Különleges bankszámlák

  • 2012.09.06.
  • szerző: bankmonitor

Ahogy azt már említettük, a leggyakrabban használt számlafajta a banki folyószámla, ezzel foglalkoztunk a Mi az a bankszámla című írásunkban. Azonban több bankszámla is létezik, amik általában specifikus célt szolgálnak.

Ilyen számla a betéti bankszámla. Ezt a számlát akkor kell megnyitnunk, amikor bankbetétet szeretnénk lekötni. A bank ezen tartja nyilván, hogy milyen bankbetétben mikori lejárattal, mennyi pénzünk van. Ez a fajta számla másra nem is alkalmas, csak a bankbetétek nyilvántartására. A betéti számlának legtöbbször nincs külön költsége.

Az értékpapírszámla befektetési eszközök (részvény, kötvény vagy más értékpapír) nyilvántartására szolgál. A számlára befizetett pénzből tudunk vásárolni az említett értékpapírok közül és így mindig szemmel tarthatjuk, éppen mennyi pénz áll rendelkezésünkre, erre a célra. Az értékpapírok vásárlására legtöbbször külön internetes felület van kialakítva, vagy az ehhez értő szakemberekkel intézhetjük vásárlásainkat telefonon vagy személyesen. Az értékpapírszámlának éves költsége van, rendszerint ez a költség magasabb, mint a folyószámla költsége.

Mi az a befektetési alap?

Miért kell megtakarítani?

Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata