Változik a JTM, több jövedelem kell majd ugyanakkora hitelhez

Változik a JTM, több jövedelem kell majd ugyanakkora hitelhez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-11 Frissítve: 2023-11-08
 

Július 1-től változik a JTM korlát, ezért ugyanakkora hiteltörlesztőhöz nagyobb nettó jövedelmet kell majd igazolni a bank felé. Megmutatjuk, hogy miről van szó, és mire figyelj mindenképp, ha hitelt vennél fel.

Azt, hogy mekkora lakáshitelt vagy személyi kölcsönt vehet fel valaki, befolyásolja az igénylő nettó, igazolt jövedelmének nagysága. (Jelzáloghitelnél a fedezetként bevont ingatlan értéke is számít, hiszen a hitelösszeg maximum 80%-a lehet a becsült forgalmi értéknek.) Az adósságfék szabály ugyanis százalékosan meghatározza, hogy a jövedelem mekkora része fordítható legfeljebb hiteltörlesztésre. A korlátozás egyértelmű célja az, hogy az adósok ne vállaljanak be nagyobb terhet, mint amit biztosan, hosszú távon képesek kigazdálkodni.

Éppen ezért a JTM mutató függ a hitel típusától (hogy személyi kölcsönről vagy jelzáloghitelről van-e szó), a kamatperiódus hosszától (5 évnél rövidebb, legalább 5 éves vagy legalább 10 éves), valamint attól hogy a hiteligénylő havi jövedelme eléri-e vagy sem a nettó 400 ezer Ft-ot. Sokakat meglep, de a JTM-be 5%-os aránnyal beleszámít a meglévő hitelkeret, mégpedig akkor is, ha abból egyetlen forintot sem használt fel az igénylő.

A kamatperiódus hossza azért meghatározó, mert a hitel kamata, ezzel együtt pedig a havi törlesztő nagysága kizárólag kamatperiódusok között változhat, vagyis minél hosszabb ez az időszak, annál kiszámíthatóbb a havi fizetnivaló. Ez alapvetően a kiszámíthatóságot javítja, de pénzügyi előnyt is jelenthet, hiszen ha évek múlva nőnek a hitelkamatok, akkor ez csak később, a kamatperiódus lejártát követően gyűrűzhet át a hitelbe.

Hirdetés

Hirdetés

500 ezer Ft lesz a határ

Július 1-től azonban változik a megszabott jövedelemhatár: az eddigi 400 ezer Ft-ról 500 ezer Ft-ra emelkedik. Vagyis ezt követően ugyanakkora hitelösszeghez, valamint az ahhoz tartozó havi törlesztőhöz magasabb elvárt jövedelmet kell majd igazolni a bankok felé.

 

Mit tehet az, akinek a jövedelme nem bírja el a kiszámolt havi törlesztőt? Dönthet úgy természetesen, hogy kevesebb hitelt vesz fel, de megoldást jelenthet a futamidő meghosszabbítása is, hiszen így a havi fizetnivaló lefaragható. Ennek persze ára van, ugyanis minél hosszabb ideig használjuk a bank pénzét, annál tovább számolnak fel utána kamatot, ezáltal a teljes visszafizetés (az az összeg, amit a futamidő végéig fizetünk a banknak a hitelért) is magasabb lesz.

Például: egy 10 millió Ft-os, 10 évre fixált kamatú lakáshitelnél a legkedvezőbb teljes visszafizetés a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint 15 éves futamidővel 13 586 606 Ft, míg 20 éves futamidőnél 14 925 711 Ft ugyanez, vagyis 1 339 105 Ft a különbség! Ez az ára annak, ha a törlesztőt 75 481 Ft-ról havi 62 190 Ft-ra szeretnénk lefaragni.

Bankmonitor TIPP:

1.  A korábbi (2018 októberi) JTM módosításkor a hitelintézetek gyakorlata nem volt egységes, egyesek a hitel befogadásakor, míg mások a hitel elbírálásakor érvényes JTM szabályt alkalmazták. Mivel egy lakáshitel átlagos átfutási ideje 4-6 hét, ha határon van a jövedelmünk, érdemes április utáni hiteligénylés esetén megkérdezni a bankot, hogy miként fog majd eljárni, nehogy ezen múljon a siker. (Amennyiben hitelszakértő segítségét veszed igénybe, ő ebben a kérdésben is a segítségedre lesz.)

2. Az előzetes hitelminősítéssel kapcsolatban tudnod kell, hogy ezeknél bekavarhat, ha közben változnak a jogszabályok. Ez azt jelenti, hogy hiába van neked egy 6 hónapig érvényes előminősítésed, ami bőven július 1. után jár csak le, rád is a hitelkérelem benyújtásakor vagy az elbíráláskor érvényes JTM korlát vonatkozik majd. Ezzel mindképp számolj, és ennek figyelembe vételével határozd meg a felvenni kívánt hitel összegét és törlesztőjét.

Ha szeretnéd megkeresni a számodra legkedvezőbb lakáshitelt, akkor használd a Bankmonitor részletes lakáshitel kalkulátorát, vagy annak alábbi, egyszerűsített változatát. A kalkulációt követően lehetőséged van hitelszakértő segítségét kérni, aki 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, és mindenben a segítségedre lesz. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés