Betöltés

Lekötöttem a pénzem, de mégis szükségem lenne rá…

szerző: Bankmonitor.hu
2012-03-26

Elvégre előfordulnak olyan helyzetek, hogy váratlan kiadás miatt hozzá kell nyúlnunk félre tett pénzünkhöz (esetünkben a lekötött bankbetétünkhöz)

Elvégre előfordulnak olyan helyzetek, hogy váratlan kiadás miatt hozzá kell nyúlnunk félre tett pénzünkhöz (esetünkben a lekötött bankbetétünkhöz) és ez kisebb vagy nagyobb mértékben befolyásolja az elérhető kamatot a következők szerint:

a.       feltörhető bankbetét kamatveszteség nélkül

Néhány szerencsés (igen ritka) esetben akár a lekötött betéteket is feltörhetjük a futamidő lejárta előtt anélkül, hogy kamatot veszítenénk.

b.      feltörhető bankbetét részleges kamatveszteséggel

Részleges kamatveszteség annyit jelent, hogy a pl. 8%-kal kamatozó bankbetétünk idő előtti feltörése esetén is kapunk a banktól kamatot (pl. 5%-ot). A Bankmonitor az egyszerű követhetőség érdekében 50%-nál húzott egy kritikus határt: ahol a bankbetét eredeti kamatának legalább a felét megkapja az ügyfél a bankbetét idő előtti feltörése, a pénz kivonása esetén ott részleges kamatveszteségről beszélünk.

c.       feltörhető bankbetét teljes kamatveszteséggel

Abban az esetben, ha a bankbetétből a pénz lejárat előtti kivonása a meghirdetett kamat több mint felének elvesztését vonja maga után (a leggyakoribb eset), akkor a Bankmonitor kategorizálása alapján teljes kamatveszteség jelzést kap a bankbetét. Természetesen minden egyes bankbetétnél a pontos kamatveszteség mértéke a termékleírásokban az oldalunkon megtalálható.

Mennyi kamatot kínálnak a bankok most? Számold ki kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Mi az a befektetési alap?

Miért kell megtakarítani?

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Blogajánló

  • alapblog

    95

    Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.