Betöltés

Tízezreket spórolhatsz, ha odafigyelsz a bankköltségekre!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-07-05

Észrevétlenül csúszhatnak ki a kezünkből a forintok a bankoláskor, de ha odafigyelünk, akkor csak a bankszámlán éves alapon több mint tízezer forintot takaríthatunk meg. Bármilyen pénzügyi döntést is hozunk, érdemes előtte több bank ajánlatát is végigböngészni és összehasonlító kalkulátort használni. Különösen akkor nyerhetünk sokat, ha nagyobb lélegzetvételű eseményre kerül sor, mint például egy lakáshitel felvételére. A következőkben bemutatjuk, hogy ekkor miként is fizethetünk akár 3 millióval is kevesebbet a banknak.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Nincs annál rosszabb dolog, mintha a banknak teljesen feleslegesen fizetünk ki extra költséget. Különösen akkor, ha magát a szolgáltatást nem is vesszük igénybe, mindössze a csomag részének tekinthető és kénytelen-kelletlen azt is ki kell fizetnünk. Nagyon hasonló a helyzet ahhoz, mintha egy több tucat csatornából álló előfizetésünk van, miközben a valóban nézett csatornák számát két kezünkön meg tudnánk számolni.

A legbosszantóbb az egészben, hogy szinte észrevétlenül csúszhatnak ki a kezünkből a forintok, mert felsorolni is nehéz lenne, mennyi különböző bankköltséggel futunk össze az életünk során. Az összevisszaságban egyedül rendet egy összehasonlító kalkulátor tehet, amivel saját igényeinkre szabottan megtudhatjuk, mi a legolcsóbb alternatíva.

Már a bankszámlával is évente tízezer forintot spórolhatunk

Több felmérés is bebizonyította, hogy nem szívesen váltunk bankot (10% alatti azok aránya, akik egyáltalán elgondolkoznak rajta), pedig a tapasztalatok szerint már ezzel a lépéssel is nagyon sokat lehet megtakarítani. A nehézséget ebben az jelenti, hogy a rendszer úgy működik, hogy egy fix havi számlavezetési díj helyett nagyon sok költségelemből áll össze a teljes havi kiadásunk.

A bankolási szokásainknak megfelelően kialakított kereséssel könnyedén láthatóvá válik, hogy milyen nagy eltérések is adódhatnak. A Bankmonitor számításai szerint a legolcsóbb számlacsomagok havi szinten 400 forint alatt tarthatók, míg az átlagos bankszámlák díja 1500 fölé csúszhat. Ebből kirajzolódik, hogy havi alapon alsó hangon is 1000 forintot nyerhetünk, évente pedig több mint 10 ezer forintot.

És ne feledjük, ebbe már minden a bankszámlával kapcsolatos költség már benne szerepel. Többek között benne van a meghatározók közül a havi számlavezetési díj, az éves kártyadíj havi szintre leosztva, az átutalások díja, valamint az sms-ek díja is. Utóbbi külön említést érdemel, mert saját tapasztaltból mondhatjuk, hogy ha túl sok sms-t engedünk, akkor a havi díj többszörösét kifizethetjük ilyen formában. A megoldás ilyenkor inkább a mobilbanki szolgáltatás, legalább is, ha ennek nincs extra költsége.

A visszatérítésekből is sok jöhet össze

Sokan tartanak a hitelkártyától, viszont azok számára, akik megálljt tudnak parancsolni maguknak és nem kezdenek fedezet nélküli költekezésbe, azok nagyon sokat nyerhetnek vele. A hitelkártya legnagyobb előnye, hogy a bankok a használatukat visszatérítéssel jutalmazzák és azzal, hogy időlegesen a bank pénzét használhatjuk és ha időben visszatöltjük a hitelkeret összegére, akkor mindezt kamatmentesen tehetjük meg.

Persze a hitelkártyának is van havi díja, valamint a kártyáért is kell az akciós időszak után fizetni, de mindezzel együtt is nagyon megéri a használata. Általános költési szokások mellett és olyan hitelkártyát használva, ami bizonyos esetekben akár 4%-ot is visszatérít, havi alapon 5000 forintot is visszakaphatunk. Minél kisebb visszatérítést kapunk, annál kisebb a hitelkártya előnye, de a fenti példából is jól látható, hogy a több tízezer forintos pénzügyi előnyért megéri elgondolkozni a lehetőségen.

A lakáshitelnél se adjuk be gyorsan a derekunkat

Vannak az életünkben olyan nagy horderejű pénzügyi döntések, melyeknél kifizetődik, ha minél több információ birtokában határozzuk el magunkat. Ide tartozik a lakáshitel felvétele is, ami a jelenlegi ingatlanárak mellett a legtöbb esetben elengedhetetlen. A legjobban akkor járunk el, ha a neten is összehasonlítjuk a banki ajánlatokat és a több bankkal is felvesszük a kapcsolatot, mert így valóban a legjobb döntésre juthatunk.

Attól függően persze, hogy mekkora hitelt veszünk fel, de a futamidő végéig lényegesen többet tudunk keresni egy jó választással, mint amit korábban említettünk. Gondoljunk csak bele, ha havi szinten a törlesztőrészlet csak 1500 forinttal alacsonyabb, akkor 20 év alatt 360 ezer forintot spórolunk meg.

A lakáshitel kalkulátorban szereplő példa viszont sokkal nagyobb előnyre világít rá. Egy olyan hitelfelvevőt néztünk meg, akinek 200 ezer forint a fizetése, 10 millió forintos hitelt venne fel, 20 évre és öt évig nem akarja, hogy változzon a törlesztője. Ebben az esetben a legolcsóbb hitel teljes visszafizetése 15 millió forint lesz, míg a legdrágább 18,4 millió forint. A különbség 3,4 millió, ami egyenértékű azzal, mintha havonta 14 ezer forinttal fizetnénk kevesebbet.

Már most is találhatsz vonzó kamattal lakáshitelt, csak nézd meg a kalkulátorunkat!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

2019 nagy dobása a két évig ingyenes bankszámla

2019. 01. 18.

Egy lakossági bankszámla költsége átlagos használat mellett akár 260 000 Ft is lehet két évre, de ha csak a bankok legolcsóbb számláit vesszük, akkor is 26 000 Ft-os átlagot kapunk....

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.