Ingatlanalapok

  • 2013.01.18.
  • szerző: bankmonitor

Az ingatlanalap befektetéseinek legnagyobb részét ingatlanok teszik ki. Különböző befektetési típusok léteznek, attól függően, hogy már kész ingatlan tulajdonolásából és bérbeadásából, vagy ingatlan fejlesztésből, építésből származik a hozama. Általában bérbeadási tevékenység kockázata körülbelül az állampapírok és a vállalati kötvények kockázata között helyezkedik el, viszont extrém piaci körülmények között (Pl.: Lehman Brothers csőd 2008 őszi bekövetkezése utáni ingatlanpiaci visszaesés) az ingatlanok jelentős értékvesztésén keresztül ezen alapokon elérhető veszteség akár meg is haladhatja a vállalati kötvényeken képződött veszteséget. (Egyedi kockázatot képvisel ilyen esetekben az ingatlanpiacon lényegesen megnövekvő értékesítési idő, miközben a befektetők ki szeretnék a pénzüket vonni az alapból.)

Azok az ingatlanalapok, amiknek a fő profilja a fejlesztési tevékenység, azoknak a kockázata magasabb,mint a bérbeadási fókusszal ingatlanba fektető alapoké. A kockázat a fejlesztési fókuszú alapok esetében, a részvényalapokhoz hasonlítható. 

Az ingatlan alapok esetében szükséges figyelembe venni, hogy értékesítésüknél külön extra eladási jutalékot számolhatnak fel a vásárlástól számított egy éven belüli értékesítésnél, vagy időben korlátozhatják az eladást (például az eladási szándék jelzése után csak 90 nappal tudunk a pénzünkhöz jutni).

Mielőtt döntenél, hasonlíts össze több befektetési alapot, és válaszd ki a kockázatvállalási hajlandóságodnak megfelelőt. Ebben segít Neked ez a kalkulátor:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Mi az a befektetési alap?

Miért kell megtakarítani?

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata