Tízezreket spórolhatsz, ha odafigyelsz a bankköltségekre!

Tízezreket spórolhatsz, ha odafigyelsz a bankköltségekre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-05 Frissítve: 2021-07-01
 

Észrevétlenül csúszhatnak ki a kezünkből a forintok a bankoláskor, de ha odafigyelünk, akkor csak a bankszámlán éves alapon több mint tízezer forintot takaríthatunk meg. Bármilyen pénzügyi döntést is hozunk, érdemes előtte több bank ajánlatát is végigböngészni és összehasonlító kalkulátort használni. Különösen akkor nyerhetünk sokat, ha nagyobb lélegzetvételű eseményre kerül sor, mint például egy lakáshitel felvételére. A következőkben bemutatjuk, hogy ekkor miként is fizethetünk akár 3 millióval is kevesebbet a banknak.

1

Nincs annál rosszabb dolog, mintha a banknak teljesen feleslegesen fizetünk ki extra költséget. Különösen akkor, ha magát a szolgáltatást nem is vesszük igénybe, mindössze a csomag részének tekinthető és kénytelen-kelletlen azt is ki kell fizetnünk. Nagyon hasonló a helyzet ahhoz, mintha egy több tucat csatornából álló előfizetésünk van, miközben a valóban nézett csatornák számát két kezünkön meg tudnánk számolni.

A legbosszantóbb az egészben, hogy szinte észrevétlenül csúszhatnak ki a kezünkből a forintok, mert felsorolni is nehéz lenne, mennyi különböző bankköltséggel futunk össze az életünk során. Az összevisszaságban egyedül rendet egy összehasonlító kalkulátor tehet, amivel saját igényeinkre szabottan megtudhatjuk, mi a legolcsóbb alternatíva.

Hirdetés

Hirdetés

Már a bankszámlával is évente tízezer forintot spórolhatunk

Több felmérés is bebizonyította, hogy nem szívesen váltunk bankot (10% alatti azok aránya, akik egyáltalán elgondolkoznak rajta), pedig a tapasztalatok szerint már ezzel a lépéssel is nagyon sokat lehet megtakarítani. A nehézséget ebben az jelenti, hogy a rendszer úgy működik, hogy egy fix havi számlavezetési díj helyett nagyon sok költségelemből áll össze a teljes havi kiadásunk.

A bankolási szokásainknak megfelelően kialakított kereséssel könnyedén láthatóvá válik, hogy milyen nagy eltérések is adódhatnak. A Bankmonitor számításai szerint a legolcsóbb számlacsomagok havi szinten 400 forint alatt tarthatók, míg az átlagos bankszámlák díja 1500 fölé csúszhat. Ebből kirajzolódik, hogy havi alapon alsó hangon is 1000 forintot nyerhetünk, évente pedig több mint 10 ezer forintot.

És ne feledjük, ebbe már minden a bankszámlával kapcsolatos költség már benne szerepel. Többek között benne van a meghatározók közül a havi számlavezetési díj, az éves kártyadíj havi szintre leosztva, az átutalások díja, valamint az sms-ek díja is. Utóbbi külön említést érdemel, mert saját tapasztaltból mondhatjuk, hogy ha túl sok sms-t engedünk, akkor a havi díj többszörösét kifizethetjük ilyen formában. A megoldás ilyenkor inkább a mobilbanki szolgáltatás, legalább is, ha ennek nincs extra költsége.

A visszatérítésekből is sok jöhet össze

Sokan tartanak a hitelkártyától, viszont azok számára, akik megálljt tudnak parancsolni maguknak és nem kezdenek fedezet nélküli költekezésbe, azok nagyon sokat nyerhetnek vele. A hitelkártya legnagyobb előnye, hogy a bankok a használatukat visszatérítéssel jutalmazzák és azzal, hogy időlegesen a bank pénzét használhatjuk és ha időben visszatöltjük a hitelkeret összegére, akkor mindezt kamatmentesen tehetjük meg.

Persze a hitelkártyának is van havi díja, valamint a kártyáért is kell az akciós időszak után fizetni, de mindezzel együtt is nagyon megéri a használata. Általános költési szokások mellett és olyan hitelkártyát használva, ami bizonyos esetekben akár 4%-ot is visszatérít, havi alapon 5000 forintot is visszakaphatunk. Minél kisebb visszatérítést kapunk, annál kisebb a hitelkártya előnye, de a fenti példából is jól látható, hogy a több tízezer forintos pénzügyi előnyért megéri elgondolkozni a lehetőségen.

A lakáshitelnél se adjuk be gyorsan a derekunkat

Vannak az életünkben olyan nagy horderejű pénzügyi döntések, melyeknél kifizetődik, ha minél több információ birtokában határozzuk el magunkat. Ide tartozik a lakáshitel felvétele is, ami a jelenlegi ingatlanárak mellett a legtöbb esetben elengedhetetlen. A legjobban akkor járunk el, ha a neten is összehasonlítjuk a banki ajánlatokat és a több bankkal is felvesszük a kapcsolatot, mert így valóban a legjobb döntésre juthatunk.

Attól függően persze, hogy mekkora hitelt veszünk fel, de a futamidő végéig lényegesen többet tudunk keresni egy jó választással, mint amit korábban említettünk. Gondoljunk csak bele, ha havi szinten a törlesztőrészlet csak 1500 forinttal alacsonyabb, akkor 20 év alatt 360 ezer forintot spórolunk meg.

A lakáshitel kalkulátorban szereplő példa viszont sokkal nagyobb előnyre világít rá. Egy olyan hitelfelvevőt néztünk meg, akinek 200 ezer forint a fizetése, 10 millió forintos hitelt venne fel, 20 évre és öt évig nem akarja, hogy változzon a törlesztője. Ebben az esetben a legolcsóbb hitel teljes visszafizetése 15 millió forint lesz, míg a legdrágább 18,4 millió forint. A különbség 3,4 millió, ami egyenértékű azzal, mintha havonta 14 ezer forinttal fizetnénk kevesebbet.

Már most is találhatsz vonzó kamattal lakáshitelt, csak nézd meg a kalkulátorunkat!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés