Újabb csökkenés az állampapír kamatokban – Hogyan dönthetsz jól?

Újabb csökkenés az állampapír kamatokban – Hogyan dönthetsz jól?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-09 Frissítve: 2021-06-18
 

Az alapkamat csökkenése után a rövid állampapírok kamatai is csökkentek. A Féléves Kincstárjegy 2,65%-ot kínál, míg az egy éves Kamatozó Kincstárjegy kamata 2,8 %-ra csökkent. A tavasszal még mindkét hozamérték bőven 3% felett volt. Megéri-e még rövidtávon állampapírban tartani a pénzünket vagy már csak a hosszú távú államkötvény a nyerő?

Hétfőtől ismét kevesebb kamattal juthatunk hozzá a Féléves és a Kamatozó Kincstárjegyhez. A lépés nem okozhat meglepetést, hiszen június végén az MNB is csökkentette az alapkamatot. Ha ehhez viszonyítjuk az állampapírok kamatozását, máris pozitívabban látjuk az állampapírok kamatait.

kamattabla20140709

Természetesen nem feledkeztünk meg a kamat ellenségéről, az inflációról sem. Ám mivel a legutolsó adatok szerint a következő időszakra 1% alatti várakozásokat találhatunk a pénzromlás ütemére, így nagy valószínűséggel nem fogja „megenni az infláció” az állampapírok kamatait.

Mit tehetünk a további kamatcsökkenés ellen?

Mind a
Féléves Kincstárjegy, mind a
Kamatozó Kincstárjegy fix kamatozású állampapír. Tehát, ha megvásároljuk az adott állampapírt, akkor a hozamát is rögzítettük egyúttal. Hiába csökken a Kincstárjegyek kamata a jövőben, nekünk a vásárláskor fixált kamat (2,65 vagy 2,8%) jár a futamidő végéig! Amennyiben számítunk alapkamat további csökkenésére, de hosszabb időre nem tudjuk nélkülözni a pénzünket érdemes még most rövid állampapírt vásárolnunk.

Ha hosszabb időben tudunk gondolkodni

Jelenleg a hosszabb állampapírok (
Bónusz, vagy
Prémium Magyar Államkötvény) hozamai sokkal versenyképesebbek a pénzpiacon. Kockázatmentesen elérhetünk velük akár 4,89%-ot is! Ráadásul most két ilyen kamatozású papírt is találunk: a 2018-ban és a 2020-ban lejáró. (Hogy melyiket válasszuk, segít a korábbi cikkünk:
Meghalt a király, éljen a király! – állampapírok) Akik nem tudnak ilyen hosszú időre tervezni, azoknak megfelelő lehet, a 2017-ben lejáró Prémium Magyar Államkötvény.

Mivel az állampapírok után nem keletkezik EHO fizetési kötelezettség, így az alternatív befektetésekhez képest 6%-kal kevesebbet vonnak le a hozamunkból. Tehát a rövid állampapírok hozamcsökkenése ellenére, még mindig vonzó alternatívája a kockázatmentes befektetéseknek.

Hirdetés
Hirdetés