Vérszemet kaptak a magyarok – A lakástakarék mindenek felett!

szerző: Szabics Zsolt
2018. 03. 23.

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma ma Magyarországon a lakástakarék, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Fundamenta napokban tartott tavalyi évértékelése. A következőkben az érdekességeket emeljük ki, így például azt, hogy átlagosan mekkora összegre szerződnek le az ügyfelek és milyen futamidőt választanak. A cikkünkből kiderül az is, hogy miért nyugodhatnak meg azok, akik tartanak attól, a kormány hozzányúl az állami támogatásokhoz.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Hagyományosan az év első negyedévében mutatja be a hazai lakástakarék piac legnagyobb szereplője, a Fundamenta az előző évre vonatkozó eredményeit. A napokban közzétett információk alapján összeszedtük azokat a fontosabb részleteket, melyek jobb betekintést engednek akár az egész piac folyamataiba.

Az megerősítést nyert, hogy az egyik legnépszerűbb megtakarítási lehetőségről van szó az országban. A Fundamentánál 2017-ben az előző évhez képest 25%-kal több új szerződést kötöttek az emberek. A cég per pillanat 780 ezer számlát kezel, a teljes felvehető összeg eléri a 3000 milliárd forintot.

A frissen megkötött szerződések átlagos összege 4,24 millió forint volt. Négy év leforgása alatt az átlagos szerződéses összeg 1 millió forinttal nőtt. Figyelemreméltó adat, hogy 2017-ben az új szerződések közül négyből hármat (75%-ot) már havi 20 ezer forint vállalásával kötötték az ügyfelek.

A 20 ezer forint azért meghatározó érték, mert egy szerződésnél ekkor lehet az állami támogatást teljes egészében kihasználni. Egy szerződésre maximum 72 ezer forint állami támogatás jár, márpedig a 30%-os állami támogatást feltételezve ez csak 20 ezer forintnál fog teljesülni.

Szintén meghatározó trend, hogy egyre nő a szerződések futamideje. Korábban a szerződések 80%-át a 4-5 éves szerződések tették ki. Jelenleg 50% körüli a 4-5 éves futamidejű szerződések aránya, míg a 8-10 éves szerződéseké 33%-ot tesz ki. Magyarul, minden harmadik új szerződést már úgy kötötték, hogy annál 8-10 évre terveznek előre a szerződők. Érdemes tudni az összehasonlítás kedvéért, hogy 4 éve a hosszú futamidejű szerződések aránya 22%-on állt.

A Bankmonitornál mi is kaptunk több megkeresést aggódó érdeklődőktől, hogy mi lesz az állami támogatás sorsa. A Fundamenta sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint az idei évben nem számítanak az állami támogatás megváltoztatására, nincs konkrét információjuk erről. Ez mindenképpen megnyugtató azok számára, akik a közelgő választások miatt esetlegesen elbizonytalanodtak.

Azt érdemes tudni, hogy a Fundamenta már évek óta nettó kifizető, vagyis az ügyfelek befizetéseinél magasabb a kifizetett összeg. Számszerűen, tavaly 150 milliárd forint volt az ügyfélbefizetés (állami támogatással együtt), míg az ügyfélkifizetések 210 milliárd forintot értek el. Úgy lehet fogalmazni, hogy az állam minden elköltött 1 forintja 7 forintnyi lakáscélú beruházást hoz létre a lakástakarék-pénztáron keresztül.

A tavalyi évben 114 milliárd forintnyi hitelt helyezett ki a Fundamenta, az összes hitelkihelyezéshez képest 18%-os részesedésük volt (az új hitelek hatoda kötődött hozzájuk). Viszont. ha csak az 5 éven túli kamatfixálású hiteleket nézzük, akkor gyakorlatilag minden második hitelt a Fundamenta helyezte ki. A hitelcélok közül az abszolút első a lakásvásárlás volt, de a kihelyezett hitelek több mint 20%-át már felújításra, bő 7%-át pedig építési céllal vették már fel.

A kilátások kedvezőek, a következő tényezők miatt továbbra is nagy lehet az érdeklődés a lakástakarék-szerződések iránt. Többek között a makrogazdasági környezet támogató, a kamatszint tartósan alacsony maradhat, a foglalkoztatottság bővülése folytatódhat, a lakáspiaci fellendülés visszafogottabb ütemben, de szintén velünk marad a következő években.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunk, hogy mekkora állami támogatásra lehetsz jogosult!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Anna

  Sokan tudják, hogy az összegyűjtött pénzt nem kizárólag lakásvásárlásra használhatják föl az érintettek. Ma már lakásfelújítás címén is sok pénzt el lehet költeni, különösen ha a megrendelő számlát kér és tisztességes munkát vár a pénzéért. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy ne gyűjtsenek túl sokat egy számlán, mert a teljes összeget föl kell használni a felújításkor, megosztásra nincs lehetőség ! A kérdés az, hogy miért nincs ?
  Egy viszonylag új befektetési forma az idős emberek otthonban való elhelyezésekor a bekerülési jog megvásárlása, ami szintén milliós összegekbe kerül (Megjegyzés: ma már a havi 20 ezer forint megtakarítás nem elegendő ilyen célra). Az otthonok abban érdekeltek, hogy magas áron minél többször értékesítsék ugyanazt a férőhelyet és minél nagyobb bevételük legyen, de a gondozást nem tudják jobban, korszerűbben megoldani munkaerőhiány miatt, mint a kórházak szociális ellátórendszerében.

  2018.03.23.11:42

 2. S.E.

  Vagy clickbait vagy hazugság a félvezető: az az állításuk, hogy “cikkünkből kiderül az is, hogy miért nyugodhatnak meg azok, akik tartanak attól, a kormány hozzányúl az állami támogatásokhoz”.

  Holott csak annyi derül ki, hogy a Fundamentának nincs információja (“az idei évben nem számítanak az állami támogatás megváltoztatására, nincs konkrét információjuk erről”). Nos, erről én is pont ennyit tudtam, ráadásul ehhez a cikket sem kellett elolvasnom.

  Szánalmas ez a trükközés, ennél többet várok el egy magát komolynak tekintő portáltól.

  2018.03.28.18:53

  1. bankmonitor.hu

   Kedves S.E.,

   Pont az Ön által idézett részben van a lényeg. Gondolkozzon el azon, hogyha a lakástakarék piac legnagyobb szereplője egy sajtótájékoztatón azt mondja, hogy nincs információja kormányzati változtatásokról, akkor annak mekkora értéket lehet tulajdonítani. Azt gondoljuk, hogy ilyen közlés még nem volt eddig a magyar piacon, ezért is emeltük ki ezt.

   2018.03.29.14:26

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Mutatjuk, melyik 6 éves lakástakarék most a befutó!

2018. 06. 21.

A lakástakarék választás, mint bármelyik más pénzügyi döntés, ugyanúgy alapos megfontolást igényel. Pontosan ebben segít a futamidő egyenértékes összehasonlításunk, amelyben a lakástakarékok olyan jellemzőit hangoljuk össze, mint a számlanyitási díj...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 06. 19.

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

2018. 06. 14.

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és...

Blogajánló

 • alapblog

  Záróra

  Egy régen neves cuki végleg bezárt, egy másik még csak átmenetileg, mert nincs munkaerő, egy harmadik étterem azt választotta, hogy vasárnap délutántól szerda délig zárva...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.