Vállalkozásod is bajba kerülhet az emelkedő építőanyagárak miatt! A problémát Széchenyi Likviditási hitellel olcsón kezelheted!

Vállalkozásod is bajba kerülhet az emelkedő építőanyagárak miatt! A problémát Széchenyi Likviditási hitellel olcsón kezelheted!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-19 Frissítve: 2022-05-06
 

Nem csak a magánszemélyeket sújtja az építőipart jelenleg jellemző anyagárrobbanás. A vállalkozások, cégek számára ugyanúgy nehézséget okozhat az előre nem várt mértékű drágulás. De mit tehet egy ilyen helyzetben egy cég? 

Elszálltak az építőanyagárak, erről már azok is hallottak, akik nem érintettek, hiszen rengeteg helyen olvasni, hallani a témáról. Ez pedig ténylegesen azt mutatja, hogy valami jelentősebb dolog történik a piacon az eddig megszokott áremelkedéshez képest.

Ez igaz is, sokan az anyagárak megkétszereződésével szembesültek az elmúlt hónapokban. Ráadásul sok esetben nincs is készleten a kérdéses alapanyagból, ez pedig a költségek emelkedése mellett lassíthatja is az építkezéseket, ami újabb gondot okozhat.

Hogyan érinthet egy vállalkozást az alapanyagok áremelkedése?

Természetesen az építőipari cégeket, kivitelezőket érintheti leginkább az áremelkedés. Hiszen az újépítésű ingatlanok építési költségei emelkednének meg az anyagárak miatt. De mégis hogyan hathat ez egy kivitelező, ingatlanforgalmazó vállalkozásra:

  • Az alapanyagok árának növekedése megemeli a kivitelezési költségeket.
  • Ráadásul a nem várt áremelkedés nincs beépítve az eladási árba sem.
  • Sok esetben a tervezőasztalról, vagy a kivitelezési munkálatok kezdetén megköti a cég a vevővel az adásvételi szerződést. Ebben az esetben az utólagos anyagáremelkedést már nem is lehet a vevőre áthárítani.
  • Ha nincs elegendő szabad tőkéje a cégnek, akkor a megemelkedő árak miatt lehet nem is tudja jelenleg elég gyorsan beszerezni a szükséges anyagokat.
  • A nagy kereslet miatt egyes alapanyagok hiánycikké válnak. Márpedig a hiányzó építőanyagok miatt akár a projektek is leállhatnak átmenetileg.
  • A leállás ideje alatt is fizetni kell a munkásokat, alkalmazottakat, ez „felesleges költség” lehet a cég életében.
  • Az akadozó ellátás miatt akár az egész projekt csúszhat. Ez pedig adott esetben kötbér fizetéséhez, vagy épp a foglaló elvesztéséhez vezethet.

De mit tehet cégünk annak érdekében, hogy elkerülje ezeket a negatív hatásokat?

Hirdetés

Hirdetés

Ügyeljünk az adásvételi szerződés tartalmára!

Először is nagyon fontos, hogy mit is tartalmaz a vevőinkkel kötött adásvételi szerződés. Milyen határidőket vállalunk és milyen következményekkel járhat egy esetleges csúszás. Fogalmazzuk bele a szerződésbe pontosan mikor kell kötbért fizetnünk, milyen esetben bukhatjuk el a foglalót.

Érdemes kitérni azokat az eseteket is részletesen kifejteni, amikor a cég önhibáján kívül esik késedelembe. Jelen piaci helyzetben érdemes lehet az anyagárak jelentős emelkedését, illetve az alapanyaghiányt megemlíteni ezen okok között. (Lehetőleg minél konkrétabban megfogalmazni, hogy mikor is tekinthető az áremelkedés a projekt csúszásával kapcsolatban vis majornak.)

Ez várhatóan sok vevőben kelt ellenérzést, de érdemes még szerződéskötéskor tisztázni ezeket az elemeket, mint utólag hosszas vitákba, esetlegesen pereskedésbe keveredni.

Miből finanszírozhatja meg vállalkozásunk az emelkedő költségeket?

Több lehetőség is van, amiből cégünk a megnövekedett költségeket előteremtheti.

1. Ideális esetben van elegendő szabad tőkénk

Természetesen a cég saját forrásból is pótolhatja a dráguló alapanyagok megvásárlásához szükséges összeget. Ez a legtisztább eset, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a legtöbb esetben nem véletlenül van az a pénzösszeg félretéve a számlánkon. (Nem szoktak vállalkozások csak úgy nagyobb összeget parkoltatni.)

