loading

Törleszthetjük-e hitelünket devizában?

A legtöbb pénzintézetnél nincs rá mód, hogy devizahitelünket az elszámolás alapját képező pénznemben fizessük. Egyszerű a magyarázat: a magyar lakosság körében nem jellemző, hogy forinttól eltérő devizanemben keletkezne jövedelme, illetve a deviza alapú hitelt forintban folyósítják és abban is kell törlesztenünk

Rögtön itt tisztázzuk, hogy a deviza hitel és a deviza alapú hitel nem azonos! A
deviza hiteleknél a kölcsönt devizában folyósítják és automatikusan lehet devizában törleszteni. A
deviza alapú hiteleknél magát a hitelt devizában tartják nyilván, viszont a hitelösszeget forintban folyósítják és forintban is törlesztjük. Mivel a deviza alapú hitelezés magánszemélyek részére jelenleg nem elérhető, már nem olyan releváns kérdés a devizában történő törlesztés. Mégis sokakban felmerül a devizában való törlesztés igénye, mivel a hazai hitelintézetek döntő többsége saját, hivatalosan meghirdetett árfolyamot alkalmaz a lakossági hiteltörlesztésnél. Azoknak, akiknek nincs svájci frank, vagy euro megtakarításuk vagy jövedelmük, meg kell vásárolniuk a devizát a törlesztéshez. Itt már eleve többlet költséggel kell számolniuk. Vannak pénzintézetek, ahol lehetőségünk van a devizában történő törlesztésre, de ezt előre rögzíteni kell a szerződéskötéskor. Amennyiben az ügyfél a későbbiekben dönt úgy, hogy devizában szeretne törleszteni, módosítani kell a szerződést, ami költségekkel jár, és nem mindenhol van rá lehetőség. 

Lakossági termékeknél általában a deviza eladási árfolyamon fizetjük a havi részleteket. Abban az esetben, ha a deviza alapú hitelt a felvett devizában törlesztenénk, kivédhető lenne az árfolyamkockázat. Ez azonban a bankok többségénél nem lehetséges, vagy nem automatikus. A devizahitelek ugyanabban a devizában való törlesztését nem minden bank kínálja ügyfelei számára, pedig ez a devizaalapú jövedelemmel rendelkezők számára előnyös lehet. A kereskedelmi bankok gyakorlata megoszlik ebben a kérdésben is.  

Lakáshitel törlesztés devizában – lehetséges?

Lakáshitel devizában is törleszthető. A megmaradt devizahitelek egy részét lehet az adott devizában is fizetni, de a legtöbb bank mindig az aktuális árfolyamon számítva, csak forintot fogad el rá. A kölcsön törlesztése oly módon történik, hogy a törlesztési napon esedékes részlet összegével a bank megterheli az adós banknál vezetett deviza vagy forint bankszámláját.

 • A devizában nyújtott és forintban törlesztett lakáscélú hitelek esetében a bankok többsége az általa jegyzett, mindenkori számlakonverziós deviza középárfolyamot alkalmazza.
 • A devizában nyújtott és forintban törlesztett szabad felhasználású hitelek esetében a hitel törlesztése azonban a bank számlakonverziós deviza eladási árfolyamán történik.

Amennyiben az ügyfél törlesztési számláján az esedékesség napján nincs elegendő pénz, a bank azonnal rárepül a más devizában vezetett bankszámlájára, természetesen csak ha van ilyen számlája. Ebben az esetben viszont előfordulhat, hogy konverziós díjat kell fizetni.

Hogyan alakulnak a jelenleg elérhető lakáshitelek törlesztő részletei? Könnyedén kiszámolhatod lakáshitel kalkulátorunk segítségével.


Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Ha lízingeltünk…

Lízing esetén a havi kötelezettségünknek a szerződés devizanemében is eleget tehetünk, de ilyen esetben a törlesztési számlának is deviza számlának kell lennie. Alap esetben ugyanis a devizában történő finanszírozás és forint törlesztési számla megjelölése esetén a folyósítás és a törlesztés forintban történik.

Elő- és végtörlesztés esetén

Deviza alapú hitelek esetén, amennyiben elő-, vagy végtörleszteni szeretnénk, az azon az értéknapon érvényes eladási árfolyamon (szabad felhasználású hiteleknél), illetve középárfolyamon (lakás célú hiteleknél) kerül elszámolásra.

Mivel a bankok egymástól eltérő árfolyamokat alkalmaznak, mindig érdemes a kondíciós listából tájékozódni. Az előtörlesztésre vonatkozó kérelmet írásban, az előtörlesztés napját pontosan megjelölve kell benyújtani bankunkhoz. Ez nem azt jelenti, hogy reggel megírjuk a kérelmet, bedobjuk a bankba és délután már utalhatjuk is a pénzt. Általában minimum 5-8 munkanappal előre kell az előtörlesztési szándékunkat jelezni.

Az sem megoldás, ha egyszerűen csak a zárolt hitelszámlára utaljuk át a pénzt. Ez ugyanis csak „pangani” fog ezen a számlán. Hivatalosan ezt „előtörlesztésnek nem minősülő befizetés”-nek hívják. A bank csak akkor könyveli le előtörlesztésként, ha erre külön utasítást adunk. Amennyiben ezt elmulasztjuk, bankunk ugyanúgy vonja majd tovább a törlesztőket havonta.

Természetesen mielőtt előtörlesztünk nézzünk utána, hogy ez milyen extra költséggel jár!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Legfőbb ideje, hogy céged is forintosítsa a deviza hiteltét

Ha céged eurós hitele mostantól forintban ketyegne, nem kellene többé az árfolyam miatt aggódnod. Pontosan látnád az alagút végét, a törlesztésekkel ténylegesen fogyna az adósságod, törlesztő részleteid nagyságát előre tudnád...

Autóhiteles dráma? Akár duplájára is nőhet a futamidő

December közepén vehetik kézhez az autóhitelesek a forintosítási értesítőt. A levélből kiderül, hogy milyen feltételekkel váltják át a hiteleket. A kedvezményes árfolyam ellenére nem minden adós lesz elégedett az új...

Blogajánló
 • alapblog Forgatókönyvek egy témára: sorsunk a következő húsz esztendőben

  Visszafogottan szólva is nem sok jó vár az emberiségre a következő két évtizedben. Leegyszerűsítetten ez a mondanivalója az amerikai hírszerzőügynökségek összesített jelentésének, amit négy évente...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...