Betöltés

Milyen költségei vannak a befektetési alapoknak?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-01-18

1) költségek a befektetés időpontjábanA hazai befektetési alapoknak általában nincs vételi költsége (ritkább esetben van). A külföldi befektetési alapoknál pedig jellemző, hogy vételi költséget kell fizetnünk. A vételi költség általában 1-3% között mozog, ritka esetben – pl. nagy reputációval rendelkező, kockázatos külföldi alapoknál – felmehet 5%-ig.

2) költségek a befektetés időtartama alattA befektetési alapkezelő alapkezelési díjat számol fel, amit nem kell külön megfizetnünk, ezt tartalmazza a befektetési alap ára. Tehát automatikusan csökken az alapon elért hozamunk az utóbbi költséggel.  Az alapkezelési díj mértéke jellemzően az alap kockázatával van párhuzamban: egy pénzpiaci alap esetében 1%/év, míg egy részvény alap esetében kb. 2%/év.

3) számlavezetés díjaA bankbetétek esetében bankszámlával kell rendelkeznünk, melyeknek külön költségei vannak. A befektetési alapok azonban nem helyezhetők bankszámlára, kizárólag értékpapír számlán lehet nyilvántartani. Az értékpapír számláknak ugyanúgy van saját számla költségük, mint a bankszámláknak. Számlavezetési díjként szolgáltatónként eltérő, általában néhány száz forintos díjjal kalkulálhatunk havonta.

A befektetési alapok választásánál nagyon fontos szempont a költség. Ebben segít Neked kalkulátorunk, hiszen az alapokra kattintva összehasonlíthatod az összes alap költségeit is.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
2 Hozzászólás
 1. Gergely szivlia

  Érdeklődnek milyen dijja van a K&H bank befektetési szamlanak ?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szilva,

   A K&H hirdetménye alapján azt látjuk, hogy jelenleg negyedévente 870 Ft fix díjat és 0,025% (minimum 500, maximum 10000 Ft-os) állományi díjat számolnak fel a befektetett összegre vetítve.A közelmúltban ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze az egyes szolgáltatók kondícióit.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Mi az a befektetési alap?
Miért kell megtakarítani?
Blogajánló
 • alapblog A gazdag Szingapúr

  Szingapúr fokozni akarja a  gyerekszülési kedvet: ad adókedvezményt, ingyen lakást, készpénzbeli támogatást, iskolatámogatást, nagyszülők bevonását támogatja a gyerekfelügyeletbe, még a havi 12 000 sgdollár (2,7... The post A gazdag Szingapúr appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.