Betöltés

Új lakásra hajtasz? A CSOK-nál ezekre nagyon ügyelj!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-09-25

Szerencsésnek mondhatjátok magatokat, ha több gyermeketek is van, mert új lakás vásárláshoz az állam is hozzájárul. Azonban, még mielőtt rohannátok CSOK-ot igényelni, érdemes tisztába kerülni, hogy a döntéssel mire is vállalkoztok. Több olyan megkötés is van, amivel együtt kell a jövőben élnetek. Többek között ilyen az is, hogy 10 évig a kinézett ingatlanban kell lakni. Lássuk a következőkben a részleteket!

A családok otthonteremtési kedvezménye nem véletlenül olyan nagy siker, új lakás/ház vásárlása esetén ugyanis akár 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást is kaphatnak az igénylők. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy legyen 3 gyermekük vagy vállaljanak legalább 3 gyermeket. Ebben a kivételes esetben a 10 milliós támogatást 10 millió forintos kedvezményes hitel is kiegészíti, aminek a kamata a futamidő végéig fix 3%.

Valóban óriási segítséget jelenthet lakásvásárlás előtt a CSOK, nem árt viszont tisztában lenni, hogy cserébe milyen feltételeknek kell megfelelni. Nem is egy olyan korlátozás van, amire ügyelni kell, különben kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket. Ezeket szedtük most egy csokorba.

Csak úgy nem vehetsz lakást, életvitelszerűen kell benne laknod

Logikusan az állami ingyen milliókért cserébe az egyik legfontosabb elvárás, hogy a megvásárolt lakásban életvitelszerűen lakj. A cél a CSOK-kal az volt, hogy a lakáshoz jutást segítsék és nem az, hogy valaki halmozza az ingatlanokat és plusz bevételre tegyen szert. Ezért sem részben, sem egészben nem lehet bérbe adni az ingatlant.

Nem elég viszont ott lakni egy ideig, a szabályok szerint legalább 10 évre vállalni kell az életvitelszerű tartózkodást. Első hallásra hosszúnak is tűnhet ez az időszak, mert egy évtized alatt nagyon sok minden történhet. Elképzelhető, hogy tovább akartok állni egy új lakásba, de az is előfordulhat, hogy a szülők között romlik meg a viszony.

Nézzük, mi történik, ha 10 éves időszak lejárata előtt adnátok el a lakást:

 • A rosszabb verzió, hogy a kapott állami támogatást teljes egészében – Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten – visszafizetitek, és a vételár maradék részéből gazdálkodtok ezt követően.
 • A kevésbé fájdalmas módszer, ha egy nagyobb lakásba költöznétek, akkor arra a CSOK-ot át lehet vinni. A gond ebben az esetben az, hogy a kedvezmény összegét átmenetileg egy kincstári letéti számlára kell befizetni. Ezt csak akkor utalják vissza, ha az új lakás megvan és a terheket is átjegyzik az új lakásra.

Felesleges hangsúlyozni, hogy egyik verzió sem kedvező rátok nézve, ezért ajánlatos már az elején úgy igényelni a CSOK-ot, hogy tisztában vagytok a következményekkel. Számoljatok azzal, hogy 10 évre abban az ingatlanban maradtok.

Nagy szerencsére azzal nem kell foglalkoznotok, hogy a veletek lakó gyermek(ek) szülői fészekből való kirepülésekor mi lesz, mert ebben az esetben megengedő a szabályozás.

Nézd meg egyszerűen a kalkulátorunkkal, hogy mekkora CSOK-ot vehetsz fel!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A Magyar Állam más módon is megköti a kezetek

További elvárásokat is megfogalmaz az állam a CSOK-ért cserébe. A Magyar Állam a szerződés megkötésétől kezdve 10 évre jelzálogjogot jegyeztet be az ingatlanra, ennek biztosítására pedig elidegenítése és terhelési tilalmat is bejegyeznek. Leegyszerűsítve, a kincstár vagy az illetékes hatóság tudta nélkül sem eladni, sem hitelt felvenni az ingatlanra nem lehet.

Ha úgy hozná a sors, hogy mégis valamit tenni kellene, akkor a területileg illetékes járási hivatalba kell elmenni és ott elmondják, hogy mi a hivatalos eljárás. Persze beleegyezhetnek az eladásba vagy a hitelfelvételbe, de ennek kockázatait neked kell állnod és viselni a következményeket.

Persze amiatt ne aggódjatok, hogy például a CSOK 10+10 esetén mi lesz, mert ha a kedvezményes lakáshitelhez tartozó ügyfélminősítésen átmész, akkor biztosan meg fogod kapni az engedélyt a hitel felvételére az államtól.

Adatellenőrzésre felkészülni

Tipikusan olyan szabályokat is megfogalmaztak, melyekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Ilyen az az elvárás is, hogy nemcsak a saját, de a gyermek(ek) minden adatát a kincstár, az adóhatóság és több hivatal számára is meg kell adnotok. A 10 éves időszak alatt pedig bármikor megvizsgálhatják, hogy a kedvezményt jogszerűen használtátok fel.

Ráadásul a szabályok szerint a lakásban is tarthatnak szemlét, hogy megnézzék, valóban ott éltek-e és a gyermek(ek). Pontosan ezért nem ajánlatos a szabályok kijátszására apellálni, mert nagyon sok vesztenivalótok van.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.