Vagyis azt is át kell gondolnunk milyen más kiadás elől vonjuk el az összeget, mit kockáztatunk azzal, hogy a likviditásunkat – ha csak átmenetileg is – csökkentjük?

2. A vevővel fizettetjük meg, azaz beépítjük a vételárba

Ezt nem tudjuk minden esetben megtenni. Hiszen a már aláírt szerződések esetében a vételár adott. Ott nem tudunk csak úgy egyoldalúan árat emelni. Ebben a helyzetben gyakran költségeink előre nem látott emelkedésének kockázatát mi viseljük.

Természetesen a még el nem adott lakások árát felemelhetjük. (Vélhetően a piac többi szereplője is hasonló lépésen gondolkodik. Ettől függetlenül arra figyelnünk kell, hogy ne lőjük túl magasra az árat, mert akkor nehezen fogjuk tudni eladni a lakásokat.)

Viszont a vételárat a legtöbb esetben nem kapjuk meg előre: a vevő foglalót fizet nekünk a szerződés megkötésekor, illetve jó esetben az építkezés előrehaladtával kaphatunk még tőle további részleteket. (Jellemzően szerkezetkész állapotban várhatunk újabb részletet.)

Azonban jó, ha tudjuk, hogy a lakáshitel, lakástámogatás felhasználásával vásárolók a bankjuktól ezen összegeket csak a lakás elkészültét követően kapják meg. Vagyis a vételár ezen részére csak utólag számíthatunk. Éppen ezért nem kalkulálhatunk azzal, hogy a vételárnövekedést teljes egészében az új vásárlóinktól kapott előlegből, vételárrészletből finanszírozzuk meg.

3. Vállalkozói hitel az alapanyagok megvásárlására

Maradhat megoldásként valamilyen céges hitel, vállalkozói kölcsön felvétele. Érdemes valamilyen relatív gyors megoldást választani, hiszen a projektek – a korábban is említett okok miatt – nem állhatnak.

Fontos természetesen a kölcsön ára, nem mindegy mennyit fizetünk ki pluszban – előre nem tervezetten – a céges kasszából. A Széchenyi hitel választásával azonban a költségek még kordában tarthatóak. Például a Széchenyi Likviditási Hitel GO! választásával az éves nettó hitelkamat 0,2 százalék lenne csupán az állami költség- és kamattámogatásoknak köszönhetően.

A kölcsön felvételével biztosíthatjuk a zavartalan működéshez szükséges alapanyagokat, nem állnak le a projektjeink. Kötbért sem kell fizetnünk a vevőinknek, a foglalót sem bukhatjuk el. Mindezért pedig évi 0,2 százalékos kamatot kellene fizetnünk.

A Bankmonitor Széchenyi hitel kalkulátorában meg tudod nézni, hogy céged jogosult lehet-e a kölcsönre. Szakértőinkkel pedig átbeszélheted a részleteket.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Akár lehetőséget is láthatunk az áremelkedésben!

    Ha a cégünk alapanyagok forgalmazásával foglalkozik, akkor számunkra az áremelkedés – amennyiben tovább tart – még lehetőséget is rejthet. Ha további áremelkedésre számítanánk, akkor érdemes most nagyobb értékben „árut” vásárolnunk. Ha ehhez nincs elegendő tőkénk, akkor számunkra is ideális lehet valamilyen olcsó – akár támogatott – vállalkozói kölcsön.

    Ekkor ugyanis a jelenlegi beszerzési áron megvásárolt alapanyagot később a megemelkedett forgalmazói áron tudnánk eladni. Így akár extra profithoz is juthat a cégünk. (Természetesen ebben az esetben érdemes kalkulálni a raktározáshoz kapcsolódó költségekkel.)

    Ebben a döntésben azonban van kockázat is, hiszen akkor járunk jól, ha a termékünk – jelen esetben az építőipari alapanyagok – ára tovább emelkedik. Ha a nagy kereslet kifullad, akkor rajtunk maradhat a vásárolt anyag, melyet lehet csak áron alul tudnánk eladni.

    Fontos szem előtt tartani a kormány intézkedéseit is: próbálják megfékezni az elszabadul áremelkedést. Egy hatósági lépés is keresztbe tehet az áremelkedésnek.

    Ettől függetlenül, ha az árak további jelentős emelkedésére számítunk és van elegendő kapacitásunk, akkor érdemes lehet akár hitelből is nagyobb tételben anyagot vásárolni a jelenlegi árak mellett.

    Hirdetés

    Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

    Hirdetés