Betöltés

Túl nagy a csend – Lecsaphat a vihar a részvényekre

szerző: Bankmonitor.hu
2018-01-20

A befektetők nem érezhetik magukat biztonságban, hiszen egy interjúban a Saxo Bank stratégája úgy nyilatkozott, hogy Amerika akár hamarosan recesszióba süllyedhet. A túlságosan is magasra emelkedő részvénypiacok számára ez nagyon rossz hír lenne, különösen, ha az amerikai elnök nem tud megfelelő válaszokkal előrukkolni. További érdekességek derülnek ki az Alapblogon megjelent interjúból.

Újabb szakember osztja azt a véleményt, hogy a részvénypiacok felett egyre nagyobb fellegek gyülekeznek. A Saxo Bank vezető stratégája egy interjúban arról beszélt, hogy a tapasztalatok szerint rossz ómen, ha a fejlődés irányát illetően a piaci szereplők között nagy egyetértés alakul ki. Ezért is nagyon aggasztó, hogy mennyire pozitív Kína gazdasági-technológiai megítélése.

Mindeközben nagyon érdekes, hogy bizonyos régiók között mennyire eltérő jövőkép alakulhat ki. tipikusan ilyen Európa is, ahol Kelet és Nyugat között egyre nagyobb szakadék kezd tátongani. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a végkimenetele ennek a csatának, de nem túl egészséges, ha Európán belül ennyire ellentétesen gondolkoznak a jövőről. Ez a megosztottság pedig a részvénypiacok teljesítményét is vissza tudja húzni.

A vezető stratéga szerint hamarosan az amerikai gazdaság is ismét recesszióba süllyedhet. Ennek egyik oka az, hogy a vállalatok jelentős adósságot halmoztak fel, de a kamatszint is nagyon alacsony, ahogy a munkaerőpiac is elérte azt a szintet, ahonnan már nem nagyon lehet továbbbővülni. Az Alapblog „Vihar előtt: optimizmus és a csend” című írásából bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így hallgatnak a jegybankok

2018. 10. 13.

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt...

Ez a jövő vár a magyarokra

2018. 10. 06.

A 2008-ban megtapasztalt nagy egyensúlytalanságok megszűntek Magyarországon és egy hirtelen összeomlás réme elég elképzelhetetlennek látszik. Azonban a gazdasági növekedés mértékének fennmaradását sokan egyre kevésbé tudják elképzelni. Köztük van a Citadella...

A világ és benne Hazánk egy hitelminősítő szemével

2018. 09. 29.

A Fitch a 3 legnagyobb és legismertebb hitelminősítő egyike. A cég Nyugat-Európa osztályán dolgozó, a portugál és a francia hitelbesorolásért felelő vezető elemzője, Kiss Gergely Balásy Zsoltnak adott interjút. Így...

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.