Betöltés

Mi az EBKM?

szerző: Bankmonitor.hu
2012-03-26

A kamatokat a bankok nem egységes módon határozzák meg. Természetesen nem azért, mert nem ismerik hogyan is kell a százalékokkal számolni.

A kamatokat a bankok nem egységes módon határozzák meg. Természetesen nem azért, mert nem ismerik hogyan is kell a százalékokkal számolni. Az eltérések egyik legjellemzőbb forrása, hogy egyes bankok 360 napos bázison határozzák meg a kamatot, míg más bankok 365 napos bázison (és már rögtön elő is állt az alma-körte viszonylat, ahol két kamatajánlatot nem lehet összehasonlítani). Azonos meghirdetett kamatszint mellett eltérő pénzösszeget eredményezhet pl. az is, hogy (A) Bank havi szinten tőkésíti a kamatokat (azaz a második hónapban már az első hónapban megkeresett kamatunk is kamatozik), míg ezzel szemben (B) Bank csak az év végén tőkésíti a kamatot.

Az EBKM – egységes betéti kamatmutató – legfontosabb célja az egyes banki betét ajánlatok összehasonlíthatóságának megteremtése, ahol minden ajánlatot almában is ki kell fejezni.

Azoknak, akik szeretnek zsonglőrködni a számokkal, álljon itt az EBKM képlete:

A)     éven belül:

8a_keplet

ahol

n: a kamatfizetések száma,

r: az EBKM értéke,

ti: a betételhelyezés napjától az i-edik kifizetésig hátralévő napok száma,

(k+bv)i: az i-edik kifizetéskor kifizetett kamat és betétösszeg visszafizetés összege.

B)      éven túl:

8b_keplet

ahol

n: a kamatfizetések száma,

r: az EBKM értéke,

ti: a betételhelyezés napjától az i-edik kifizetésig hátralévő napok száma,

(k+bv)i: az i-edik kifizetéskor kifizetett kamat és betétösszeg visszafizetés összege.

Vájt fülűek kedvéért jegyezzük meg ezen a ponton, hogy egy adott, pl. 8%-os éves EBKM tudatában sem biztos, hogy pontosan meg tudjuk határozni egy kamatszámítással a bankbetétünk egy év múlva esedékes lejáratkor fizetendő összegét, hiszen ha a lejárat napja hétvégére esik, akkor +/- egy-két nap kamattal kell számolnunk. 

Kalkulátorunk segítségével egyszerűen kiszámolhatod, hogy melyik bankbetéttel realizálhatod a legtöbb kamatot.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
4 Hozzászólás
 1. Molnár András Attila

  Tisztelt Bankmonitor!

  Kifejezetten az OBA, illetve az EBKM érdekelne engem. Az OBA-nál érdekelne, hogy megy a folyamat, csődnél, hogy oldják meg. Miben tér el az OBA és az EBKM egymástól?
  Előre is köszönöm a segítségüket!

  Tisztelettel,
  M.A.A.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Molnár András Attila,
   Az OBA, az Országos Betétbiztosítási Alap, tehát egy szervezet, míg az EBKM, az Egységesített Betéti Kamatlábmutató egy pénzügyi mutatószám, amely egyszerűen fogalmazva a megtakarítások évesített hozamát hivatott megmutatni. Ebből kifolyólag nincs alapja a kettő összehasonlításának.
   Az OBA működése:
   “Ha egy hitelintézet fizetésképtelensége miatt, az ott lévő bankbetét nem vehető fel, akkor az OBA 20 munkanapon belül az ügyfél részére kártalanítást fizet. A kártalanítás betétesenként és egy hitelintézetre összevontan legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeg. Bizonyos kivételes esetekben a kifizetés felső értékhatára további legfeljebb 50 000 euróval növekedhet.
   A hazai betétbiztosítás működésének lényege az alábbi három pontban foglalható össze:
   A hitelintézetek fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek után magán és jogi személyeknek egyaránt.
   A kifizetés maximum százezer euróban betétesenként (melyet az OBA forintban fizeti ki).
   A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig.”

 2. Tamás Antal

  Tisztelt Bankmonitor!

  A lakás-takarékpénztárak hogy számolták az EBKM-et? Mert klasszikus számítással más jön ki, mint ami a valós.

  1. Singer Zoltán

   Kedves Antal!

   Az EBKM-et speciális képlet szerint kell számolni.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Mi az a befektetési alap?
Miért kell megtakarítani?
Blogajánló
 • alapblog A gazdag Szingapúr

  Szingapúr fokozni akarja a  gyerekszülési kedvet: ad adókedvezményt, ingyen lakást, készpénzbeli támogatást, iskolatámogatást, nagyszülők bevonását támogatja a gyerekfelügyeletbe, még a havi 12 000 sgdollár (2,7... The post A gazdag Szingapúr appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.