Tolonganak a cégek a kedvezményes hitelért – Kevés lesz a 700 milliárd forintos keret

Tolonganak a cégek a kedvezményes hitelért – Kevés lesz a 700 milliárd forintos keret
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-27
 

Nincs egy hónapja, hogy elindult az EXIM által irányított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BHG), de a keret kimerülése miatt már fel is függesztették a forgóeszközhitel alprogram kérelmeinek a befogadását. Eddig 1100 milliárd forintra adtak be a vállalkozások hitelkérelmet, a program keretösszege 700 milliárd forint. 

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram elindítását január második felében jelentették be, a hitelkérelmek benyújtására február elejétől van mód. Az elmúlt közel egy hónapban mintegy 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett az EXIM Magyarországhoz, illetve refinanszírozó partnereihez a hitelprogram keretében.

Március 5.-éig elbírálják a beadott kérelmeket

A 700 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett hitelcsomag három alkonstrukciója közül az elmúlt hetekben az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitel bizonyult a legkeresettebbnek, csak erre az alkonstrukcióra az igénylők mintegy 700 milliárd forint értékben adtak be hitelkérelmeket. Ezzel a forgóeszközhitelre szánt keret az Exim tájékoztatása szerint kimerült, így a forgóeszközhitel alkonstrukcióra vonatkozó hitelkérelmek befogadását február 26.-ával felfüggesztették. 

Az eddig beérkezett igényléseket érkezési sorrendben bírálja el az EXIM Magyarország, a támogatási döntéseket március 5-ig hozza meg, majd ezt követően kiértesíti kereskedelmi banki partnereit. A támogatási döntés kézhezvételét követően a pénzintézeteknek 30 nap áll rendelkezésükre a refinanszírozási szerződés megkötésére.

Hirdetés

Hirdetés

Óriási az érdeklődés a BHG-program iránt

A jelenleg tapasztalható megnövekedett inflációs- és kamatkörnyezet az energiaválsággal kiegészülve jelentős kihívás elé állította a magyar vállalkozásokat. Az EXIM Magyarország tevékenysége jelentős szerepet tölt be a versenyképességük támogatásában, ennek érdekében egy gyors és kézzelfogható segítségre volt szükség – idézte a bank témában kiadott közleménye Kisgergely Kornélt, az EXIM Magyarország vezérigazgatóját.

Az EXIM várakozásaiknak megfelelően a forgóeszközhitelt igényelte a legtöbb vállalkozás, emellett az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Beruházási Hitel kerete is kimerülőben van, de az utóbbi alkonstrukció esetében még van lehetőség a kérelmek benyújtására a vezérigazgató szavai szerint.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Az év végéig vagy a keret kimerüléséig adható be hitelkérelem

Az EXIM Magyarország által összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett BHG program célja, hogy rugalmas és kedvező feltételekkel, forintban maximum 6, euróban 3,5 százalékos fix kamatozással járuljon hozzá a magyar vállalkozások finanszírozásához, ezzel együtt a magyar gazdaság támogatásához. A források a hitel méretétől függően kereskedelmi bankokon, vagy közvetlenül az Eximbankon keresztül érhetőek el, de minden hitelfelvétel mögött az Eximbank által biztosított forrás áll majd.

A program megteremti a lehetőségét annak is, hogy a cégek a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak, lehetőséget biztosít továbbá arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjában korábban felvett, 2023 során nagy összegben lejáró hiteleiket refinanszírozhassák.

Ötlet
A gyors és zökkenőmentes ügyintézésben segítségedre lehetnek a Bankmonitor szakértői, már a tervezés időszakában célszerű felvenned velük a kapcsolatot.

Támogatott hitelprogramok vállalkozásoknak

A BHG program mellett a hitelcélok széles körére elérhetőek Széchenyi Kártya Program MAX+ hitelkonstrukciói is. Ez utóbbi keretében nettó 5 százalékos fix kamattal igényelhető hitel. A program támogatására az idén 290 milliárd forint áll rendelkezésre.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés