loading

Bankszámla költségek

A bankszámla vezetése pénzbe kerül – fizetünk a banknak azért, hogy nyilvántartja pénzünket – de, hogy pontosan mi kerül pénzbe és mennyibe, az nem egy egyszerű kérdés. 

Sokan csak a bankszámla havi egyenlegének csökkenéséből jönnek rá, mennyibe is kerül a számla fenntartása.

A legtöbb esetben a bankszámlára fizetnünk kell egy havi díjat. Legjobb esetben ez akár ingyenes is lehet, de ennek természetesen feltétele van: diáknak kell hozzá lenni, több banki szolgáltatást kell igénybe venni vagy fizetésünk kell, hogy a számlára érkezzen, esetleg bizonyos banki aktivitást vár el a bank havonta (átutalások száma, kártyás vásárlások száma és összege, stb.).

A havi díj mellett külön foglalkozunk a fontosabb költséges banki műveletekkel – ezek a banki átutalás és az állandó átutalási megbízás, a készpénzfelvétel, a csoportos beszedési megbízás, a bankkártya és az internetbank. Ezek mellett viszont még lehet több kisebb költségű szolgáltatás is, amiket itt felsorolunk.

A bank költséget számolhat fel a számlaértesítőért, vagyis ha postán kiküldi a bankszámla aktuális egyenlegét, illetve a havi költéseket és pénzérkezéseket. A legtöbb bank nem él (egyelőre) ezzel a költséggel, ha mégis, a díja legtöbbször havi 50-215 forint körüli összeg, az elektronikusan kiküldött egyenlegértesítők általában díjmentesek.

Legtöbbször külön költsége van a bankkártyás fizetéseket illetve pénz érkezését, kifizetését jelző sms-eknek, ez fix havi díj is lehet vagy akár sms-enként is számolhat fel díjat a bank. A legtöbbször van egy fix havi díj és sms-enként is kell fizetnünk valamennyit.

Összességében mindenképpen jegyezzük meg: minden banki művelet elvégzése nagyobb költségekkel jár bankfiókon keresztül, mint akár interneten vagy telefonon végezve el ugyanazt.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi a Te bankszámlád költsége, vagy szeretnéd megtalálni a legolcsóbb bankszámlát, akkor használd a kalkulátorunkat:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Mi az a befektetési alap?
Miért kell megtakarítani?
Blogajánló
  • alapblog Majd a robotok megmentik a nyugdíjasokat!

    Archívumunkból (2017): Igaz, előbb elveszik a munkájukat A társadalom elöregedése napjaink egyik legaggasztóbb kérdése. Mi lesz a nyugdíjjal? Mi lesz a nyugdíjasokkal? Egyelőre a fiókomba...

  • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

    Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

  • Haszon.hu A Bankszövetség szerint gyorsabb és olcsóbb lesz az ingatlanhitelezés

    Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség. A szervezet felidézte, hogy az érintetteknek sok könnyebbséget hozó csomag egyik elemeként a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve februárban kibővítette az egyszerűsített, statisztikai alapú ingatlan értékbecslés lehetőségét, és módosította annak szabályrendszerét. Ennek alapján a hitelfedezetek rendszeres felülvizsgálata során, ahol a jogszabály...