Betöltés

Záporoznak a bejelentések a szuperhitelről

szerző: Bankmonitor.hu
2017-07-27

Egyre több bank kapja meg a jegybanktól a fogyasztóbarát lakáshitel minősítést. Tegnap a K&H, míg ma az MKB Bank kapott zöld utat. Utóbbi azért is érdekes, mert rajta kívül senki sem próbálkozott a lakáshitel futamideje alatti végig rögzített kamatozással. Egyelőre a részletekre még várni kell, de a termékismertetők szerint jó úton haladunk, egyre lentebb sikerül nyomni a kezdő kamatozást.

Kezd beindulni a verseny a jegybank által bő egy hónapja életre hívott fogyasztóbarát lakáshiteleknél. Jó látni, hogy egyre több bank kínálatában található meg ez a termék, ami az első tapasztalatok szerint kategóriája legjobbja is tud lenni. Bár ez azért nem garantált, érdemes tájékozódni, hogy saját élethelyzetünk alapján milyen kondíciókkal érhetjük el az éppen kinézett hitelt.

A jegybankhoz beérkezett pályázatok közül szerdán a K&H Bank, míg most csütörtökön az MKB Bank is megkapta az engedélyt, hogy fogyasztóbarát hitelt értékesítsen. A jegybank honlapján elérhető adatok szerint K&H a négy elérhető kamatrögzítési időszakból kettőben jelenik meg, míg az MKB csak egyben. Utóbbinál érdekesség, hogy az MKB az első bank, aki a végig fix kamatú lakáshitelek esetében minősítést szerzett.

A K&H és az MKB Bank hirdetményei között egyelőre nem érhető el arra vonatkozóan információ, hogy mikortól lesz valóban felvehető a minősített hitel. A tapasztalatok szerint az engedély kiadása után két héttel erre sor szokott kerülni. Hirdetmény hiányában azt sem lehet tudni, hogy mik a részletszabályok a hitelnél, azonban az MNB-nél elérhető termékismertetők szerint van némi fogalmunk a hitel árazásáról.

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze, hogy eddig hol érhetők el fogyasztóbarát lakáshitelek, és ehhez képest hova pozícionálta magát a K&H vagy az MKB. Felhívjuk a figyelmet, hogy az itt szereplő értékek a bankok által a termékismertetőkben megadott reprezentatív példákból származnak. A jegybank egységes számítási alapot vár a bankoktól, így ezek összemérhetők. Az MKB annyiban számít különlegesnek, hogy a bank csak a végig rögzített kamatú hitelekre kapta meg a minősítést, más bank ezen a téren nem versenyez.

Attól függően, hogy a hitelminősítéskor milyen besorolást kapunk, változni fog ehhez képest az induló kamatláb és a THM is. Nagyon lényeges szempont például az, hogy mekkora jövedelmet vagy jóváírást vállalunk, ahogy az is, hogy milyen bankszámlát veszünk igénybe a hitel törlesztéséhez. Az alábbi számok az alapszámlával vannak kalkulálva, miközben ennél jóval olcsóbbat is elérhetünk a bankoknál, ami jelentősen csökkentheti az itt feltüntetett THM-eket.

A lista alapján elmondható, hogy a K&H Bank a fogyasztóbarát hitelével az összehasonlítható hitelek közül törekedett olcsóbb kondíciók kialakítására. Csak egy példa, ha az 5 éves kamatrögzítést nézzük, akkor a reprezentatív példák alapján a THM-ben bő 1%-pont lehet az eltérés. És azt sejtjük, hogy korántsem mindegy, hogy 5,5%-os vagy 4,5%-os kamattal vesszük fel a hitelt, mert a törlesztőben közel 10%-os különbség is lehet.

Az MKB Bank egy olyan területen jelenik meg a minősített hitelével, ahol a többi pályázatot nyert bank még nem próbálkozott, mégpedig a végig rögzített kamatú hiteleknél. A 100 ezer forintos jóváírás teljesítése esetén a lakáshitel induló kamata 5,75% is lehet, ami nagyon jónak számít. Hiszen találunk más banknál olyan fogyasztóbarát hitelt, ami hasonló vagy drágább feltétellel 10 évre ad kamatrögzítést, nem pedig 15 vagy 20 évre. Az ördög persze itt is a részletekben rejlik, akkor lehet többet mondani, ha a hirdetmény is elérhető lesz.

