Betöltés

Vérszemet kaptak a magyarok – A lakástakarék mindenek felett!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-03-23

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma ma Magyarországon a lakástakarék, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Fundamenta napokban tartott tavalyi évértékelése. A következőkben az érdekességeket emeljük ki, így például azt, hogy átlagosan mekkora összegre szerződnek le az ügyfelek és milyen futamidőt választanak. A cikkünkből kiderül az is, hogy miért nyugodhatnak meg azok, akik tartanak attól, a kormány hozzányúl az állami támogatásokhoz.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Hagyományosan az év első negyedévében mutatja be a hazai lakástakarék piac legnagyobb szereplője, a Fundamenta az előző évre vonatkozó eredményeit. A napokban közzétett információk alapján összeszedtük azokat a fontosabb részleteket, melyek jobb betekintést engednek akár az egész piac folyamataiba.

Az megerősítést nyert, hogy az egyik legnépszerűbb megtakarítási lehetőségről van szó az országban. A Fundamentánál 2017-ben az előző évhez képest 25%-kal több új szerződést kötöttek az emberek. A cég per pillanat 780 ezer számlát kezel, a teljes felvehető összeg eléri a 3000 milliárd forintot.

A frissen megkötött szerződések átlagos összege 4,24 millió forint volt. Négy év leforgása alatt az átlagos szerződéses összeg 1 millió forinttal nőtt. Figyelemreméltó adat, hogy 2017-ben az új szerződések közül négyből hármat (75%-ot) már havi 20 ezer forint vállalásával kötötték az ügyfelek.

A 20 ezer forint azért meghatározó érték, mert egy szerződésnél ekkor lehet az állami támogatást teljes egészében kihasználni. Egy szerződésre maximum 72 ezer forint állami támogatás jár, márpedig a 30%-os állami támogatást feltételezve ez csak 20 ezer forintnál fog teljesülni.

Szintén meghatározó trend, hogy egyre nő a szerződések futamideje. Korábban a szerződések 80%-át a 4-5 éves szerződések tették ki. Jelenleg 50% körüli a 4-5 éves futamidejű szerződések aránya, míg a 8-10 éves szerződéseké 33%-ot tesz ki. Magyarul, minden harmadik új szerződést már úgy kötötték, hogy annál 8-10 évre terveznek előre a szerződők. Érdemes tudni az összehasonlítás kedvéért, hogy 4 éve a hosszú futamidejű szerződések aránya 22%-on állt.

A Bankmonitornál mi is kaptunk több megkeresést aggódó érdeklődőktől, hogy mi lesz az állami támogatás sorsa. A Fundamenta sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint az idei évben nem számítanak az állami támogatás megváltoztatására, nincs konkrét információjuk erről. Ez mindenképpen megnyugtató azok számára, akik a közelgő választások miatt esetlegesen elbizonytalanodtak.

Azt érdemes tudni, hogy a Fundamenta már évek óta nettó kifizető, vagyis az ügyfelek befizetéseinél magasabb a kifizetett összeg. Számszerűen, tavaly 150 milliárd forint volt az ügyfélbefizetés (állami támogatással együtt), míg az ügyfélkifizetések 210 milliárd forintot értek el. Úgy lehet fogalmazni, hogy az állam minden elköltött 1 forintja 7 forintnyi lakáscélú beruházást hoz létre a lakástakarék-pénztáron keresztül.

A tavalyi évben 114 milliárd forintnyi hitelt helyezett ki a Fundamenta, az összes hitelkihelyezéshez képest 18%-os részesedésük volt (az új hitelek hatoda kötődött hozzájuk). Viszont. ha csak az 5 éven túli kamatfixálású hiteleket nézzük, akkor gyakorlatilag minden második hitelt a Fundamenta helyezte ki. A hitelcélok közül az abszolút első a lakásvásárlás volt, de a kihelyezett hitelek több mint 20%-át már felújításra, bő 7%-át pedig építési céllal vették már fel.

A kilátások kedvezőek, a következő tényezők miatt továbbra is nagy lehet az érdeklődés a lakástakarék-szerződések iránt. Többek között a makrogazdasági környezet támogató, a kamatszint tartósan alacsony maradhat, a foglalkoztatottság bővülése folytatódhat, a lakáspiaci fellendülés visszafogottabb ütemben, de szintén velünk marad a következő években.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunk, hogy mekkora állami támogatásra lehetsz jogosult!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Anna

  Sokan tudják, hogy az összegyűjtött pénzt nem kizárólag lakásvásárlásra használhatják föl az érintettek. Ma már lakásfelújítás címén is sok pénzt el lehet költeni, különösen ha a megrendelő számlát kér és tisztességes munkát vár a pénzéért. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy ne gyűjtsenek túl sokat egy számlán, mert a teljes összeget föl kell használni a felújításkor, megosztásra nincs lehetőség ! A kérdés az, hogy miért nincs ?
  Egy viszonylag új befektetési forma az idős emberek otthonban való elhelyezésekor a bekerülési jog megvásárlása, ami szintén milliós összegekbe kerül (Megjegyzés: ma már a havi 20 ezer forint megtakarítás nem elegendő ilyen célra). Az otthonok abban érdekeltek, hogy magas áron minél többször értékesítsék ugyanazt a férőhelyet és minél nagyobb bevételük legyen, de a gondozást nem tudják jobban, korszerűbben megoldani munkaerőhiány miatt, mint a kórházak szociális ellátórendszerében.

 2. S.E.

  Vagy clickbait vagy hazugság a félvezető: az az állításuk, hogy “cikkünkből kiderül az is, hogy miért nyugodhatnak meg azok, akik tartanak attól, a kormány hozzányúl az állami támogatásokhoz”.

  Holott csak annyi derül ki, hogy a Fundamentának nincs információja (“az idei évben nem számítanak az állami támogatás megváltoztatására, nincs konkrét információjuk erről”). Nos, erről én is pont ennyit tudtam, ráadásul ehhez a cikket sem kellett elolvasnom.

  Szánalmas ez a trükközés, ennél többet várok el egy magát komolynak tekintő portáltól.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves S.E.,

   Pont az Ön által idézett részben van a lényeg. Gondolkozzon el azon, hogyha a lakástakarék piac legnagyobb szereplője egy sajtótájékoztatón azt mondja, hogy nincs információja kormányzati változtatásokról, akkor annak mekkora értéket lehet tulajdonítani. Azt gondoljuk, hogy ilyen közlés még nem volt eddig a magyar piacon, ezért is emeltük ki ezt.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

A hozam maximalizálása lakástakarékkal

2018. 08. 08.

Sokan szeretnének a lakástakarékokkal minél magasabb hozamot elérni. Ehhez az állami támogatás maximalizálására, minél rövidebb időtávra, ingyenes számlanyitásra és minél magasabb betéti kamatra van szükség. Megmutatjuk, melyik lakástakaréknál milyen lehetőségeink...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

 • alapblog

  Önvezető forradalom

  Senki sem tud majd elugrani előle? Amikor gimnazisták voltunk és valakit nem akartunk, hogy velünk jöjjön az estébe, elég volt azt mondani neki, hogy a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.