Betöltés

Miben különbözik a befektetési alap a bankbetéttől (a részvénytől, kötvénytől…)?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-01-18

bankbetéteknél (a leggyakoribb fix kamatozással rendelkező lekötött betétek esetén) mindig pontosan tudom mennyi pénzem lesz a futamidő végén. A befektetési alapnál ezt előre nem tudom megmondani. A hozamomat az fogja meghatározni, hogy a befektetési alapban lévő részvények, kötvények és egyéb befektetések értéke, hogyan változott az adott időszakban. Fontos tudni, hogy a hozam napról napra ingadozhat.  A befektetési alap teljesítménye így lehet több is vagy kevesebb, mint egy bankbetétnél (akár lényegesen több, vagy akár veszteséget eredményező is).

Ha bankbetétben van a pénzem, és a betét lejárata előtt szükségem van a pénzre, általában elesek a kamatoktól. Ezzel szemben a befektetési alapok többsége szabadon adható-vehető, adott napi értéken, árfolyamon. Ez azt jelenti, hogy ha a vételi és eladási időpont között nyereségesen működött az alap, akkor részesülök ebből a nyereségből.

A részvényektől és kötvényektől is különbözik, mert azok egyedi értékpapírok. Ha megveszek egy adott részvényt vagy kötvényt, akkor attól az egy papírtól függ a nyereségem. Ha történik valami negatív azzal az egy befektetésemmel, akkor kevesebb pénzem lesz.  Ennek a kockázatát úgy csökkenthetem, hogy több helyre fektetem a pénzem. Ám, ha a pénzem nem elegendően sok ehhez (értsd: több millió forint), akkor vehetek befektetési alapot, mert ott megoldott, hogy kis összegekkel is részese lehessek szerteágazó befektetéseknek.

Nézzünk egy példát: amennyiben van 500 ezer Ft megtakarított pénzem és úgy döntök, hogy ennek felét bankbetétben, másik felét értékpapírokban szeretném fialtatni, akkor 250 ezer Ft-ot tudok bankbetéten kívül elhelyezni. Egy darab részvény is kerülhet akár több mint 100.000 Ft-ba (lásd pl. az Apple részvényeket,melyek értéke 2013. januárjában több mint 500 USD/részvény). Ebből két dolog adódik:

1) a 250 ezer Ft-ot nem tudom megfelelően megosztani, előfordulhat, hogy csupán 2-3 különböző értékpapírt tudnék vásárolni (szemben azzal, hogy egy befektetési alapban akár 50-200 különböző befektetés is lehet)

2) különösen a külföldi befektetéseknél egy-egy befektetés költsége (brókeri díjak) 500 ezer Ft alatt relatív túl drágák lehetnek, mivel van egy befektetésenkénti minimum költség

Hasonlítsd össze egyszerűen, és válaszd ki a számodra legjobb befektetési alapokat kalkulátorunk segítségével. Itt nem csak a hozamokat, de az összes költséget és az alap stratégiáját is kigyűjtöttük Neked, hogy minden információ rendelkezésedre álljon a döntéshez.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Mi az a befektetési alap?

Miért kell megtakarítani?

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Blogajánló

  • alapblog

    Kockázat nélkül lehetetlen nyerni

    Az első holdra szállás alkalmával néhány percben sűrűsödött össze 10 évnyi előkészület minden tapasztalata. Egy olyan összetett műveletsor volt, amire Neil Armstrong azt mondta, hogy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.