Keresőképtelenség és munkanélküliség esetén is segít a hitelfedezeti biztosítás

Keresőképtelenség és munkanélküliség esetén is segít a hitelfedezeti biztosítás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-13
 

Napjainkra már több országban és ágazatban érezhetőek lettek a koronavírus gazdasági következményei. Ennek apropóján sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen védelmet kaphatnak a hitelfelvevők, ha ezek a hatások nehézséget okoznának a tartozás törlesztésében. Ebben a cikkben bemutatjuk a hitelfedezeti biztosítás lehetőségét, amely éppen az ilyen helyzetek kivédésére szolgál, és nagyban megkönnyítheti az adósok életét. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

Mire való a hitelfedezeti biztosítás?

A hitelfedezeti biztosítás lényege, hogy a biztosítótársaság részben vagy egészben kifizeti a hitelfelvevő terheit, amennyiben ő a lakáshitel vagy személyi kölcsön futamideje alatt elveszítené a munkáját, keresőképtelenné válna, esetleg maradandó egészségkárosodást szenvedne, elhunyna. A haláleseti és egészségkárosodási térítés azt jelenti, hogy a biztosító az adós teljes fennálló tartozását rendezi a bank felé, míg átmeneti nehézségek (munkanélküliség, keresőképtelenség) esetén a havi törlesztőrészletek ideiglenes átvállalására szolgál a biztosítás.

Hirdetés

Hirdetés

Mi ellen véd a hitelfedezeti biztosítás?

Biztosítási eseménynek számíthat csomagtól függően az adós halála, egy adott mértéket meghaladó maradandó egészségkárosodása, illetve az is, ha (jellemzően) 60 napnál hosszabb időtartamra keresőképtelenné vagy regisztrált munkanélkülivé válik.

Mikor nem térít a biztosítás?

Az összes életbiztosításhoz hasonlóan a hitelfedezeti biztosítás sem térít akkor, ha az adós halálának okai visszavezethetők veszélyes sport űzésére vagy tudatmódosító szerek általi befolyásoltságra, esetleg öngyilkosságra. Kizárás illeti továbbá azokat az eseteket is, ha valaki egy már meglévő betegség ellen szeretné így bebiztosítani magát. Továbbá nem számít biztosítási eseménynek, ha a biztosított a próbaidő alatt veszíti el a munkaviszonyát, ha a munkaviszony megszűnését a munkaszerződés biztosított általi rendes felmondása okozza, vagy ha közös megállapodással történik. Kivételt képez ezek alól, ha a munkáltató szerződésszegő magatartása miatt a munkavállaló azonnali hatályú felmondással él.

Mennyibe kerül?

A biztosító kockázatvállalásának természetesen megvan az ára: a biztosítási díj általában a hitel havi törlesztőrészletének vagy a teljes felvett hitelösszegnek (néha az aktuálisan fennálló tartozásnak) egy bizonyos százaléka, melynek mértéke az igénybe vett szolgáltatási csomagtól függ. Általánosságban elmondható, hogy néhány ezer forinttól akár 15-20 000 forintig is terjedhet a havonta fizetendő biztosítási díj. Előfordulhat, hogy a kölcsön felvételével egyidejűleg megkötött hitelfedezeti biztosításnak köszönhetően jár némi kamatkedvezmény a hitelre – erről részletesebb információkat tud nyújtani a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora is.

Mikortól fizet a biztosító?

Egészségkárosodás vagy halál esetén nincs várakozási idő, azonban munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén csak akkor jogosult a biztosított a térítésre, ha az esemény a szerződéskötést követő 90 napon túl következik be. Ezenkívül gyakran létezik egy 60 napos „önrész”, azaz a biztosítási eseményt követően ennyi ideig még nem térít a biztosító, csak a 61. naptól kezdődően.

Meddig térít a biztosító?

A szerződésben foglaltak szerint a biztosító legfeljebb 6 egymást követő hónapot hajlandó finanszírozni, tehát ennél hosszabb ideig tartó munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén a fél év leteltével ismét az adósnak kell vállalnia a hitel havi törlesztőrészleteinek terheit. Az is rögzítve van, hogy a hitel teljes futamideje alatt összesen legfeljebb mekkora időtartamra szolgálhat a térítés: ez általában 24-36 hónap.

Kinek érdemes hitelfedezeti biztosítást kötnie?

Ez a biztosítás azoknak való, akik bármely negatív eshetőségre szeretnék stabilizálni saját maguk vagy szeretteik anyagi helyzetét. Egy komolyabb egészségügyi probléma például önmagában is súlyos teher lehet – ilyenkor nagy könnyebbség, ha legalább a családra nehezedő pénzügyi nyomás enyhülni tud.

Meglévő hitelhez is köthető hitelfedezeti biztosítás?

Köthető utólag is hitelfedezeti biztosítás, mert a hitel és a biztosítás egymástól független termékek.

Bankmonitor tipp: 

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megkeresheted a piacon elérhető legkedvezőbb banki ajánlatot, valamint megnézheted, hogy hitelfedezeti biztosítás igénylésekor milyen kamatkedvezményt kaphatsz. Ha személyi kölcsön mellé igényelnél hitelfedezeti biztosítást, akkor a Személyi Kölcsön Kalkulátorral először keresd meg a legkedvezőbb kölcsönt, majd add meg az adataidat, hogy a Bankmonitor szakértője felvehesse veled a kapcsolatot. Ő segíteni fog neked a hitelfedezeti biztosítás kiválasztásában is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés