Betöltés
loading

Miben különbözik a befektetési alap a bankbetéttől (a részvénytől, kötvénytől…)?

bankbetéteknél (a leggyakoribb fix kamatozással rendelkező lekötött betétek esetén) mindig pontosan tudom mennyi pénzem lesz a futamidő végén. A befektetési alapnál ezt előre nem tudom megmondani. A hozamomat az fogja meghatározni, hogy a befektetési alapban lévő részvények, kötvények és egyéb befektetések értéke, hogyan változott az adott időszakban. Fontos tudni, hogy a hozam napról napra ingadozhat.  A befektetési alap teljesítménye így lehet több is vagy kevesebb, mint egy bankbetétnél (akár lényegesen több, vagy akár veszteséget eredményező is).

Ha bankbetétben van a pénzem, és a betét lejárata előtt szükségem van a pénzre, általában elesek a kamatoktól. Ezzel szemben a befektetési alapok többsége szabadon adható-vehető, adott napi értéken, árfolyamon. Ez azt jelenti, hogy ha a vételi és eladási időpont között nyereségesen működött az alap, akkor részesülök ebből a nyereségből.

A részvényektől és kötvényektől is különbözik, mert azok egyedi értékpapírok. Ha megveszek egy adott részvényt vagy kötvényt, akkor attól az egy papírtól függ a nyereségem. Ha történik valami negatív azzal az egy befektetésemmel, akkor kevesebb pénzem lesz.  Ennek a kockázatát úgy csökkenthetem, hogy több helyre fektetem a pénzem. Ám, ha a pénzem nem elegendően sok ehhez (értsd: több millió forint), akkor vehetek befektetési alapot, mert ott megoldott, hogy kis összegekkel is részese lehessek szerteágazó befektetéseknek.

Nézzünk egy példát: amennyiben van 500 ezer Ft megtakarított pénzem és úgy döntök, hogy ennek felét bankbetétben, másik felét értékpapírokban szeretném fialtatni, akkor 250 ezer Ft-ot tudok bankbetéten kívül elhelyezni. Egy darab részvény is kerülhet akár több mint 100.000 Ft-ba (lásd pl. az Apple részvényeket,melyek értéke 2013. januárjában több mint 500 USD/részvény). Ebből két dolog adódik:

1) a 250 ezer Ft-ot nem tudom megfelelően megosztani, előfordulhat, hogy csupán 2-3 különböző értékpapírt tudnék vásárolni (szemben azzal, hogy egy befektetési alapban akár 50-200 különböző befektetés is lehet)

2) különösen a külföldi befektetéseknél egy-egy befektetés költsége (brókeri díjak) 500 ezer Ft alatt relatív túl drágák lehetnek, mivel van egy befektetésenkénti minimum költség

Hasonlítsd össze egyszerűen, és válaszd ki a számodra legjobb befektetési alapokat kalkulátorunk segítségével. Itt nem csak a hozamokat, de az összes költséget és az alap stratégiáját is kigyűjtöttük Neked, hogy minden információ rendelkezésedre álljon a döntéshez.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Mi az a befektetési alap?
Miért kell megtakarítani?
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Blogajánló
  • alapblog NEM veszek aranyat

    A blogon többször elhangzott már, hogy az arany jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban, hiszen negatív reálkamatok mellett sikeres időszaka szokott következni. Jelentős pozíciónk... The post NEM veszek aranyat appeared first on alapblog.