Betöltés

Veszélybe sodorhatja az Olimpia a magyar gazdaságot?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-01-23

A pánikról és a tőzsdei zuhanásokról szóltak az elmúlt hetek. Zsiday Viktor szerint a magyar gazdaság 2019-ig töretlenül fog szárnyalni. Azt követően azonban – Paks2-nek és az Olimpiának is hála – akár egy krach is beüthet. Ezen kívül az arany áráról is olvashatsz az alábbiakban.

Nehéz időket jósol Magyarországnak Zsiday Viktor. A neves szakember szerint 2019-ig nincs miért aggódnunk, azt követően azonban egy krach is kinézhet akár Paks2-nek és egy esetleges budapesti Olimpiának (is) köszönhetően.  

A közelmúlt történelmi eseménye volt, hogy 40 év után megindult az amerikai olajexport. Ennek következtében pedig már egyértelműen látszik, hogy az USA egyre kevésbé függ már az olyan közel-keleti olajtermelőktől, mint Szaúd-Arábia. Emiatt viszont könnyen zűrzavar alakulhat ki a térségben, ami a migráció erősödését is maga után hozhatja.

Ez derül ki az Alapblognak a Harvard Egyetem professzorának, a jelenlegi kanadai miniszterelnök pártjának volt vezetőjével, Michael Ignatieff-fel készített interjújából. Az írást mindenképpen érdemes elolvasni, mert a kanadai politikus, ebben többek között arra is kitér, miért is volt az USA a jelenlegi menekült krízis egyik fő okozója azzal, hogy az iraki rezsim megdöntése után magára hagyta a régiót.  

Nem az olaj az egyetlen nyersanyag, ami izgalmas időket él meg. Az aranybányák részvényesei is közel 70%-os veszteséget szenvedtek el az elmúlt 5 év során. A folyamatot mozgató erők, és a várható jövő is megismerhető az Alapblog „Mit lépne Dagobert bácsi? – Az aranybánya-árfolyamok és a bányászbéka” című cikkéből.

Az arany iránt érdeklődőknek érdemes lehet elolvasni az amerikai tőzsdések évkönyvének főszerkesztőjeként és portfóliókezelőként hírnevet szerzett Jeffrey Hirsch-sel készült interjút is. A szakember a napokban ajánlotta a kisbefektetőnek, hogy „gyorsan a partvonalra, befejezni a játékot!” Jelzésértékű lehet, hogy Hirsch azonban ezzel együtt – amellett, hogy amerikai állampapírok és a készpénz tartását hangsúlyozza – jelentős arany pozíciókat vett fel saját maga és ügyfelei részére is.  

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A technológiai óriások gazdaggá tesznek!

2018. 07. 21.

Az amerikai részvények tündöklésének lehettünk szemtanúi az elmúlt években, melyek közül a FANG részvények különösen kiemelkedő teljesítményre voltak képesek. FANG részvényeknek nevezzük a négy nagy amerikai technológiai vállalat, a Facebook,...

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

2018. 07. 14.

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk...

Pontosan ezért nincs 310-nél a forint

2018. 07. 07.

A foci mellett most szinte mindenki arról beszél, hogy miért gyengült a forint és mit lehet ebben a helyzetben csinálni. Az Alapblog friss írásából kiderül, hogy alapvetően külső tényezők miatt...

Gyengül a forint, jön az áremelés a cégeknél

2018. 06. 30.

A forintgyengülésről nagyon sokat lehet manapság hallani, azonban arról már kevésbé, hogy mit fognak erre válaszolni a cégek. Az Alapblog írása szerint elképzelhető, hogy azokban a szektorokban, ahol akár éveket...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.