Betöltés

Banki átutalás

szerző: Bankmonitor.hu
2012-09-06

Banki átutalásnak nevezzük azt, ha egy bankszámláról eljuttatjuk egy másik banknál lévő számlára a pénzt. (Bankon belüli átutalást átvezetésnek hívjuk.)

Ez egy megbízás formájában történik, a megbízást pedig kiadhatjuk személyesen bankfiókban, telefonon vagy akár interneten keresztül is. A legdrágább többnyire a személyes és a legolcsóbb az internetes megbízás – ebben a sorrendben kerül kevesebb pénzbe a bank számára is az ügyintézés.Nagy különbséget jelent az átutalás költségeiben, hogy ha bankon belülre utalunk (ugyanannál a banknál lévő másik számlára) vagy ha bankon kívülre (másik banknál vezetett másik számlára). Az első opció minden esetben olcsóbb, hiszen itt a bank saját rendszerében tartja a pénzt és a transzfert lebonyolító Giro rendszernek sem kell fizetnie az utalásért.

Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy melyik banknál a legalacsonyabb az utalási költség.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A banki átutalások rendszere 2012. július 1-jén változott, e szerint a banki zárást megelőzően kiadott átutalásokat naponta négy alkalommal teljesíti a bank. Érdemes viszont észben tartani, hogy ez csak a telefonon és interneten kiadott megbízásoknál kötelező érvényű, a személyesen kiadott megbízások előfordulhat, hogy csak másnap kerülnek átutalásra, mivel ez függ a megbízást felvivő banki alkalmazottak kapacitásától.

Egy különleges átutalási forma a VIBER, ami azonnali átutalást tesz lehetővé jóval magasabb költségek ellenében. Ezt az átutalást többnyire egymillió forint felett használják vállalatok, ahol fontos, hogy a pénz azonnal a másik számlán legyen.

2 Hozzászólás

 1. Balasa Máté Péter

  Üdvözlöm. A kérdésem a következő lenne. Jogosnak lehet – e tekinteni olyan pénzügyi átutalást külföldi számlára, amiben a bank nem kér megerősítést az átutalás indítására. Konkrétan az a probléma, hogy 5×20000 Ft-os átutalás történt egy külföldi számlára a tudom nélkül. Minden átutaláshoz kért és küldött megerősítéső kódot a bankom, ami 9 jegyű volt, de ebben az esetben megerősítés nélkül utalta tovább a pénzt. Panaszt nyújtottam be ez miatt, de elutasitottak azzal az indokkal, hogy nem tudják ez hogy történhetett meg. Tehát a kérdésem az lenne, hogy jogos – e az utalás vagy a bank hibázott, illetve jogi úton vissza követelhetem – e az elutalt összegeket. Köszönettel várom mielőbbi válaszukat

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Balasa Máté Péter,
   A leírtakból sajos nem tudjuk egyértelműen megítélni, hogy visszajárhat-e az összeg, mindenesetre javasoljuk, hogy forduljon az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához, ahol kifejezetten erre specializálódott szakértő tud segíteni akár a kérdés megválaszolásában, akár az eset kivizsgálásában!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Mi az a befektetési alap?

Miért kell megtakarítani?

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.