Varázslatos helyeken lehet luxusnyugdíjas a magyar

2018. 02. 26. szerző: bankmonitor.hu

Nem csak akkor mehetsz egzotikus helyre nyugdíjas korodban, ha sokat kerestél, bőven találhatsz olyan célpontokat letelepedésre, ahol a magyar fizetésekből is nagy lábon élhetsz. A Mercer minden évben közzétesz egy listát, ahol a megélhetési költségek alapján rangsorolja a városokat. Ez alapján megpróbáltuk beazonosítani azokat a helyeket, amit akár egy átlag magyar is megengedhet magának. Eközben pedig úgy élhet idős korában, mintha csak nyaralni volna.

Akciónk még egy ok ahhoz, hogy már most kezdj el gyűjteni a nyugdíjas évekre!

Ki ne ábrándozott volna már azon, hogy ha nyugdíjba megy, akkor nemcsak a munkájának int búcsút, hanem akár az országnak is. Miért is ne költözhetnék el „melegebb éghajlatra”, ahol akár a tenger morajlása mellett hajthatom nyugovóra a fejem – gondolhatja több tehetősebb nyugdíjas itthon.

A téma egyáltalán nem légből kapott. Sokaknak ismerős lehet az egyik csatornán futó sorozat, ami éppen azt mutatja be, hogy kiszemelt angol párok/családok éppen hol akarnak letelepedni idősebb korukban. Számukra a mediterrán országok a legcsábítóbbak, mert az angliai keresetekhez (nyugdíjakhoz) és lakásárakhoz képest egy görög, spanyol vagy éppen olasz célpont nagyon is vonzó tud lenni.

A fő megfontolás az, hogy otthon eladják az ingatlanukat és a relatíve magas nyugdíjjal a zsebben egy kedvezőbb éghajlatú országban vásárolnak maguknak lakást/házat és telepednek le tartósan. A legtöbb esetben éppen oda, ahol korábban sokszor voltak már nyaralni és beleszerettek a helybe. Nyilvánvaló, hogy ha egy olyan helyre mennek, hol a kereset- és árszínvonal alacsonyabban van, akkor ugyanabból a pénzből sokkal jobban tudnak élni, mint Angliában.

Hasonló vándorlási hullám a világ más részeire is érvényes, főként azokra a fejlett országokra, ahol világviszonylatban is jó a kereset. Az amerikaiaknak például Costa Rica az elsődleges egzotikus célpont, de például az ausztrálok számára a közeli Bali az, ami nagyon keresett.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján darabszámban a legtöbb magyar nyugdíjat az alábbi országokba utalja a nyugdíjfolyósító (legalább 2000 fő számára): Németország, Ausztria, Kanada, USA, Svédország, Szlovákia, Ausztrália. Ennél részletesen bontással nem nagyon találkozhatunk, de a listából az jön le, hogy ezekben az esetekben nem az volt az elsődleges cél, hogy nyaralási helyszínen élvezhessék utolsó évtizedeiket.

Nehéz megállapítani, hogy a magyarok számára mely célpontok lehetnek kapósak, hiszen ez nagyon egyénfüggő, viszont mi találtunk egy olyan listát, amely a legolcsóbb desztinációkat sorolja fel, ahol a megélhetési költségek a legolcsóbbak.

A globális tanácsadó cég, a Mercer minden évben készít egy listát, amin a megélhetési költségek alapján rendezi sorba az országokat, a 2017-es listán 209 város szerepelt. Számos költséget néznek meg, ilyen a lakhatásra, a közlekedésre, az étkezésre, a ruházkodásra, a háztartási cikkekre és a szórakozásra fordított kiadások. A bázis, amihez mindent néznek, az New York és a kiadásokat is dollárba számítják át.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mennyire vagy felkészülve a nyugdíjas évekre!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A lista elején olyan városokat találtunk, mint Luanda, Hongkong, Tokió, Zürich, Szingapúr, vagyis itt a legdrágább a megélhetés. Nézzük meg, hogy az országok, ahol a legtöbb magyar kap nyugdíjat, a listán hogyan szerepelnek. A zárójelben a legdrágább város és a legolcsóbb város helyezéseit tüntettük fel:

