Tévhitek és félreértések az áfa-visszatértéssel kapcsolatban

Tévhitek és félreértések az áfa-visszatértéssel kapcsolatban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-16
 

Két teljes önálló módon is vissza lehet igényelné az új lakások áfáját. A támogatások feltételei azonban nagy mértékben eltérnek egymástól, egyáltalán nem mindegy melyik megoldással kalkulálsz lakáscélod megvalósításakor. A Bankmonitor szakértői összeszedtek 8 félreértést, tévhitet az adó-visszatérítéssel kapcsolatban.

Az adó-visszatérítési támogatás több millió forintot jelenthet az új lakást vásárló, építkező családoknak. Kevesen tudják azonban, hogy ennek a támogatási formának két önálló, egymástól teljesen független típusa is létezik:

  • Az 5%-os áfát lehet visszaigényelni az újépítésű lakást vásárlóknak és a generálkivitelezővel építkezőknek. Ennél a támogatásnál azonban elvárás, hogy a család egyúttal csok-ot is igényeljen.
  • A számlák 27%-os adótartalmát igényelhetik vissza az önerőből – generálkivitelező nélkül – építkezők. A támogatás maximális összege 5 millió forint lehet.

A két konstrukció feltételei jelentősen eltérhetnek egymástól, ezek azonban gyakran keverednek még az érdeklődők fejében. Éppen ezért számos tévhit, félreértés kering a köztudatban az adó-visszatérítési támogatással kapcsolatban, amelyeket a Bankmonitor.hu szakértői igyekeznek tisztázni az alábbiakban.

Hirdetés

Hirdetés

1. Az adó-visszatérítési támogatáshoz mindenképpen kell csok-ot is igényelni

Ez nem feltétlenül igaz, ugyanis a 27% áfatartalmú számlák adójának visszaigényléséhez nem szükséges csok támogatást igényelni. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az 5%-os adó-visszatérítésnél igenis elvárás az, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt is igénybe vegye a család.

2. Csak gyermekes családok igényelhetik a támogatást

Ez sem igaz, ugyanis az önerőből építkezők a 27%-os áfa visszatérítésére akkor is jogosultak, ha nincs gyermekük. (A lehetőséggel a gyermektelen párok és egyedülállók is élhetnek.)

Az 5 százalékos adó visszaigényléséhez viszont csok támogatást is igényelni kell, azaz szükséges hozzá legalább egy meglévő, vagy vállalt gyermek. (Vállalt gyermekre csak házaspárok kaphatnak családi otthonteremtési kedvezményt!)

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

3. A 27 százalékos adó-visszatérítéshez nem szükséges a csok feltételeinek megfelelni

A generálkivitelező nélkül építkezőknek nem szükséges csok-ot kérniük, sőt gyermek nélkül is visszakaphatják az adót. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény alapvető személyi feltételeit sem kell teljesíteniük!

Például itt is elvárás a legalább fél éves Tb-jogviszony, mint ahogy nem lehet köztartozása az igénylőnek és nem lehet büntetett előéletű sem.

4. A költségek teljes áfatartalmát vissza lehet igényelni

Ez az önerős építkezéseknél nem igaz: a családok ebben az esetben 27%-os áfával kapnak számlát, ebből pedig legfeljebb 5 millió forintot igényelhetnek vissza.

Ugyanakkor az 5%-os adótartalmú számlákhoz kapcsolódó adó-visszatérítésnél nincs felső korlátja a támogatás összegének.

5. Egy igénylésen belül be lehet nyújtani 5 és 27%-os adótartalmú számlákat egyaránt

Nem, a támogatást csak egyszer lehet igényelni és akkor is csak az egyik típusú adó-visszatérítést lehet kérni. (Korábban megkezdett generálkivitelezős építkezéseknél előfordulhat, hogy a tavaly megfizetett számlák áfatartalma még 27%, míg az ideieknek már csak 5%.)

6. Csak 2021. január 1-jén, vagy azt követően kiállított számlák áfáját lehet visszaigényelni

Nem, a 27%-os adó-visszatérítésnél 2018. január 1-jén, vagy azt követően kiállított számlák fogadhatóak el.

Fő szabályként viszont igaz, hogy az 5 százalékos áfa-visszatérítésnél az idei évtől kiállított számlák elfogadhatóak. Ám itt is van kivétel: az is megfelelő, ha tavaly fizették ki a vételárat, amennyiben a számlák adótartalma 5% és az adásvételi szerződést még 2021 előtt kötötte meg a vevő.

7. Az adó-visszatérítési támogatás igénylése díjmentes

Ez nem feltétlenül igaz, a támogatás igénylésének díja – az értékbecslés költségén felül – ugyanis legfeljebb 30 ezer forint lehet. Ezt a költséget azonban a pénzintézet nem számíthatja fel, amennyiben lakáshitelt is igényel a család a támogatás mellé.

8. Vásárlás esetén a támogatás összegét az adásvételt követően, utólag kapja meg az igénylő

Új lakás vásárlása esetén az adó-visszatérítés összegét utolsó vételárrészletként közvetlenül az eladónak utalja a bank. Vagyis az összeg kizárólag lakáscélra használható fel, azt nem utólag utalja vissza a bank a vevő részére. Emiatt kevesebb önerőre, vagy épp lakáshitelre lesz szükség a vásárláshoz.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés