Betöltés

Vérszemet kaptak a magyarok – A lakástakarék mindenek felett!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-03-23

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma ma Magyarországon a lakástakarék, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Fundamenta napokban tartott tavalyi évértékelése. A következőkben az érdekességeket emeljük ki, így például azt, hogy átlagosan mekkora összegre szerződnek le az ügyfelek és milyen futamidőt választanak. A cikkünkből kiderül az is, hogy miért nyugodhatnak meg azok, akik tartanak attól, a kormány hozzányúl az állami támogatásokhoz.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Hagyományosan az év első negyedévében mutatja be a hazai lakástakarék piac legnagyobb szereplője, a Fundamenta az előző évre vonatkozó eredményeit. A napokban közzétett információk alapján összeszedtük azokat a fontosabb részleteket, melyek jobb betekintést engednek akár az egész piac folyamataiba.

Az megerősítést nyert, hogy az egyik legnépszerűbb megtakarítási lehetőségről van szó az országban. A Fundamentánál 2017-ben az előző évhez képest 25%-kal több új szerződést kötöttek az emberek. A cég per pillanat 780 ezer számlát kezel, a teljes felvehető összeg eléri a 3000 milliárd forintot.

A frissen megkötött szerződések átlagos összege 4,24 millió forint volt. Négy év leforgása alatt az átlagos szerződéses összeg 1 millió forinttal nőtt. Figyelemreméltó adat, hogy 2017-ben az új szerződések közül négyből hármat (75%-ot) már havi 20 ezer forint vállalásával kötötték az ügyfelek.

A 20 ezer forint azért meghatározó érték, mert egy szerződésnél ekkor lehet az állami támogatást teljes egészében kihasználni. Egy szerződésre maximum 72 ezer forint állami támogatás jár, márpedig a 30%-os állami támogatást feltételezve ez csak 20 ezer forintnál fog teljesülni.

Szintén meghatározó trend, hogy egyre nő a szerződések futamideje. Korábban a szerződések 80%-át a 4-5 éves szerződések tették ki. Jelenleg 50% körüli a 4-5 éves futamidejű szerződések aránya, míg a 8-10 éves szerződéseké 33%-ot tesz ki. Magyarul, minden harmadik új szerződést már úgy kötötték, hogy annál 8-10 évre terveznek előre a szerződők. Érdemes tudni az összehasonlítás kedvéért, hogy 4 éve a hosszú futamidejű szerződések aránya 22%-on állt.

A Bankmonitornál mi is kaptunk több megkeresést aggódó érdeklődőktől, hogy mi lesz az állami támogatás sorsa. A Fundamenta sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint az idei évben nem számítanak az állami támogatás megváltoztatására, nincs konkrét információjuk erről. Ez mindenképpen megnyugtató azok számára, akik a közelgő választások miatt esetlegesen elbizonytalanodtak.

Azt érdemes tudni, hogy a Fundamenta már évek óta nettó kifizető, vagyis az ügyfelek befizetéseinél magasabb a kifizetett összeg. Számszerűen, tavaly 150 milliárd forint volt az ügyfélbefizetés (állami támogatással együtt), míg az ügyfélkifizetések 210 milliárd forintot értek el. Úgy lehet fogalmazni, hogy az állam minden elköltött 1 forintja 7 forintnyi lakáscélú beruházást hoz létre a lakástakarék-pénztáron keresztül.

A tavalyi évben 114 milliárd forintnyi hitelt helyezett ki a Fundamenta, az összes hitelkihelyezéshez képest 18%-os részesedésük volt (az új hitelek hatoda kötődött hozzájuk). Viszont. ha csak az 5 éven túli kamatfixálású hiteleket nézzük, akkor gyakorlatilag minden második hitelt a Fundamenta helyezte ki. A hitelcélok közül az abszolút első a lakásvásárlás volt, de a kihelyezett hitelek több mint 20%-át már felújításra, bő 7%-át pedig építési céllal vették már fel.

A kilátások kedvezőek, a következő tényezők miatt továbbra is nagy lehet az érdeklődés a lakástakarék-szerződések iránt. Többek között a makrogazdasági környezet támogató, a kamatszint tartósan alacsony maradhat, a foglalkoztatottság bővülése folytatódhat, a lakáspiaci fellendülés visszafogottabb ütemben, de szintén velünk marad a következő években.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunk, hogy mekkora állami támogatásra lehetsz jogosult!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Anna

  Sokan tudják, hogy az összegyűjtött pénzt nem kizárólag lakásvásárlásra használhatják föl az érintettek. Ma már lakásfelújítás címén is sok pénzt el lehet költeni, különösen ha a megrendelő számlát kér és tisztességes munkát vár a pénzéért. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy ne gyűjtsenek túl sokat egy számlán, mert a teljes összeget föl kell használni a felújításkor, megosztásra nincs lehetőség ! A kérdés az, hogy miért nincs ?
  Egy viszonylag új befektetési forma az idős emberek otthonban való elhelyezésekor a bekerülési jog megvásárlása, ami szintén milliós összegekbe kerül (Megjegyzés: ma már a havi 20 ezer forint megtakarítás nem elegendő ilyen célra). Az otthonok abban érdekeltek, hogy magas áron minél többször értékesítsék ugyanazt a férőhelyet és minél nagyobb bevételük legyen, de a gondozást nem tudják jobban, korszerűbben megoldani munkaerőhiány miatt, mint a kórházak szociális ellátórendszerében.

 2. S.E.

  Vagy clickbait vagy hazugság a félvezető: az az állításuk, hogy “cikkünkből kiderül az is, hogy miért nyugodhatnak meg azok, akik tartanak attól, a kormány hozzányúl az állami támogatásokhoz”.

  Holott csak annyi derül ki, hogy a Fundamentának nincs információja (“az idei évben nem számítanak az állami támogatás megváltoztatására, nincs konkrét információjuk erről”). Nos, erről én is pont ennyit tudtam, ráadásul ehhez a cikket sem kellett elolvasnom.

  Szánalmas ez a trükközés, ennél többet várok el egy magát komolynak tekintő portáltól.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves S.E.,

   Pont az Ön által idézett részben van a lényeg. Gondolkozzon el azon, hogyha a lakástakarék piac legnagyobb szereplője egy sajtótájékoztatón azt mondja, hogy nincs információja kormányzati változtatásokról, akkor annak mekkora értéket lehet tulajdonítani. Azt gondoljuk, hogy ilyen közlés még nem volt eddig a magyar piacon, ezért is emeltük ki ezt.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

2019. 06. 12.

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már...

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.