Betöltés

Viszik a személyi kölcsönt, mint a cukrot

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-09

Májusban rekorddöntésre került sor, amióta vezeti a jegybank a statisztikáit, ekkora összegben nem vettek fel személyi kölcsönt. A népszerűség nem jött váratlanul, hiszen míg mi is egyszerűbben megengedhetjük magunknak a hitelfelvételt, addig maga a termék is sokkal vonzóbbá vált. Sokkal olcsóbb, gyorsabban elérhető, ráadásul fedezet nélkül, mi kell még?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Szinte hihetetlen, hogy mekkora hiteléhsége van a lakosságnak, a májusi adatok szerint egyetlen hónap alatt közel 44 milliárd forintnyi személyi hitelt vettek fel az emberek. Egy évvel ezelőtt még alig 30 milliárdról beszélhettünk, ahhoz képest 43%-kal vagyunk fentebb. De ki emlékszik már az 5 évvel ezelőtti helyzetre, amikor májusban alig haladta meg a kihelyezett szerződéses összeg a 8 milliárd forintot (bő ötszörös növekedés).

Nagyon beszédes, hogy miközben 2013-ban egész évben (!) 89 milliárd forintot vettünk fel személyi hitel címszó alatt, addig 2018 első 5 hónapjában már majdnem a kétszerese (172,2 mrd Ft) jött össze. Az alábbi ábrán is kiválóan megmutatkozik, hogy a lakáshitelek mellett a személyi kölcsönök piaca is magára talált.

A közel 45 milliárd forintos felvett összes hitel májusban elképesztően magas szám, ha visszanézzük a teljes jegybanki adatsort, akkor 2004 óta nem volt erre példa. Minden idők legnagyobb személyi kölcsön kihelyezése olyan nagy, hogy ahhoz csak a lakáshitelek mérhetők, ahol a kihelyezés májusban 76 milliárd forint volt.

Mire fel ez a nagy fedezetlen hitel felvételi kedv? Egyik oldalról mi magunkban kell keresni a választ. Az utóbbi évek folyamatos magas bérnövekedése, a munkanélküliség drasztikus esése és a kiszámíthatóbb családi költségvetési kilátások mind-mind hozzájárultak a hitelfelvétel növekedésében. De persze a szükség is hozzájárul a trend erősítéséhez, a lakáshitelezés felfutásával összhangban egyre többen szorulnak rá az ingatlannal kapcsolatos kiadások személyi kölcsönből való fedezéséhez.

Másrészt magában a termékben, vagyis a személyi kölcsönben ajánlatos keresni az okokat. Az alábbiakban pontokba szedve bemutatjuk a legfőbb érveket a hitel mellett:

 • nincs szükség ingatlanfedezetre ezért cserébe, így valójában csak egy megfelelő jövedelmet és munkaviszonyt kell felmutatni a hitelezhetőséghez,
 • a hitel felvétele nagyon gyorsan megy, akár néhány órán belül tudják utalni a kért összeget egyes bankok a saját ügyfeleiknek a gyorsított hitelminősítés jóvoltából (legrosszabb esetben is egy hét alatt lezongorázható a folyamat),
 • néhány év leforgása alatt feleződött a személyi kölcsönök kamata, a legolcsóbb hitelek átlagos jövedelem mellett már 10% körüli THM-mel elvihetők,
 • a hitel kezdeti költségei sem megterhelőek, többek között olyan tételeket lehet megspórolni, mint az értékbecslés, a közjegyzői okirat vagy a jelzálogbejegyzés (néhány tízezer forintból megvan minden),
 • a személyi kölcsönt jellemzően fix kamatozással adják oda a bankok, így kiszámítható a törlesztőrészlete, nem kell hozamemelkedésnél a törlesztő elszállásától tartani.

Nem marad más hátra, mint hogy megnézd a kalkulátorunkkal, hogy mekkora személyi kölcsönt vehetsz fel.

Mennyi hitelt kaphatok?

Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Ft
Ft
Összesen:
Bankba érkeztetett:

0 Ft

0 Ft

Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Munkahely részletei
Utolsó három havi jövedelem
Ft
Ft
Ft
Meglévő hitelek
Ft
Úgy szeretnék hitelt felvenni, hogy KHR (BAR) listán vagyok?
Az alábbi ok(ok) miatt számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön
A következő hitelek érhetők el számodra
futamidő esetén
Hitel:
Törlesztő:
THM:
Indítsd el a hiteligénylést!
Visszahívás
Add meg adataid és
egy órán belül visszahívunk!*
*hétköznapokon, 8:00-18:00-ig

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. gabó

  A hitellel,-mindenfajtával,-egy a baj. Brutál kamattal KELL visszafizetni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

A hitelkártya előnyei és hátrányai

2018. 09. 06.

Szeretnéd a bank pénzét ingyen használni? Örülnél, ha a kártyás vásárlásaid után pénzt kapnál vissza az elköltött pénzedből? Elégedett lennél, ha végre Te is kapnál pénzt a bankodtól? Be tudod...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.