Betöltés

Tömegével kapnak értesítést a bankjuktól a volt árfolyamgátasok!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-04

Aggódva keresett meg minket egy olvasó, aki azt akarta tudni, hogy volt árfolyamgátasként mire számíthat. A kérdés nem is lehetne aktuálisabb, hiszen a következő időszakban havonta közel 20 ezer ember fog kapni értesítést a hitele jövőjéről. Sajnos nagy a valószínűsége annak, hogy nagyobb törlesztőrészletet kell fizetnie a jövőben, sőt az sem zárható ki, hogy a hitel futamideje évekkel kitolódik. Nézze meg az alábbi összeállításunkat a témában.

Egyik olvasónk intézett hozzánk egy kérdést, mivel aggódva hallotta ismeretségi körében, hogy a banktól kapott levél szerint nő a hitel havi részlete. Az árfolyamgátba annak idején belépett ő is, de eléggé tanácstalan volt, hogy mi várhat rá. Tartott attól, hogy ő is hasonló sorsra jut. A következőkben neki pórbálunk segítséget adni, és a többi hasonló cipőben járónak.

A válaszhoz egy kicsit vissza kell menni az időben, hiszen az árfolyamgátba 2012 és 2014 között léphettek be az érintettek, és a statisztikák szerint szerződést végül bő 180 ezren kötöttek. Már az elején nyilvánvalóvá tették, hogy a könnyítés (például 180 forintos árfolyamon való törlesztés) csak 5 évig tart, a különbözetet a bankok egy gyűjtőszámlán tartják nyilván, amit a türelmi idő után ki kell majd fokozatosan fizetni.

A fair banki törvény és a forintosítás sem változtatott sokat ezen a helyzeten, viszont az első fecskék most 2017-ben megkapták az értesítőjüket a banktól, hogy mi is változik a jövőben. Fontos feltétel volt, hogy gyűjtőszámla ide vagy oda, a törlesztő nem emelkedhet meg alapesetben 15%-nál nagyobb mértékben. Ha ezt kellene tenni, akkor a bank inkább a lakáshitel futamidejét hosszabbítja meg.

Mi is próbálkoztunk többször is azzal, hogy megbecsüljük, mire számíthatnak a volt árfolyamgátasok, a jegybank közelmúltban közzétett adatai alapján viszont sokkal tisztábban látunk a kérdésben. A száraz tények a következők:

 • jelenleg 120 ezer ember van, aki a volt árfolyamgátas konstrukcióban maradt és abból nem lépett ki idő előtt
 • a 120 ezerből 69 ezer ügyfél számára a türelmi időszak vége a törlesztő emelkedését hozza (bő 40% semmit sem fog érzékelni a havi kiadásaiban)
 • átlagosan havi 6-8 ezer forinttal nő meg a törlesztő, ami körülbelül bő 10%-os növekedést jelent az eddigi havi kiadáshoz képest
 • az érintett 69 ezer adós közel kétharmadánál (44 ezer főnél) nem lesz elég a törlesztőrészlet megemelése, a hitel futamidejét is meg kell hosszabbítani
 • a futamidő hosszabbítás az érintettek bő 10%-ánál (5 ezer főnél) meghaladja az 5 évet

Mindezek alapján a rövid válaszunk az olvasói kérdésre az, hogy nagyobb valószínűséggel őneki is többet kell majd fizetnie (a gyűjtőszámla tartozását is elkezdi törleszteni), sőt az is előfordulhat, hogy az eredeti futamidőhöz képest a megemelt részletet tovább kell fizetnie. Számunkra is meglepő, de elég magas azok aránya, akiknek a hitelének lejáratát 5 éven túl hosszabbítják meg. Bízzunk benne, hogy ebben az esetben nem erről van szó, de azért ezt sem lehet kizárni.

Mindez azért fordulhat elő, mert az árfolyamgát során a hitel törlesztését úgy számították át, mintha 180 forintos frank árfolyam mellett kellene fizetnünk. A forintosításkor viszont a svájci frank esetében az átváltási árfolyam 256,47 forint volt. Ez utóbbi szerint kell majd mostantól fizetni, ami egyes esetekben nagyobb futamidő hosszabbítást von maga után.

A legjobb tanács, amit adhatunk, az az, hogy nem feltétlenül kell ezzel a helyzettel kiegyezni. Olyan alacsonyan vannak most a hitelkamatok és a bankok között is akkora a verseny (nem beszélve a fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenéséről), hogy egészen biztosan kedvezőbb feltételeket is ki tudunk alkudni egy hitelkiváltással.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorában gyorsan áttekinthetők a bankok ajánlatai, szakértőink segíteni is tudnak a hitelfelvételben. Miért is éri meg a cikkben részletezett esetben a hitelkiváltáson elgondolkozni? Azért, mert:

 • ugyanazt törlesztőrészletet kevesebb ideig kell fizetnünk (rövidül a futamidő), vagy
 • ugyanakkora induló törlesztő mellett hosszabb időszakra tudjuk a hitelkamatot rögzíteni, vagy
 • kisebb törlesztőrészletet kell csak fizetnünk ugyanazon futamidő alatt.

Bármelyik megoldásról is legyen szó, mind a három esetben mi csak nyerünk a kiváltással. Lássuk a kalkulátort, ami néhány pillanat alatt megmutatja, hogy milyen feltételekkel kaphatunk hitelt!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. bizakodó

  Semmi gond ha szerencséje van nem kerül utcára és majd az unoka kifizeti a lakás árát,őrület ez a lakás mizéria ami most is van,még él fizeti kérdés érdemes élni azért,hogy egy életen át fizet csak azért,hogy lakhasson,végig anyagi gondjai vannak az élet értelmét veszíti!

 2. Apanna

  Érdekesek ezek az új hitelek, de engem jobban érdekel, hogy bántak ezek a bankok a hitelképtelen ügyfeleikkel a nagy bumm után…….

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

2018. 07. 22.

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel...

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.