Betöltés
loading

Mi az EBKM?

A kamatokat a bankok nem egységes módon határozzák meg. Természetesen nem azért, mert nem ismerik hogyan is kell a százalékokkal számolni.

A kamatokat a bankok nem egységes módon határozzák meg. Természetesen nem azért, mert nem ismerik hogyan is kell a százalékokkal számolni. Az eltérések egyik legjellemzőbb forrása, hogy egyes bankok 360 napos bázison határozzák meg a kamatot, míg más bankok 365 napos bázison (és már rögtön elő is állt az alma-körte viszonylat, ahol két kamatajánlatot nem lehet összehasonlítani). Azonos meghirdetett kamatszint mellett eltérő pénzösszeget eredményezhet pl. az is, hogy (A) Bank havi szinten tőkésíti a kamatokat (azaz a második hónapban már az első hónapban megkeresett kamatunk is kamatozik), míg ezzel szemben (B) Bank csak az év végén tőkésíti a kamatot.

Az EBKM – egységes betéti kamatmutató – legfontosabb célja az egyes banki betét ajánlatok összehasonlíthatóságának megteremtése, ahol minden ajánlatot almában is ki kell fejezni.

Azoknak, akik szeretnek zsonglőrködni a számokkal, álljon itt az EBKM képlete:

A)     éven belül:

8a_keplet

ahol

n: a kamatfizetések száma,

r: az EBKM értéke,

ti: a betételhelyezés napjától az i-edik kifizetésig hátralévő napok száma,

(k+bv)i: az i-edik kifizetéskor kifizetett kamat és betétösszeg visszafizetés összege.

B)      éven túl:

8b_keplet

ahol

n: a kamatfizetések száma,

r: az EBKM értéke,

ti: a betételhelyezés napjától az i-edik kifizetésig hátralévő napok száma,

(k+bv)i: az i-edik kifizetéskor kifizetett kamat és betétösszeg visszafizetés összege.

Vájt fülűek kedvéért jegyezzük meg ezen a ponton, hogy egy adott, pl. 8%-os éves EBKM tudatában sem biztos, hogy pontosan meg tudjuk határozni egy kamatszámítással a bankbetétünk egy év múlva esedékes lejáratkor fizetendő összegét, hiszen ha a lejárat napja hétvégére esik, akkor +/- egy-két nap kamattal kell számolnunk. 

Kalkulátorunk segítségével egyszerűen kiszámolhatod, hogy melyik bankbetéttel realizálhatod a legtöbb kamatot.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Mi az a befektetési alap?
Miért kell megtakarítani?
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Blogajánló
  • alapblog NEM veszek aranyat

    A blogon többször elhangzott már, hogy az arany jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban, hiszen negatív reálkamatok mellett sikeres időszaka szokott következni. Jelentős pozíciónk... The post NEM veszek aranyat appeared first on alapblog.