Betöltés

Szomorú hír érkezett – Leesett a bónusz államkötvények kamata

szerző: Bankmonitor.hu
2017-09-25

Megvannak a bónusz államkötvények új kamatai, ezek alapján nem nagyon lehetnek boldogok a tulajdonosok. Az eddig 2,61-3,36%-ot fizető kötvény kamata 2,07-2,82%-ra esik vissza, vagyis bő fél százalékkal (0,54%-kal) kevesebbet kapnak készhez jövőre. Aki frissen döntéshelyzetbe kerül, annak egy tanácsunk van, érdemes a prémium kötvényt választani. Egyszerű, ugyanazon futamidő alatt többet kereshetünk velük.

Az utóbbi időszakban a figyelem leginkább a kétéves állampapírra és a prémium államkötvényre szegeződött, míg háttérbe szorult a bónusz államkötvény. Ez nem volt véletlen, mert annyira leesett a mindenki által vásárolható állampapírok hozama, hogy sejteni lehetett, az magával húzta a bónusz kamatát is. Ellenben az előjelek nagyon jók például a prémium államkötvényeknél a növekvő infláció miatt.

A 12 havi diszkontkincstárjegyek felett ígér futamidőtől függően 2-2,75%-os kamatfelárat az állam a bónusz kötvényekre. Kamatot a napokban fizetettek a kötvények: a 2020-as 2,61%-ot, a 2022-es 3,11%-ot, míg a 2026-ban lejáró 3,36%-ot.

A frissen megállapított kondíciók szerint mindegyik esetében csökkenni fog a kamatozás. A következő egy évben a 2020-as 2,07%-ot, a 2022-es 2,57%-ot, míg a 2026-os 2,82%-ot fog kamatozni. Korábban már készítettünk egy becslést arra vonatkozóan, hogy mi következhet, és úgy tűnik, túlságosan is optimisták voltunk.

Nem kérdés, hogy mit kell választani a jövőben. Csak összehasonlításul, míg a 2020-ban lejáró bónusz államkötvény 2,07%-kal kamatozik, addig a szintén 2020-ban lejáró prémium államkötvény 3,55%-ot fizet. Azért jobb a prémium államkötvény, mert a kamatát az inflációhoz mérik (nagyobb a nem lakossági állampapírok hozamánál), és nem nagyon tudunk mondani olyan okot, ami ezt az állapotot megváltoztatná.

A mondás végezetül, hogy ha tehetjük és több évre takarékoskodhatunk, akkor a prémiumot válasszuk, mert az többet fizet.

Nézd meg állampapír kalkulátorunkat, melyben z összes lakossági állampapír megtalálható!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Kiss Gábor

  Ezért nagy marha mind aki a bankokba hisz legjobb hely a párnaciha !!!!!!!!!!!!!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.