Tömegével kapnak értesítést a bankjuktól a volt árfolyamgátasok!

 • 2017.08.04.
 • szerző: bankmonitor.hu

Aggódva keresett meg minket egy olvasó, aki azt akarta tudni, hogy volt árfolyamgátasként mire számíthat. A kérdés nem is lehetne aktuálisabb, hiszen a következő időszakban havonta közel 20 ezer ember fog kapni értesítést a hitele jövőjéről. Sajnos nagy a valószínűsége annak, hogy nagyobb törlesztőrészletet kell fizetnie a jövőben, sőt az sem zárható ki, hogy a hitel futamideje évekkel kitolódik. Nézze meg az alábbi összeállításunkat a témában.

Egyik olvasónk intézett hozzánk egy kérdést, mivel aggódva hallotta ismeretségi körében, hogy a banktól kapott levél szerint nő a hitel havi részlete. Az árfolyamgátba annak idején belépett ő is, de eléggé tanácstalan volt, hogy mi várhat rá. Tartott attól, hogy ő is hasonló sorsra jut. A következőkben neki pórbálunk segítséget adni, és a többi hasonló cipőben járónak.

A válaszhoz egy kicsit vissza kell menni az időben, hiszen az árfolyamgátba 2012 és 2014 között léphettek be az érintettek, és a statisztikák szerint szerződést végül bő 180 ezren kötöttek. Már az elején nyilvánvalóvá tették, hogy a könnyítés (például 180 forintos árfolyamon való törlesztés) csak 5 évig tart, a különbözetet a bankok egy gyűjtőszámlán tartják nyilván, amit a türelmi idő után ki kell majd fokozatosan fizetni.

A fair banki törvény és a forintosítás sem változtatott sokat ezen a helyzeten, viszont az első fecskék most 2017-ben megkapták az értesítőjüket a banktól, hogy mi is változik a jövőben. Fontos feltétel volt, hogy gyűjtőszámla ide vagy oda, a törlesztő nem emelkedhet meg alapesetben 15%-nál nagyobb mértékben. Ha ezt kellene tenni, akkor a bank inkább a lakáshitel futamidejét hosszabbítja meg.

Mi is próbálkoztunk többször is azzal, hogy megbecsüljük, mire számíthatnak a volt árfolyamgátasok, a jegybank közelmúltban közzétett adatai alapján viszont sokkal tisztábban látunk a kérdésben. A száraz tények a következők:

 • jelenleg 120 ezer ember van, aki a volt árfolyamgátas konstrukcióban maradt és abból nem lépett ki idő előtt
 • a 120 ezerből 69 ezer ügyfél számára a türelmi időszak vége a törlesztő emelkedését hozza (bő 40% semmit sem fog érzékelni a havi kiadásaiban)
 • átlagosan havi 6-8 ezer forinttal nő meg a törlesztő, ami körülbelül bő 10%-os növekedést jelent az eddigi havi kiadáshoz képest
 • az érintett 69 ezer adós közel kétharmadánál (44 ezer főnél) nem lesz elég a törlesztőrészlet megemelése, a hitel futamidejét is meg kell hosszabbítani
 • a futamidő hosszabbítás az érintettek bő 10%-ánál (5 ezer főnél) meghaladja az 5 évet

Mindezek alapján a rövid válaszunk az olvasói kérdésre az, hogy nagyobb valószínűséggel őneki is többet kell majd fizetnie (a gyűjtőszámla tartozását is elkezdi törleszteni), sőt az is előfordulhat, hogy az eredeti futamidőhöz képest a megemelt részletet tovább kell fizetnie. Számunkra is meglepő, de elég magas azok aránya, akiknek a hitelének lejáratát 5 éven túl hosszabbítják meg. Bízzunk benne, hogy ebben az esetben nem erről van szó, de azért ezt sem lehet kizárni.

Mindez azért fordulhat elő, mert az árfolyamgát során a hitel törlesztését úgy számították át, mintha 180 forintos frank árfolyam mellett kellene fizetnünk. A forintosításkor viszont a svájci frank esetében az átváltási árfolyam 256,47 forint volt. Ez utóbbi szerint kell majd mostantól fizetni, ami egyes esetekben nagyobb futamidő hosszabbítást von maga után.

A legjobb tanács, amit adhatunk, az az, hogy nem feltétlenül kell ezzel a helyzettel kiegyezni. Olyan alacsonyan vannak most a hitelkamatok és a bankok között is akkora a verseny (nem beszélve a fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenéséről), hogy egészen biztosan kedvezőbb feltételeket is ki tudunk alkudni egy hitelkiváltással.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorában gyorsan áttekinthetők a bankok ajánlatai, szakértőink segíteni is tudnak a hitelfelvételben. Miért is éri meg a cikkben részletezett esetben a hitelkiváltáson elgondolkozni? Azért, mert:

 • ugyanazt törlesztőrészletet kevesebb ideig kell fizetnünk (rövidül a futamidő), vagy
 • ugyanakkora induló törlesztő mellett hosszabb időszakra tudjuk a hitelkamatot rögzíteni, vagy
 • kisebb törlesztőrészletet kell csak fizetnünk ugyanazon futamidő alatt.

Bármelyik megoldásról is legyen szó, mind a három esetben mi csak nyerünk a kiváltással. Lássuk a kalkulátort, ami néhány pillanat alatt megmutatja, hogy milyen feltételekkel kaphatunk hitelt!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

2 Hozzászólás

 • bizakodó 2017-08-04 08:47:08 - Válasz

  Semmi gond ha szerencséje van nem kerül utcára és majd az unoka kifizeti a lakás árát,őrület ez a lakás mizéria ami most is van,még él fizeti kérdés érdemes élni azért,hogy egy életen át fizet csak azért,hogy lakhasson,végig anyagi gondjai vannak az élet értelmét veszíti!

 • Apanna 2017-08-05 09:57:36 - Válasz

  Érdekesek ezek az új hitelek, de engem jobban érdekel, hogy bántak ezek a bankok a hitelképtelen ügyfeleikkel a nagy bumm után…….

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  16 év drágulása

  Az alábbi infografikánkon az elmúlt 16 év inflációját ábrázoltuk, lebontva néhány érdekesebb KSH termékcsoportra is. Mint látható, az átlagos infláció ez idő alatt összesen 81%...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.