Betöltés

Több, mint 60 ezer forint ingyen az államtól!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-24

A robotika fejlődésével sok munkahely valószínűleg megszűnik. Elképzelhető, hogy nem keletkezik új helyettük, miközben milliók vesztik el a munkahelyüket. Erre a helyzetre a munkanélküli segély helyett megoldás lehet a feltétel nélküli alapjövedelem. Ráadásul ez az eszköz jobban stimulálná a gazdaságot, mint a jelenlegi QE3 (monetáris lazítás Amerikában.) Mégis mi lehet a legjobb befektetés ilyen eladósodott időkben? Sokak szerint még mindig az arany, aminek az ára akár meg is négyszereződhet egyes vélemények szerint!

Manapság már nem csak sci-fi az „általános célú” robot, amit meg lehet tanítani különböző munkákra: 22 ezer dollárért bárki vehet magának egyet. Persze az ilyen robotok még nem elég ügyesek, hogy helyettesítsenek egy-egy munkavállalót, de közel állnak hozzá. Első körben az alacsonyan képzett munkaerőt szoríthatják ki a piacról, majd sofőrök, orvosok, és a jogászok is sorra kerülhetnek. És mit csináljanak az erre a sorsra jutott munkavállalók? Munkanélküli segély helyett egy feltétel nélküli alapjövedelem lehetne erre megoldás. Legalábbis a Superposition Alap kezelője így véli.

És mire lehet jó még az alapjövedelem? Valószínűleg hatékonyabban pörgetné a gazdaságot, mint a jelenleg használt eszközvásárlási programokat tartalmazó QE3 (monetáris lazítás Amerikában.) Előbbi ugyanis egyből a végfelhasználókhoz kerülne, akik hajvágásra, új tévére, és egyéb árukra és szolgáltatásokra költenék. A költések viszont árbevételt jelentenek a cégeknek, amit akár beruházásokra is költhetnének. Mekkora lenne ez az alapjövedelem? A QE3 havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlásából kiindulva minden amerikai állampolgára jut havi 260 dollár (több, mint 60 ezer forint) anélkül, hogy bármit is tennének érte. A teljes gazdasági folyamat az Alapblogon olvasható.

Most nem csak a lakosság van eladósodva. Több ország adósságállománya rekord szinten van. Japánban meghaladja a GDP kétszeresét is. Ilyenkor minden gazdaság egyik veszélye az infláció. Az az infláció, ami ugyan segít visszafizetni az adósságokat (elértéktelenítve azokat), de a megtakarításokra rossz hatással van. Mit tehet az egyszeri befektető? Dimitri Speck, az arany árfolyamát vizsgáló csapat feje szerint egy dolgot: nemesfémet (azon belül is főként aranyat) kell vásárolni. Szerinte akár az arany ára meg is négyszereződhet (igaz az „árrobbanás” előtt még szerinte is elérheti az 1000 dolláros unciánkénti árat.) És mennyi idő alatt emelkedhet az arany ára a négyszeresére? Az Alapblognak adott interjúból kiderül!

És végül egy kis hazai: Zsiday Péter elemzi a devizahitelek forintosítása során kialakult helyzetet. Szerinte korábban lehetett volna finomabb és jobban működő (ám egyesek számára drasztikus) megoldást alkalmazni, a most kialakult megoldásban nem hisz. Az új immáron forint hitelek kamatozása ugyanis az MNB hatáskörébe kerül. Aminek egyik feladata a forint árfolyamának a védelme (pl kamatemeléssel). És miben hasonlít a mostani helyzet az 56-osra? Ezt is megtudhatjuk az alapkezelő legutóbbi blogbejegyzésében!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

Blogajánló

 • alapblog

  Red herring

  A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.