Betöltés
loading

Milyen költségei vannak a befektetési alapoknak?

1) költségek a befektetés időpontjábanA hazai befektetési alapoknak általában nincs vételi költsége (ritkább esetben van). A külföldi befektetési alapoknál pedig jellemző, hogy vételi költséget kell fizetnünk. A vételi költség általában 1-3% között mozog, ritka esetben – pl. nagy reputációval rendelkező, kockázatos külföldi alapoknál – felmehet 5%-ig.

2) költségek a befektetés időtartama alattA befektetési alapkezelő alapkezelési díjat számol fel, amit nem kell külön megfizetnünk, ezt tartalmazza a befektetési alap ára. Tehát automatikusan csökken az alapon elért hozamunk az utóbbi költséggel.  Az alapkezelési díj mértéke jellemzően az alap kockázatával van párhuzamban: egy pénzpiaci alap esetében 1%/év, míg egy részvény alap esetében kb. 2%/év.

3) számlavezetés díjaA bankbetétek esetében bankszámlával kell rendelkeznünk, melyeknek külön költségei vannak. A befektetési alapok azonban nem helyezhetők bankszámlára, kizárólag értékpapír számlán lehet nyilvántartani. Az értékpapír számláknak ugyanúgy van saját számla költségük, mint a bankszámláknak. Számlavezetési díjként szolgáltatónként eltérő, általában néhány száz forintos díjjal kalkulálhatunk havonta.

A befektetési alapok választásánál nagyon fontos szempont a költség. Ebben segít Neked kalkulátorunk, hiszen az alapokra kattintva összehasonlíthatod az összes alap költségeit is.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Mi az a befektetési alap?
Miért kell megtakarítani?
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Blogajánló
  • alapblog NEM veszek aranyat

    A blogon többször elhangzott már, hogy az arany jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban, hiszen negatív reálkamatok mellett sikeres időszaka szokott következni. Jelentős pozíciónk... The post NEM veszek aranyat appeared first on alapblog.