Betöltés

Hogyan függ össze a kockázat és a hozam?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-01-18

El kell döntenünk, hogy jól szeretnék-e aludni, vagy jól szeretnénk enni. Ugyanis a hozam és a kockázat összefügg: minél nagyobb kockázatot vállalok, annál nagyobb a potenciális nyereség. Viszont a kockázat növekedésével annak az esélye is növekszik, hogy kevesebb pénzt kapok vissza, mint amennyivel indultam.hozam és kockázat

Mielőtt befektetési alapok mellett döntesz, hasonlítsd össze a különböző alapokat, hogy megtaláld a számodra ideális hozam / kockázat arányt. Ezt nagyon könnyen meg tudod tenni alábbi kalkulátorunk segítségével, ami azonnal kilistázza Neked a legjobb alapokat.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

0 Hozzászólás

 1. Veres Katalin

  Mi az oka,hogy még a kevésbé kockázatosnak vélt és ajánott kötvényalapok és állampapírok árfolyama is csökken?

 2. bankmonitor.hu

  Kedves Katalin, ez annak az oka, hogy az állampapír hozamok emelkedtek az elmúlt időszakban. Bár nem emelt kamatot az MNB, de ettől függetlenül az állampapír piac aktív és kisebb, nagyobb hozammozgások vannak. Ha éppen kockázatosabbnak ítélik meg a magyar piacot a külföldi befektetők, akkor van egy kis hizamamelkedés: az 5 éves állampapírt nem fogják megvenni 4,9%-os hozamon, csak 5,3%-os hozamon. Ez annyit jelent, hogy az állampapír árfolyama csökken (hiszen a hozam ügy tud emelkedni, hogy ugyanolyan kamatfizetésért kisebb befektetést kell eszközölni). Ha az állampapírárfolyam csökken, akor a befektető veszít, akkor az állampapírbe fektető befektetési alap árfolyama is csökken…Ha valaki korábban 4,9%-os hozammal vette meg az 5 éves állampapírt és megtartja lejáratig, akkor a 4,9%-os hozamot realizálni fogja (úgy mintha egy fix kamatozású bankbetétet kötött volna le – nem érinti a hozam és a kamatváltozás). Reméljük, hogy segített a válasz… ha maradt kérdés, akkor szívesen válaszolunk még.

 3. bankmonitor.hu

  Kedves Katalin, a mai napon részletesen feldolgoztuk a kérdést a következő írásunkban: link to bankmonitor.hu

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Mi az a befektetési alap?

Miért kell megtakarítani?

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Blogajánló

 • alapblog

  A lakástakarék hattyúdala

  Befektetői körökben keserédes viccelődés tárgya, hogy ha egy vállalat új székháza elkészül, akkor az valószínűleg a cég életciklusának csúcsát is kijelöli. Onnan már lefelé vezet...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.