNB Banki konjunktúrafelmérése alapján ugyanakkor a válaszadó intézmények rendre 47 és 39 százaléka tervezi növelni a teljes vállalati és kkv hitelállományát 2023 első félévében, ami a kockázatvállalás visszafogottabb szintjére utal.

Futnak tovább a kedvezményes programok

A vállalkozások jelenleg több kedvezményes program keretében is igényelhetnek banki forrást. A Széchenyi Kártya Program MAX+ konstrukciók keretében jelenleg a működés finanszírozására fordítható hitelek:

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+
  • Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+
  • Széchenyi Likviditási Hitel MAX+

A beruházási célok finanszírozására igényelhető konstrukciók:

  • Széchenyi Beruházási Hitel MAX+
  • Széchenyi Lízing MAX+
  • Széchenyi Mikrohitel MAX+
  • Agrár Széchenyi Beruházási hitel MAX+

Valamennyi konstrukciónál a hitel kamata évi fix 5 százalék.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Óriási érdeklődés mellett zajlik a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramja (BHG) is az Eximnél, amelynek keretében forinthitel évi fix, maximum 6, euróhitel 3,5 százalékos kamat mellett érhető el. Ennek a programnak azonban már két alkonstrukciójára is felfüggesztették a hitelkérelmek befogadását a keret kimerülése miatt.

    Hirdetés
    Hirdetés