Betöltés
loading

Mi a kamat?

Amikor kiadom a lakásomat, pénzt kérek a bérlőtől a használatért – a kamat is pont ilyen: odaadom a pénzem a banknak, aki használja azt, így fizet érte

Amikor kiadom a lakásomat, pénzt kérek a bérlőtől a használatért – a kamat is pont ilyen: odaadom a pénzem a banknak, aki használja azt, így fizet érte nekem ’bérleti díjat’, ez a kamat. A kamatokat a bankok nem egységes módon fejezik ki (és jellemzően 360 napra határozzák meg), így az összehasonlíthatóság érdekében megszületett az EBKM.

Az elérhető kamatszint rendkívül sok tényezőtől függhet, csupán a legfontosabbak:

  • futamidő: mennyi időre kötöm le a pénzt, azaz mennyi időre bocsátom a bank rendelkezésére
  • hajlandó vagyok-e új pénzt biztosítani a bank számára, azaz nem a banknál már meglévő pénzemet szeretném-e lekötni (lásd: új forrás)
  • vállalom-e, hogy a munkabérem minden hónapban ehhez a bankhoz érkezik (lásd: jövedelem érkeztetés)
  • igénybe veszek-e egyéb terméket is a banktól, pl befektetek-e az általa kínált befektetési alapba (lásd: másik banki termék vásárlása)
  • igazán aktív ügyfél vagyok-e a bank számára,pl. adtam-e rendszeres átutalási, vagy beszedési megbízást (lásd:  aktív bankkapcsolat)

Fenti tényezőktől a kamatszintet jelentős mértékben befolyásolhatja az infláció is. 5%-os pénzromlási ütem mellett nem nehéz belátni, hogy egyetlen bank sem tudna 2%-on bankbetétet gyűjteni. Az infláció és a bankbetéti kamatok közötti összefüggés mélyebb rétegei meglehetősen összetettek, így teljes körű tárgyalásukra nem is teszünk kísérletet ezen a helyen. Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni a pénzromlás mértékét kiszűrő mutatóval, a reálkamattal kapcsolatos írásunkat.

Kalkulátorunk megmutatja, hogy a piacon melyik bankbetét milyen kamatot nyújt :

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

 

Mi az a befektetési alap?
Miért kell megtakarítani?
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Blogajánló
  • alapblog NEM veszek aranyat

    A blogon többször elhangzott már, hogy az arany jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban, hiszen negatív reálkamatok mellett sikeres időszaka szokott következni. Jelentős pozíciónk... The post NEM veszek aranyat appeared first on alapblog.