Ahogy arra már korábban többször is utaltunk, a legjobban akkor járunk most el, ha nem a gyorsan, akár néhány havonta változó kamatú lakáshitelt veszünk fel, hanem olyat, aminek több évre kiszámítható a kamatozása. Ha ez megvan, akkor már csak egy teendőnk van, összehasonlítani a bankok ajánlatait, amit például a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorral is másodpercek alatt megtehetünk. A kalkulátorunkban pedig már megtalálhatók azok a fogyasztóbarát lakáshitelek, melyek hirdetményei és elérhetőek.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Nézd meg pillanatok alatt, hogy melyik lakáshitel számodra a legkedvezőbb!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

5 Hozzászólás

 1. Sinka László

  Ha mi pénzünkre még 1%- ot sem adnak, akkor nagyon sok ez a kamat! És még más átverésekre is ügyelni kell! Nem szabad felvenni, mert így is úgy is átvernek! Inkább otthon gyűjtsétek pénzeteket! Vagy észhez térnek a bankárok vagy nem!

 2. Matus László

  1988 környékén FIX 3%-os kamatozású kölcsönt vettem fel . Ahogy mondani szokás mostanság, kőbe volt vésve, az állam szavatolta, stb. Majd pár év múlva egyszerűen felemelték 36%-os piaci kamatozásúvá. Persze az állam és az alkotmánybíróság is jogszerűnek ítélte meg a tolvajlást. Hivatkoztak arra hogy az állam kihátrált a kedvezményes kölcsön kamatfinanszírozása mögül /ebben az esetben az állam volt a tolvaj,a bank pedig az helyett hogy az állammal pereskedett volna a szerződésszegés, miatt a könnyebb utat,az emberek meglopását választotta/. Hivatkoztak előre nem látható pénzpiaci helyzetre /ehhez mi közünk?, ha aláírták akkor ez rájuk is kötelező kell/lene/ lennie nem csak akkor kell mondogatni hogy “nem tartottak a fejemhez pisztolyt amikor aláírtam” hanem ekkor is/ Szóval nagyon gondolják meg mit hisznek el és mit írnak alá, mert nem tudni hogy nem egy újabb buborék-e amiben élünk és ha az akkor mikor fog kipukkadni.

 3. Attila

  Érdekes cikk.
  “Utóbbi azért is érdekes, mert rajta kívül senki sem próbálkozott a lakáshitel futamideje alatti végig rögzített kamatozással.”

  A CIB-nél már eléggé régóta van 10-15 évig fix lakáshitel, ami mellesleg Bankmonitor díjat nyert állítólag 2016-ban.
  link to cib.hu

  Így inkább tűnik az egész cikk fizetett hirdetésnek mint objektívnek.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Attila! A cikket érdemes az elejétől elolvasni és akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelekről van szó, ami bő egy hónapja indult csak útjára. Nem véletlenül kezdődik a cikk bevezetője is azzal, hogy “Egyre több bank kapja meg a jegybanktól a fogyasztóbarát lakáshitel minősítést”. A CIB Bank még nem kapta meg a minősítést és ha meg is kapja, nem biztos, hogy éppen a végig fixszel fog itt megjelenni. Kéretik ennek megfelelően véleményt alkotni és ítélkezni, hogy mi objektív és mi nem.

 4. Süle János

  Süle János

  1 Szerintem nincs olyan ,hogy fogyasztóbarát hitel ,barát az aki 100,000 ft ad és én 100,000ft visszaadok +egy sört ez a baráti hitel a bank nem tud barát lenni mivel belőled él.

  2 Sajnos most vettem fel lakáshitelt az ERSTE banknál, nem ajánlom ezt a bankot senkinek extra lassú ,még a szerződés határidejéből is kikésett,2 hónap pedig előbírálat is volt .Szinte semmi se úgy volt ahogy mondták, tele volt buktatóval a hitelfelvétel ,és még az apróbetüs részekről nem is beszélve. Pl:Hitel folyósításnál még arról ír ,hogy eladó kapja a pénzt ,míg a hitel folyósítási részletekben már arról ,hogy te és rajtad keresztül az eladó.Mindez csak azért mert így 9 Millánál lehúz rólad + 21.000ft-ot utalási díjként. Ill megítélt hitel után nem hazudok egy A4-es pappírt teleírtak még ,hpgy milyen dokumentumokat szerezünk be ,agyrém,azt hinné az ember bírálat előtt mindent bekérnek.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.