 • Németország (98. München / 172. Lipcse)
 • Ausztria (78. Bécs)
 • Kanada (109. Vancouver /152. Ottawa)
 • USA (9. New York /140. Winston-Salem)
 • Svédország (106. Stockholm)
 • Szlovákia (148. Pozsony)
 • Ausztrália (24. Sydney / 77. Adelaide)

Összehasonlításul Budapest a 209-es listán a 176. helyet szerezte meg, ami egyben azt jelenti, hogy a lista hátsó felében vagyunk, így a megélhetési költségek nagyon kedvezőek (alacsonyak). Pontosan ezért nehéz olyan országot/várost találni, ami érdekes célpont lehetne, és a Mercer listája szerint a pénzünkért többet kaphatnánk.

Budapest mögött 33 város van a listán, közülük 13 Afrikában, 10 Európában, 6 Amerikában, és 4 Ázsiában található. A következőkben bemutatunk néhány várost, ami akkor lehet érdekes, ha a kiadások számítanak elsősorban, de azért szeretnénk egzotikus helyen élni. Persze a választás önkényes, de mégis megmutatja, hogy a magyar nyugdíjból hol is élhetnénk, ha nem vagyunk tehetősebbek.

Közép-Amerika kedvelt utazási célpont, és a korábbiakban említett Costa Rica nincs mögöttünk, viszont olyan országok igen, mint például Mexikó vagy Nicaragua. Afrikában rendkívül sok célpont közül válogathatunk, viszont kiemelnénk a Dél-afrikai- Köztársaságban Johannesburgot, valamint Mozambikot, ami nagyon közel van Madagaszkárhoz.

Mivel gyakorta hallunk arról, hogy fiatalok kimennek Indiába egy hosszabb nyaralásra, ezért megemlíthető ez az ázsiai célpont is. Érdekes, hogy a Mercer listájában nagyon kevés ázsiai célpont található, a tapasztalatok szerint valóban az odajutási költség magas lehet, viszont találhatunk olyan országot magunknak, ahol a megélhetés nagyon alacsony tud lenni és valóban egy egzotikus helyen élvezhetjük a nyugdíjas éveinket.

Kelet-Európában több országban is olcsóbban jöhetünk ki a mindennapokban, mint Magyarországon, viszont vannak azért itt is egzotikusabb területek. Ilyen például Albánia, ami például a tengerpartja miatt lehet érdekes. De ott van például Grúzia is a Fekete-tenger keleti partján, ami mostanában úgy került be a híradásokba, mint a Bitcoin bányászat egyik fellegvára. Persze ez utóbbi ország nem a kriptodeviza miatt annyira érdekes, hanem a földrajza, változatos éghajlata és történelme vonzza a turistákat.

Tagadhatatlan, hogy sok olyan országot soroltunk fel, ami első blikkre nem ugrana be, ha az álmaink szigetét akarjuk megtalálni, de a megélhetési költségek szempontjából mégis ezek azok, melyeknél a forintunk többet érhet. Persze egy ilyen nagy döntés előtt számos egyéb dolgot is figyelembe kell venni, többek között azt, hogy például az egészségügyi rendszer, a közbiztonság milyen. Ráadásul olyan szempontokat is érdemes előre venni, mint hogy az adott térségben lesz-e egyáltalán elegendő víz ( a lista végén szereplő Fokvárosban éppen rendkívüli időszakot élnek át). Ezekre a Mercer listája nem tér ki, pedig ugyanolyan fontosak lehetnek, mint az, hogy a pénzünk mennyit is ér.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mi a legjobb megtakarítás nyugdíj előtt?

2018. 05. 25.

A nyugdíj-megtakarításokat érdemes már pályánk elején elkezdeni. De nem mindenkinek volt olyan szerencséje, hogy rögtön a munkába állás után félre tudott tenni nyugdíjára. Talán egyszerűen azért, mert akkoriban még nem...

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18.

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés....

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

2018. 05. 15.

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.